[ Príspevkov: 3151 ] 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 106

Aký typ stravovania preferujete?
 Všežravec 46% 46% [ 86 ]
 Mäsožravec 21% 21% [ 39 ]
 Vegetarián 3% 3% [ 5 ]
 Vegán 1% 1% [ 1 ]
 Nezdravo sa stravujúci 14% 14% [ 27 ]
 Diéta zdravotná 1% 1% [ 2 ]
 Diéta dobrovoľná 5% 5% [ 10 ]
 Bio potravinár 3% 3% [ 6 ]
 Strava z polotovarov (Maggi zvratky/vifon/praškove omačky,...) 5% 5% [ 9 ]
 Iné 2% 2% [ 4 ]


Celkom hlasov : 189

AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 11.02.09
Prihlásený: 28.03.23
Príspevky: 2208
Témy: 145 | 145
Bydlisko: Liptovský M...
NapísalOffline : 03.01.2012 21:43 | Debata o jedle

hornak píše:
Peľ určite nekvasí lebo je to bielkovina stromov a rastlín, peľ môže jedine splesnet a podporuje vznik kyseliny mliečnej, ja sušený peĽ predavam
Zrnká z tekvíc sú zdravé, obsahujú oleje a ničia parazity


Okrem bielkovin pel obsahuje aj mnozstvo cukrov, preto kvasit moze.
Citácia:
Bolo zistené, že v peli sa nachádza rada enzýmov, a to: amyláza, kataláza, dehydrogenáza, dioforáza, diastáza, kozimáza, cytochrom, pektáza, fosfatáza, sukráza a taktiež kyselina mliečna. Peľ je možno - ako komplexnú potravinu - porovnať s kvasnicami, nakoľko je preukázané, že zmes čerstvého peľu môže obsahovať až 1000ug kozimázy na gram. Alkoholické kvasenie peľu a kvasníc je identické.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.06.11
Príspevky: 4215
Témy: 68 | 68
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 03.01.2012 22:30 | Debata o jedle

hornak píše:
Peľ určite nekvasí lebo je to bielkovina stromov a rastlín, peľ môže jedine splesnet a podporuje vznik kyseliny mliečnej, ja sušený peĽ predavam
Zrnká z tekvíc sú zdravé, obsahujú oleje a ničia parazity


No to je pekné že ho predávaš...prečítaj si trebárs toto. Za prvé, peľ obsahuje okrem bielkoviny mnoho iných látok a za druhé, peľ si kvasím :D
http://www.vcelnicapiatok.sk/pel.html

Spartan. Ex: na leto aj ja obmedzím sacharidy, ale nie je to bohvie ako zdravé, to ma od toho odrádza. Sacharidov by tvoj organizmus mal prijať omnoho viac ako bielkovín, lebo z ich energie ti vlastne pracujú orgány. Ja to robím tak , že doobeda sa napracem prevažne sacharidmi a poobede už väčšinou iba bielkoviny. Do obeda cca 40 g bielkovín.


_________________
MB: GIGABYTE AORUS ULTRA X570 CPU: AMD 3900X + NOCTUA NH-D15 VGA: GIGABYTE GeForce 2080Ti AORUS EXTREME PSU: CORSAIR RM750X MONITOR: DELL 27" 1440 CASE: Fractal R6 USB C KEYBOARD: Sidewinder X4 MOUSE: Logitech G400 VOLANT: Playseat Evolution + Logitech G27 Racing Wheel


PHONE: SAMSUNG NOTE9
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 18.01.07
Prihlásený: 14.03.23
Príspevky: 2445
Témy: 142 | 142
Bydlisko: Kosice
NapísalOffline : 03.01.2012 22:39 | Debata o jedle

co sa fajcenia tyka na drazdive crevo to pomaha aspon podla lekarskych vyskumou ;)


_________________
PC1 Procesor: AMD Athlon 64, 2200 MHz 3700+ Základní deska: DFI Infinity RS482 Paměť: 1024 MB PC3200 DDR SDRAM Grafická karta: ATI Radeon HD 4650 Pevný disk: ST3320620NS (298 GB, IDE) Monitor:Asus VH192D 19" čierny
PC2Procesor: i5-2500K @ 4600 MHz (45 x 102) Základní deska:MB MSI P67A-C45 B3 (1155)Paměť:DDRAM3 2x2GB Kingston 1333 CL9 2x4GB Kingston 1333 CL9Grafická karta:GIGABYTE GeForce GTX 560 OC Ti Pevný disk:HDD Samsung SpinPoint F3, 1TB, HDD WD 350 GB Monitor1: DELL U2412M Monitor2: HP w2207 Case: Moding nerez plexi
PC3ASUS N55SF-S1207V
PC4nieco postarsie

V lavo faza v pravo nulak, kto to neví ten je čurák. Psychologické reakcie davu sú na burze rovnaké, ako v divadle: Jeden zívne a zakrátko zívajú všetci. Jeden zakašle a hneď kašle celá sála Su chvile ked to chce hrusku. Na vsetky ostatne je tu vodka
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 03.01.2012 22:46 | Debata o jedle

nicobb píše:
Spartan. Ex: na leto aj ja obmedzím sacharidy, ale nie je to bohvie ako zdravé, to ma od toho odrádza. Sacharidov by tvoj organizmus mal prijať omnoho viac ako bielkovín, lebo z ich energie ti vlastne pracujú orgány. Ja to robím tak , že doobeda sa napracem prevažne sacharidmi a poobede už väčšinou iba bielkoviny. Do obeda cca 40 g bielkovín.

Nie je to úplne pravda, telo vyčeráva asi 3 dni zásobu sacharidov a potom začne vyrábať energiu pomocou ketónov primo spalovaním tuku, čo je požadovaný efekt, aj keď na to si telo musí zvyknúť a tá prechodová fáza (ktorá je niekedy dlhšia ako samotná dieta) je nepríjemná, ale... kulturistika je krutý šport a preto to mám rád.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.06.11
Príspevky: 4215
Témy: 68 | 68
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 03.01.2012 22:55 | Debata o jedle

no neviem, pokiaľ ja viem, tak denný príjem sacharidov je dosť dôležitý. Telo je super vynález, pokial mu nedáš dávku napríklad vápniku, ktorá je bárs kde, napríklad v strukovinách atd..., tak si to zoberie jednoducho z kostí. To ale samozrejme nie je dobré, lebo v kostiach vápnik musí byť a ty ho musíš počas dní doplnať. Inak názor na vysoký príjem bielkovín máš dokonca aj tu.
http://www.sportujeme.sk/fitness/chcete ... y-nestacia

Osobne sacharidy obmedzím len v lete, ale určite nie extrémne :)


_________________
MB: GIGABYTE AORUS ULTRA X570 CPU: AMD 3900X + NOCTUA NH-D15 VGA: GIGABYTE GeForce 2080Ti AORUS EXTREME PSU: CORSAIR RM750X MONITOR: DELL 27" 1440 CASE: Fractal R6 USB C KEYBOARD: Sidewinder X4 MOUSE: Logitech G400 VOLANT: Playseat Evolution + Logitech G27 Racing Wheel


PHONE: SAMSUNG NOTE9
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 03.01.2012 23:03 | Debata o jedle

Ano, samozrejme, sila ide dole, ale diéta nie je o zväčšovaní svalov ale o spalovaní tuku a celkovom finishingu, preto v tréningu robím menej opakovaní s väčšími váhami (to že sa rysuje s menšími váhami je blbosť - to je dávno známe), treba ale paradoxne prijať dostatočné množstvo tukov, lebo práve z tých sa ta energie príjma. Túto dietu samozrejme neodporúčam, je to vhodné akurát pre súťažných kulturistov, alebo ludí ktorí chcú fat velmi schudnúť. Samozrejme to vyžaduje potrebné mentálne vlastnosti - väčšina ludí si neodpustí ani slodkosti, nieto normálne veci. Vitamíny samozrejme dopĺňam inými formami.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.06.11
Príspevky: 4215
Témy: 68 | 68
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 04.01.2012 7:35 | Debata o jedle

Ak finišuješ pred súťažou a chceš zhodiť tuk tak OK. Ale dlhodobo to organizmu vôbec neprospieva. Ty musíš dať do seba všetko( v určitom množstve ), samozrejme aj tuky. Ja som ešte sacharidy nikdy nejak drasticky nevylúčil, možno to pred letom dám aj ja.


_________________
MB: GIGABYTE AORUS ULTRA X570 CPU: AMD 3900X + NOCTUA NH-D15 VGA: GIGABYTE GeForce 2080Ti AORUS EXTREME PSU: CORSAIR RM750X MONITOR: DELL 27" 1440 CASE: Fractal R6 USB C KEYBOARD: Sidewinder X4 MOUSE: Logitech G400 VOLANT: Playseat Evolution + Logitech G27 Racing Wheel


PHONE: SAMSUNG NOTE9
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 04.01.2012 8:15 | Debata o jedle

Katjusha, to je pravda, že ciga pomáha, ale ak máš črevo a zápchu... ja ale zápchu nepoznám... v tom je ten problém... a raz som urobil takú vec, že už ma nebavilo trpieť kŕče a všecky tieto náležitosti, tak som zožral naraz 8 baličkov smecty (taky prašok proti sračky)... kamarade, ale 5 dni sa mi nedalo srať...


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 04.01.2012 9:35 | Debata o jedle

nicobb píše:
No to je pekné že ho predávaš...prečítaj si trebárs toto. Za prvé, peľ obsahuje okrem bielkoviny mnoho iných látok a za druhé, peľ si kvasím :D


Ja dobre viem čo obsahuje peľ ved mám včely, 60 rodín - úľov
med obsahuje peľ a kyselinu, niektorí menéj, niektorí vôbec a niektoré druhy medu najviac
med čo neobsahuje vôbec peľ je čistí medovicový med a falzifikat medu - včely krmené počas bezznáškového obdobia repním cukrom, takíto invertný med neobsahuje vôbec kyselinu
najmenéj peľu má agátový med
vela peľu obsahuje jarní med
najviac peľu má slnečnicoví med a aj kyseliny
Medovina sa vyrába tak že sa varí med z vodu a vtedy to pení, tie šuminy a pena su bielkoviny - peľ,
Keby sa nevaril med až 2 hod. a sa nezberaly peny zo šuminami tak by vznikla kyselina mliečna počas kvasenia, skazilo by ti medovinú, to by tak jedine mohli pit notoricí a bezdomovci, alebo to môžeš dat do palenice na vypálenie palenky
Najkvalitnejší peľ je v plástoch lebo z každeho zrnka peľu včely stiahly ochranný obal, takíto peľ využije ludskí organizmus na 100%, sušený peľ poloprodukt v ktorom je neporušený obal peľového zrna, ked sušený peľ zaleješ tekutinov ako voda a necháš pôsobit aspoň hod. tak pučiaci peľ od vlhkosti ti začne trhat obal peľu
Včely ked krmia svoje larvy tak miešajú ešte peľ do sladiny, počas rastu- vyvoja larvy sa v néj koncetruje vo velkom množstve vytamín B 12, japonci taketo larvi v surovom stave konzumujú, larva obsahuje aj látky proti rakovine žalúdka lebo je aj krmená včelou materskov kašičkov, z lariev a včelej materskéj kašičky sa vyrábajú lieky proti rakovine žalúdka, rakovina žalúdka je v japonsku najviac rozšírená a uspech liečenia je až 30%
Včelie produkty ako potravina je velmi prospešna pre človeka a aj zvieratá ako pes a mačka


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 11.02.09
Prihlásený: 28.03.23
Príspevky: 2208
Témy: 145 | 145
Bydlisko: Liptovský M...
NapísalOffline : 04.01.2012 9:52 | Debata o jedle

Ked vies co obsahuje pel tak co vravis ze pel nemoze kvasit?


_________________
"Only a warrior chooses pacifism, others are condemned to it."
- unknown author
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.06.11
Príspevky: 4215
Témy: 68 | 68
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 04.01.2012 10:07 | Debata o jedle

Aj moja babka chová kurence atd, ale nevie čo obsahuje ich mäso alebo vajcia a preto som ti povedal, že peľ obsahuje okrem teba spomínanej bielkoviny aj kadečo iné a v oveľa väčšom množstve ako bielkovina. Aby som dostal do seba aspoň zopár bielkovín, vieš koľko peľu by som musel zjesť ?? :lol: Vyjadruješ sa tu že čo všetko je zdraviu prospešné, a pritom si láduješ každý deň niekoľko lyžíc bieleho cukru a ešte všeličo iné čo určite nie je zdraviu prospešné. Ja keď si dám peľ, tak len za malú lyžičku, keď si dám orechy tak len zopár, proste z každého takéhoto len dennú dávku ktorú potrebujem na 110% fungovanie, to, či je ten peľ z agátového medu alebo z iného už neskúmam a možno robím chybu, keďže asi ani to nie je jedno. No zatiaľ som do takej hĺbky nešiel.

// pridané po 11 minútach od posledného príspevku

Nechcem ťa poučovať, ale prečítaj si toto:

Včely vyletujú za peľom od skorej jari, pretože je významnou zložkou potravy pre včelí plod. Peľ z kvetov obsahuje bielkoviny, mastné kyseliny, vitamíny i stopy prvkov: železo, meď, draslík, sodík, horčík, vápnik, kremík a iné látky, ktoré sú veľmi cenné pre ľudský organizmus. Človek ich však nedokáže spracovať jednoduchým prehltnutím peľu. Aby sa peľové zrnká dali stráviť a využiť, musí peľ prejsť fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode.

Užívanie peľu tlmí rast niektorých mikróbov, pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka, upokojuje a potláča nervové napätie. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a vyvoláva pocit zdravia a spokojnosti.

http://urobsisam.topky.sk/domaca-pohoda ... ka-48.html

Takže ešte raz....
"Aby sa peľové zrnká dali stráviť a využiť, musí peľ prejsť fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode."

A práve toto je dôležité. Preto to kvasenie chápeš ? ;)

Aj cesnak je pre človeka veľmi zdraví, ale vedel si , že len vtedy, ak ho necháš aspoň cca 5-10 min oxidovať so vzduchom ? Samozrejme že ho musíš pred tým rozdrviť na " štavu "

alebo

vedel si, že cibulu keď nezješ hneď po rozkrojení, tak pri oxidácii sa z nej stáva pre telo skôr jed ako liek ? Pochybujem, lebo to vie veľmi málo ľudí, resp. málo ľudí sa podľa toho riadi. Aj mlieko dávam do seba len kvasené, pretože len pri tom procese sa v nom vie vytvoriť probiotikum ktoré potrebujem atd atd...


_________________
MB: GIGABYTE AORUS ULTRA X570 CPU: AMD 3900X + NOCTUA NH-D15 VGA: GIGABYTE GeForce 2080Ti AORUS EXTREME PSU: CORSAIR RM750X MONITOR: DELL 27" 1440 CASE: Fractal R6 USB C KEYBOARD: Sidewinder X4 MOUSE: Logitech G400 VOLANT: Playseat Evolution + Logitech G27 Racing Wheel


PHONE: SAMSUNG NOTE9
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 04.01.2012 10:16 | Debata o jedle

Ja som nenapísal že robíš chybu, ja som napísal že aj med obsahuje peľ lebo ludia moc o tom nevedia
To že sa tak ládujem aj cukrom možná je to trocha prehnané ale mne to chutí a preto to považujem za dobré jedlo, dokonca aj cukor sa pridáva do klobás ked sa vyrabajú v určitom množstve, je to velmi dobré, cukor sa vyraba z cukrovéj burgine, dokonca ked takú burgiňu uvaríš tak sa z néj dajú robit perfektné makové pagáče
//
O tom sušenom peľe je to pravda jak píšeš ale, peľ čo dávajú do buniek plástov včely a natlkajú ho tam hlavamy už včely upravily na konzum pre larvy, takíto peľ môžeš okamžite konzumovat.
ja nemôžem pit mlieko, ja som ani matku nececal ked som bol kojenec, pil som z flaše sušené mlieko Relakton z medom.
Ja keby som mohol pit mlieko tak ho mám zdarma v paco chladničke čo je nadojené od kráv v kvalite Qčko a nie ten humus čo sa predava v obchodoch, ja si take Qčko bravam na palacinky


Naposledy upravil hornak dňa 04.01.2012 10:30, celkovo upravené 1

Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.06.11
Príspevky: 4215
Témy: 68 | 68
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 04.01.2012 10:25 | Debata o jedle

Ja viem, že med obsahuje peľ, lenže mne ide o peľ v inej forme. Čiže peľ ako taký mi je na figu, lebo ho môj organizmus nevie v celku stráviť chápeš ? Preto musí prebehnuť určitý proces ( kvasenia ) pri ktorom dôjde k uvoľneniu všetkých látok, ktoré moje telo pekne spapká ako V8 kvalitný benzín ;)

Čo sa týka toho cukru, vieš koľko vecí chutí mne ? :lol: Ale bohužiaľ to do seba nemôžem dávať, na to mám svoje telo príliš rád :D A hlavne keď už som sa narodil v dobe v ktorej je všetko na čo si len spomeniem, chcem si ju aj patrične užiť a nechcem zomrieť v 60tke na rakovinu a do vtedy trpeť kadejakými chorobami. Chcem aby bolo pre mňa slovo lekár len zlý sen, preto je mojou psou povinnosťou vedieť o týchto veciach čo najviac. Pokiaľ to bude možné, pokiaľ si budem vedieť pozháňať veci tak ako doteraz, tak na mne farma firmy zarábať nebudú. Len aj zohnať veci nie je jednoduché a je to dosť nákladné, mnohé súz USA, ázie. Už len samotná preprava je drahá.


_________________
MB: GIGABYTE AORUS ULTRA X570 CPU: AMD 3900X + NOCTUA NH-D15 VGA: GIGABYTE GeForce 2080Ti AORUS EXTREME PSU: CORSAIR RM750X MONITOR: DELL 27" 1440 CASE: Fractal R6 USB C KEYBOARD: Sidewinder X4 MOUSE: Logitech G400 VOLANT: Playseat Evolution + Logitech G27 Racing Wheel


PHONE: SAMSUNG NOTE9
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 04.01.2012 12:58 | Debata o jedle

Ancijáša... viete čo je med? Fruktoza a glukoza v určitom pomere... to sú tie najjednoduchšie cukry, tak sa rozhodnite, či môže kvasiť, alebo nie...
A vzniká tak, že včely robotnice niekoľkokrát peľ zožeru a potom ho vydávia, zase ho zožeru atď atď... Takže jeme včelie zvratky


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 04.01.2012 16:27 | Debata o jedle

To si prišiel z marsu ked si to tam objavil?
z peľu nič nevznikne ani keby to 100 x zlhtli včely a vydavily
Včely sa nasajú nektáru z kvetu, je to fakticky hroznový cukor, vypustia to do bunky robotnice, včely to začnú nasávat a pridajú vylučky hltanovích žliaz ktoré obsahujú kyselinu, ta kyselina spraví reakciu na nektar čím jej zmenína cukri, ono fakticky furt prebieha štiepanie cukrov v mede čím sa znižuje sacharoza, žiadne zvratky v mede niesú
Ked si zoberieš take prasa, na vykrm sa používajú smesi, v tích smesiach je namiešané vysušené, prevarené mäso a kosti zo zdochlín, a človek to prasa zkonzumuje
Hlavná kafilerka je pri Žiline a sa tam mrciny zvážajú zo slovenska, je to presne Mojšova Lúčka


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 11.02.09
Prihlásený: 28.03.23
Príspevky: 2208
Témy: 145 | 145
Bydlisko: Liptovský M...
NapísalOffline : 08.01.2012 0:32 | Debata o jedle

Mate niekto skusenosti zo susenym masom? Vravi sa ze je to velmi zdrave (do urcite miery samozrejme), vhodne pre sportovcov pretoze to dodava energiu. Ja som si raz kupil dva balicky, vola sa to beefjerky, ale je to aj dost drahe. Je to ako cipsy, len je to masisko, mnam. Zprvoti som mal zmiesane pocity, ale casom sa s toho stanete zavisli. Chcel by som si nieco taketo skusit spravit sam.
Citácia:
Sušení je asi nejstarší a taky nejjednodušší způsob uchování masa. Po prohledání webu jsem zjistil, že se ve světě proslavily hlavně dvě verze téhle pochutiny.
První z nich je indiánská verze, nazývaná "Jerky". Ta je k dostání i u nás v supermárketech a 25g vás příjde na nějakých 50 korun. Po otevření balíčku se párkrát olíznete a je po dobrotě.
Druhou je jihoafrický "Biltong", připravovaný z hovězího, pštrosího nebo antilopího masa. Biltong není tak vysušený jako Jerky a při konzumaci se krájí na tenké plátky, zatímco Jerky se rovnou trhá zuby. Jerky je také díky mešímu obsahu vody odost trvanlivější, ale nadruhou stranu také tužší. Další rozdíl je v krájení masa. Zatímco Jerky se krájí kolmo k vláknům na asi 5mm proužky, Biltong se dělá ze silnějších plátků(1-2cm) krájených po vláknech masa.

Osobně mám zkušenost jen s výrobou Jerky a po vyzkoušení pár receptů se mi osvědčil tento postup:
Vyberu si libový kus hovězího, který je co možná nejmíň tučný. Hodí se svíčková, nízký roštěnec nebo i zadní. Protože se maso dost seschne je lepší použít větší množství masa(nemíň kilo), jinak je hotové Jerky hned pryč . Používám jen čerstvé hovězí a nikoliv vepřové či drůbeží maso, kde by mohla hrozit nákaza svalovcem a pod.
Maso odblaním, zbavím tuku a nakrájím přes vlákna na 5mm tlusté pružky
Naložím do druhého dne do směsi soli, trochy cukru, utřeného česneku, pepře a na kolečka nakrájené cibule. Možno přidat i sojovku a kapku vinného octa. Všeho dávám přiměřeně, jako při nakládání masa před grilováním a ochutnávám. Našel jsem spoustu receptů, kde jsou uvedená přesná množství přísad na kg masa, ale většinou byl výsledek dost přesolený, takže proto to ochutnávání. Naložené maso se skladuje v lednici. Před samotným sušením maso ještě jednou ochutnám a případně dosolím.
Nyní maso očistím od zbytků cibule a proužky napíchnu za okraj na špejli, tak aby se vzájemě nedotýkaly a visely volně dolů. V troubě si do nejvišší polohy připravím mřížku a dolů dám plech, který zachytí případnou odkapávající šťávu. Špejle s masem položím na mřížku tak, že maso visí skrz mřížku dolů. Celé je to pak takové vzdušné a masa se vejde do trouby vcelku dost.
Teď se dostáváme k hlavní části a tou je sušení. Troubu nastavíme na nějakých 80-90 st., což zaručí, že se maso pasterizuje a zničí se případné choroboplodné zárodky. Nadruhou stranu by se maso nemělo péct a pouštět šťávu! Ke konci, když už je maso skoro suché, lze teplotu i mírně zvýšit. Sušení se taky urychlí, když mezi dvířka trouby skřípneme chňapku, aby mohla pára volně odcházet. Pomáhá taky střídavě nechat troubu úplně vychladnout a pak znova zahřát.
Správně usušené Jerky se po přehnutí zlomí.

Výsledný produkt se skladuje v ledničce a obyčejně dlouho nevydrží, protože se brzo sní. Sušené maso nevypadá dvakrát lákavě, ale po ochutnání je dost těžké s žužláním kusu černohnědé hmoty přestat .

Toto sa chystam vyskusat. Je to idealne na take chvile ako napr. teraz v noci ked som hladny a chytaju ma vsemozne chute, ale musim ist vyrabovat chladnicku a pritom budim rodicov, za co su nasrati. Bol by som zvedavy ake by to bolo, keby sa to susilo klasicky na slnku, ako to robili indiani. Z akeho masa by som to mal podla vas najlepsie spravit a s ktorej casti tela? Zajtra budem musiet ist kupit dake maso do billy.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 21.06.22
Príspevky: 2602
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 08.01.2012 4:15 | Debata o jedle

V Juznej Afrike som pravidelne jedaval Biltong a musim povedat, ze je to uplne genialna vecicka. Je sa to tam pri telke miesto chipsov a je to podstatne zdravsie, vydatnejsie a chutnejsie.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 08.01.2012 4:53 | Debata o jedle

Indiani a mexičani sušily mäso na slnku, u nás sa to neda lebo máš vlhkí vzduch čo je dobré pre muchy, muchy by ti mäso hned zapluvali, mäso by si mosel sušít v nato urobenéj sušiarni, suší sa najrychlejšie hovädzie mäso ktoré sa počas sušenia aj solí, indiáni a mexičani nikdy nesušily mäso z prasat ale z hovädziny, byzonov, pasrncov a ostatnej diviny, sušené mäso je najvíživnéjšie


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 10.01.2012 17:54 | Debata o jedle

Toto je môj dneskajší vytvor Štrúdľa, moc sa mi nevydarila :)
Končeky som odrezal a dal psovi, chutilo mu znamenite
Debata o jedle

Takto je už nakrájaná
Debata o jedle


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 21.06.22
Príspevky: 2602
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 11.01.2012 1:26 | Debata o jedle

Makovo jablkova? ci zle vidim..

Btw vies o tom, ze psy by nemali zrat sladke?


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 11.01.2012 2:59 | Debata o jedle

Ano sú tam jablká
Psovi to nevadí, na to určite nescípne


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 11.01.2012 8:27 | Debata o jedle

Štrudlu nemám veľmi rád... ale taky makovnik, kakaovnik to už hej :D


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.06.11
Príspevky: 4215
Témy: 68 | 68
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 11.01.2012 9:05 | Debata o jedle

Štrúdla vyzerá dobre, hneď by som si dal :) Kua, toto som nemal vidieť, teraz už vôbec nemám chuť na ten tvaroch čo by som mal dať do seba za pol hodinu :lol:

Pokiaľ viem, tak pes by nemal jesť hlavne čokoládu, pretože ju nevie stráviť a čiže ak by zjedol nejakú celú veľkú napríklad milku, možno dve, tak by kľudne mohol zdochnúť. A zdá sa mi, že s horokou čokoládou je na tom ešte horšie.

http://primar.sme.sk/c/4116536/s-kym-sa ... oladu.html


_________________
MB: GIGABYTE AORUS ULTRA X570 CPU: AMD 3900X + NOCTUA NH-D15 VGA: GIGABYTE GeForce 2080Ti AORUS EXTREME PSU: CORSAIR RM750X MONITOR: DELL 27" 1440 CASE: Fractal R6 USB C KEYBOARD: Sidewinder X4 MOUSE: Logitech G400 VOLANT: Playseat Evolution + Logitech G27 Racing Wheel


PHONE: SAMSUNG NOTE9
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 11.01.2012 15:55 | Debata o jedle

V štrudle nie je čokolada, pes mi zožral ked mal 17 mesiacov 2 plechy čokoladovích zákuskov a nezdochol, ešte ho dokonca krmila sestrina dcera čokoladov na varenie a bolo jej určite dobrích štvrť kila potom čo zožral tie zákusky, bolo to ráno v deň svadby, je to NKS - Nemecký krátkosrstý stavač, nemuší to byt celkom tak jak píšu, možna sú to take zdegenerované plemená ako čivava, ratlíci a kde jake chlpaté pucmoly čo nevidržia trochu čokolady.


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 13.01.2012 17:52 | Debata o jedle

Debata o jedle

boli ste niekto na tejto akcii v Be About? ..ide o to ze 5 clenna skupinka dostanete 10 porcii ich burgeru a ak to do 60 minut zjete tak to mate zadarmo, ak nie tak to cele cvakate - cca 80 eur
treba zjest aj posledny hranolcek a vsetku omacku, kapustu atd..
jedlo sa moze sharovat v skupinke, takze pasomniciar moze pomoct bulimikovi
nealko typu coca cola je neobmedzene zadarmo

kamos tam bol a museli to platit vsetko lebo nezjedli :D

jedna fotka odtial pre predstavu

Debata o jedle


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 13.01.2012 18:12 | Debata o jedle

Tak na to by som išiel hned, za tú hod. by som to aj zvladol napchat to do seba, ktovie či by sa tam mohol zapojit aj pes do tej konzumácii ako sútažiaci


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 23.03.09
Príspevky: 3043
Témy: 49 | 49
Bydlisko: Trnava
NapísalOffline : 13.01.2012 18:14 | Debata o jedle

kde sa to nachadza ? idem hned :D


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 13.01.2012 18:21 | Debata o jedle

nedaleko safarikovho namestia :) ...a pes asi tazko, ten by to vsetko zjedol sam :D

na zlavomate je akurat zlava na bezny burger, stoji 8,50 a na zlavomate je za 4 eura ..takze mozte vyskusat na neostro hh


Offline

Správca fóra
Správca fóra
Debata o jedle

Registrovaný: 14.12.05
Príspevky: 10617
Témy: 70 | 70
Bydlisko: Košice
NapísalOffline : 13.01.2012 18:22 | Debata o jedle

Choď do riti Vlad :-D teraz aby som si išiel spraviť jesť čo mi začali sliny tiecť :lol:


_________________

Site 1:AMD Ryzen 9 7900 + Noctua NH-P1 + Conductonaut; 2x16GB DDR5 6000MHz CL32; ROG Strix B650E-I; ROG Strix RX5700XT (deshroud); Samsung 980 PRO 2TB; Jonsplus i100 + 2x Arctic P14 + 3x Phanteks T30; Corsair SF750; Dell U2718Q; Corsair K70 mk.2 Low Profile + Logi G500s; miniDSP 2x4HD + 2xT-AMP + BMR+1138SMF/Scarlett Solo + ATH-M50x STS
LG OLED65CX; Onkyo TX-RZ740; 5.1.2 DIY speaker setup (Dayton ND/Peerless NE25, Dayton UM-10 + Monacor SAM-500D); Xbox SeX; Synology DS418 + 4x4TB WD Red + 2x NF-A9; MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN + Gigabit Antik
Site 2:Ryzen 7 8700G delid + Noctua NH-L12S + Conductonaut; 2x16GB DDR5 6800MHz CL40; Gigabyte B650I AX; 1TB NVMe; Silverstone ML05 + 2x Arctic P8; Seasonic Focus SGX-500; Dell P2417H/LG 49UH661V; Logitech Multimedia Keyboard & G5; Synology DS218play + 2x2TB WD Red; MikroTik hAP AC2 + Antik + IPSec tunnel to Site 1
Mobile:Galaxy S23, Shanling UA1s + Urbanfun Hybrid/Sony WF-1000XM3
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Debata o jedle

Registrovaný: 06.04.08
Príspevky: 4396
Témy: 111 | 111
Bydlisko: NR
NapísalOffline : 13.01.2012 18:24 | Debata o jedle

ja by som to bez problemov zozral a urobil si mi chut a to som po veceri :)


 [ Príspevkov: 3151 ] 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 106


Debata o jedle



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Debata o jedle

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2, 3, 4, 5 ]

v Jedlo, pitie a varenie

131

4514

23.07.2017 12:10

michalesku

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Fajčiarska debata

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1 ... 4, 5, 6 ]

v Zdravie, medicína, choroby a liečenie

166

11325

06.05.2012 8:51

Suliik

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Košická debata

v Krčma

9

743

27.05.2014 20:50

Mego



© 2005 - 2024 PCforum, edited by JanoF