[ Príspevkov: 9 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
kategorie v databaze

Registrovaný: 07.08.06
Prihlásený: 05.12.17
Príspevky: 919
Témy: 259 | 259
Bydlisko: Levice
NapísalOffline : 11.03.2008 20:35 | kategorie v databaze

Mam inzerciu, kde je asi 20 kategorii. Vedeli by ste mi poradit podla vas, co je lepsie: 1) spravit jednu tabulku v databaze, kde by bola aj polozka KATEGORIA, a potom by v kazdej kategorii vypisalo len tie inzeraty, ktore patria do danej kategorie. napr.:
Kód:
mysql_query("SELECT * FROM tabulka WHERE kategoria like '%automobily%'); .....


alebo 2) spravit 20 tabuliek pre kazdu kategoriu zvlast.

Jedna sa mi hlavne o to, ci prva moznost nebude pomalsie pracovat, kedze tam budu vsetky inzeraty v jednej tabulke a bude pri vypise vyhladavat len tie, ktore vyhovuju danej kategorii.

Z hladiska editacie bude vsak tato moznost jednoduchsia - ak chcem zmenit kategoriu, staci mi UPDATE polozky KATEGORIA. V druhom pripade by som musel vymazat cely zaznam v danej tabulke a vlozit do druhej tabulky s inou kategoriou.

Takze co vy na to?


Offline

Správca fóra
Správca fóra
kategorie v databaze

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 11.03.2008 20:45 | kategorie v databaze

jednoznacne jedna tabulka so vsetkymi inzeratmi napojena na tabulku s kategoriami, o tabulke pre kazdu kategoriu inzeratov zvlast radsej ani neuvazuj...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
kategorie v databaze

Registrovaný: 07.08.06
Prihlásený: 05.12.17
Príspevky: 919
Témy: 259 | 259
Bydlisko: Levice
Napísal autor témyOffline : 11.03.2008 20:54 | kategorie v databaze

no, aj ja si myslim, ze to by bolo najrozumnejsie, len dufam, ze to nebude spomalovat.

Ako to myslis s tym napojenim na tabulku s kategoriami?


Offline

Správca fóra
Správca fóra
kategorie v databaze

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 11.03.2008 21:07 | kategorie v databaze

preco by to malo spomalovat? skor keby si prehladaval 20 tabuliek, tak by to bolo relativne pomalsie...

to prepojenie myslim tak, ze si spravis tabulku pre kategorie a do druhej tabulky das inzeraty a prepojis to cez id kategorie v kazdom inzerate


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04.04.07
Prihlásený: 20.11.17
Príspevky: 531
Témy: 34 | 34
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 11.03.2008 21:24 | kategorie v databaze

naco by robil zbytocne 2 tabulky, ked moze dat do jednej stlpec kategoria pri kazdy inzerat a potom cez LIKE vyberat.


_________________
CPU: AMD Phenom II 940 QUAD X4 BE AM2+, chladic: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, RAM: 4GB DDR2 800MHz PC6400, MB: M2N-E SLI, VGA: RX 4870 GAINWARD HD4870 1GB, HDD: WD 1TB, Zdroj: CORSAIR 750W TX
Offline

Správca fóra
Správca fóra
kategorie v databaze

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 11.03.2008 21:29 | kategorie v databaze

zbytocne? :) odporucam ti pozriet si nieco o spravnom navrhu a optimalizacii databazovych aplikacii, pripadne uml diagramoch...

V tej tabulke pre kategorie mozu byt aj ine informacie, trebars vnorovanie podkategorii, poradie, titulok, nazov, ktory budes pouzivat v url a pod., som zvedavy, ako by si to efektivne nasukal do tej jednej tabulky. Hadam by si tieto informacie nechcel riesit priamo v php kode...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04.04.07
Prihlásený: 20.11.17
Príspevky: 531
Témy: 34 | 34
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 11.03.2008 21:35 | kategorie v databaze

dobre noooo, ja som sa len pytal :), nie som odbornik na mysql. ale mas pravdu.


_________________
CPU: AMD Phenom II 940 QUAD X4 BE AM2+, chladic: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, RAM: 4GB DDR2 800MHz PC6400, MB: M2N-E SLI, VGA: RX 4870 GAINWARD HD4870 1GB, HDD: WD 1TB, Zdroj: CORSAIR 750W TX
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 09.02.07
Prihlásený: 26.01.15
Príspevky: 257
Témy: 20 | 20
NapísalOffline : 12.03.2008 10:12 | kategorie v databaze

stenley ma pravdu,

co ak by si chcel zmenit uz len nazov kategorie? musel by si prehladavat celu tabulku inzeratov a zmenit kategoriu pri vsetkych inzeratoch, ktore do tej kategorie spadaju. Zbytocne.

Preto sa to robi cez ID ako spominal stenley, kde v tabulke kategorie zmenis len jednu polozku a to je napr. nazov.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
kategorie v databaze

Registrovaný: 07.08.06
Prihlásený: 05.12.17
Príspevky: 919
Témy: 259 | 259
Bydlisko: Levice
Napísal autor témyOffline : 13.03.2008 20:53 | kategorie v databaze

ok, urobil som 2 prepojene tabulky, a bude to tak naozaj lepsie. Diky!


 [ Príspevkov: 9 ] 


kategorie v databaze



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Kategórie

v Databázy

2

580

30.03.2008 17:18

pepek92

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Sub Kategorie

v Redakčné systémy

1

323

25.01.2007 6:27

mokus

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Update kategorie zlyhava

v Databázy

2

465

28.01.2011 23:10

johnny04501

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Prestahop - heureka kategorie

v Redakčné systémy

2

176

08.02.2016 15:59

Qpkqkma

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Kategórie a subkategórie

v PHP, ASP

2

309

20.06.2009 17:13

shaggy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

fotky, kategorie, nahlady

v PHP, ASP

1

236

07.06.2010 14:37

Flety

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

ID článku, ID a názov kategórie

v Redakčné systémy

0

111

03.12.2013 14:51

GIGN1987

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Databáze OC

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1 ... 5, 6, 7 ]

v Biosy a ladenie výkonu

187

24859

27.11.2014 5:30

blabla630

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Coppermine - prenos databaze

v Redakčné systémy

2

358

08.09.2007 17:57

SonnY

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Vyhladavanie v databaze

v Databázy

4

354

10.06.2011 10:31

general667

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

hladanie v databaze

v PHP, ASP

2

525

12.03.2010 14:05

1daemon1

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Websupport - pripojenie k databaze

v Webhosting a servery

4

1052

30.03.2011 12:13

stenley

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Databáze OC GK ATi

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2, 3, 4, 5 ]

v ATI/AMD grafické karty

145

21910

30.11.2017 21:47

dixi

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Zmena údajov v databáze

v Technológia .NET

2

1244

03.10.2009 15:56

danciwo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

prpiojenie k mysql databaze

v PHP, ASP

10

341

01.02.2009 17:51

mybirthday1403

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

vyhladavanie v databaze - excel

v Databázy

2

588

25.01.2008 14:30

asken



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF