[ Príspevkov: 17 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 22.01.08
Prihlásený: 19.04.15
Príspevky: 492
Témy: 135 | 135
Bydlisko: Bratislava ...
NapísalOffline : 22.02.2008 21:23 | podmienky

hi, toto bude asi dost nezvycajne ale rad by som to vedel. vysvetli mi dakto po lopate podmienky v php?? s php zacinam no z toho co som nasiel na nete som jelen. napr viem zakladne funkcie ako echo teda vypis textu. Potom else, teda ze sa nepodarila ta vec budto podmienka alebo tak. lebo zoberme si ze by sme xceli <input type="text" name="TEST">

aby sa hodnota vlozena do inputu napr, no aby sa s nou daco stalo. napr ak sa tam daco napise hodi JS alert ze tam nemas pisat.

<?
if $TEST {
else:
<script>alert ("sem nemas pisat")</script>
endif;
?>

tak dajako? fakt z toho php som jelen, hlavne z podmienok inak ot az tak tazke nie. a o nic lepsie nie som na tom s JS. teda JS ovladam celkom dobre az zas na tie podmienky. aspon ze tam sa tiez pouziva if a else. lenze
tam je aj deklaracia podmienky teda dajaky var atd...ja teda nic varit nexcem ale xcem sa daco naucit
:lol:
skratka videl som kody v php ktore mali taky ucel napr jak som popisal hore, ale vobec by som nepovedal ze sluzia zrovn na to lebo to je akoby sifrovane. skratka php sa ucim, ale tie podmienky by mi velmi pomohlo keby mi niekto vysvetlil a ukazal prakticky example. vdaka pretom, ale len php s JS som kamarat :P tam sa S TYM DAJAKO VYSPORIADAM.


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
podmienky

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 22.02.2008 21:35 | podmienky

formular
Kód:
<form....blablabla type="post">
meno:<input type="text" value="" name="meno" />
blablabla
</form>


a spracuvajuci php (samozrejme to moze byt v jedinom subore)
Kód:
<?php
 $meno = $_POST['meno'];
 if (isset($meno))
 {
  nieco nieco nieco xceme vykonat
 }
 else echo "svetovy mier";
?>


daco taketo si myslel ? treba hodit komentar alebo si vies domysliet ? snazil som sa to napisat co najjednoduchsie, tak snad som daco v rychlosti neskomolil :lol:. vsimni si hlavne type pri formulari a sposob, ako sa odkazujeme na jednotlive polozky formularu..


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 26.12.06
Prihlásený: 30.10.17
Príspevky: 4009
Témy: 181 | 181
Bydlisko: Nitra / Bra...
Vek: 24
NapísalOffline : 22.02.2008 21:37 | podmienky

tak ten príklad čo si dával ty by mal byť (ak som ho sprvane pochopil, má robiť to, že ak tam niečo napíšeš a odošleš tak vyskočí alert, že nemáš písať

Kód:
<?php
if(isset($test)): //ak je dané $test
echo "<sritp>alert(\"sem nemas psiat\")</script>"; //vyskočí alert
else: //ak $test nieje dané
echo "ok"; //vypíše OK
endif;
?>


podmienku sú celkom jednoduché, myslím, ja tiež niesom nejaký expert, tiež sa len učím... ale zrejme sú aj tie ťažšie verzie podmineok...

dam nejaké príklady
Kód:
if($a=="ahoj"):  //ak sa premenna $a rovná "ahoj"
 echo $a; //tak vypíšeme ahoj
else:
 echo "čau"; //inak vypíšeme čau
endif;

if($a != "ahoj"): //ak sa premenna $a nerovná "ahoj"
 echo "tato premenna mala mať hodnotu AHOJ"; //vypiseme tento text
else:
 echo "všetko je ok"; //inak vypíšeme tento text
endif;


t oje taký "základ" a ostatné si pozri na www.php.net :)


_________________
Sorry za prelkepy
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
podmienky

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 22.02.2008 21:42 | podmienky

smiem vediet, odkial obaja beriete, ze podmienky if ukoncujeme "endif;" ? v manuale k php to nie je
na stranke www.php.net je podmienka "if" definovana takto :
Citácia:
The if construct is one of the most important features of many languages, PHP included. It allows for conditional execution of code fragments. PHP features an if structure that is similar to that of C:

if (expr)
statement

As described in the section about expressions, expression is evaluated to its Boolean value. If expression evaluates to TRUE, PHP will execute statement, and if it evaluates to FALSE - it'll ignore it. More information about what values evaluate to FALSE can be found in the 'Converting to boolean' section.


a ich priklad
Kód:
<?php
if ($a > $b)
    echo "a is bigger than b";
?>


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 22.01.08
Prihlásený: 19.04.15
Príspevky: 492
Témy: 135 | 135
Bydlisko: Bratislava ...
Napísal autor témyOffline : 22.02.2008 21:47 | podmienky

dakde som videl to endif;. len nvm kde je mozne zy by to bolo aj v javascripte??


Offline

Čestný člen
Čestný člen
podmienky

Registrovaný: 17.10.06
Prihlásený: 08.01.11
Príspevky: 1757
Témy: 17 | 17
NapísalOffline : 22.02.2008 21:48 | podmienky

mne sa zda ze som to tiez nasiel v zopar skriptoch.


_________________
A Real Programmer might or might not know his wife's name. He does, however, know the entire ASCII code table.
Offline

Správca fóra
Správca fóra
podmienky

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 22.02.2008 21:51 | podmienky

klauzula if-else-endif je alternativa k if-else so zatvorkami, je to vec vkusu...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 26.12.06
Prihlásený: 30.10.17
Príspevky: 4009
Témy: 181 | 181
Bydlisko: Nitra / Bra...
Vek: 24
NapísalOffline : 22.02.2008 21:52 | podmienky

pokial viem tak endif sa musi pisat ak nepouzivas zlozite zatvorky a mas tam else...

Kód:
if(blabla):
echo blalba;


to je ok, ale ked uz pouzijem else msuim podmienku ukoncit

Kód:
if(blabla):
 echo blabla;
else //alebo esleif
 echo blabla;
endif;


ked pouzijem zlozene zatvorky, uz endif; pisat nemusim


Kód:
if(blalba){
echo blabla;
}else{
echo blabla
}


ak pisem blbost, zastavte ma, pisal som ze so mzaciatocnik :lol:


_________________
Sorry za prelkepy
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
podmienky

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 22.02.2008 21:56 | podmienky

malo by to tak byt.. dobre, len som sa pytal :) tiez nie som dokonaly... tie zatvorky mam ece z cias C a C++, takze podobne ifka som nikdy pisat nemusel.. len treba dat ludom vediet, ze sa pouziva bud to, alebo to.. predstavis si skript s podobnym vzhladom
Kód:
if ($kacicka) :
{
 echo 'kacicka';
}
endif;
elseif ($lietadielko)
{
 echo 'lietadielko';
}
endif;

? :lol: podla mna zaciatocnik takuto chybu kludne moze spravit, hlavne ak mu jeden clovek poradi zatvorky, a druhy if/endif :)


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 26.12.06
Prihlásený: 30.10.17
Príspevky: 4009
Témy: 181 | 181
Bydlisko: Nitra / Bra...
Vek: 24
NapísalOffline : 22.02.2008 22:00 | podmienky

n otak to bude mať fakt blbé :D Treba mu vysvetliť, že buďto jedno alebo druhé ;) začiatočník musí odhadnúť, že ktorý z tích čo mu radili je šikovnejší, a jeho metódou pracovať :lol:


_________________
Sorry za prelkepy
Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 16.05.07
Prihlásený: 01.08.17
Príspevky: 837
Témy: 6 | 6
NapísalOffline : 23.02.2008 9:29 | podmienky

el mariachi píše:
Kód:
if ($kacicka) :
{
 echo 'kacicka';
}
endif;
elseif ($lietadielko)
{
 echo 'lietadielko';
}
endif;

zleeeeeeeeeeeeeee to maaaaaaaaaaaaaaaaš
ked chces pouzit endif tak nemozes zatvorit if a potom pokracovat s elseif ktore zatvaras. princip toho je ze za kazdou deklaraciou pouzijes dvojbodku a uzatvaras celu podmienku a nie len jednu cast z toho.
Kód:
if($kacicka):  //dvojbodka dolezita

 echo 'kacicka';
print somarik;
//endif; -- podmienka este neskoncila
elseif ($lietadielko): //dvojbodka dolezita

 echo 'lietadielko';
print papierove;
endif; //az na konci celej podmienky ju uzatvaras s prikazom endif;
vyhoda osobne pre mna je v tom ze pri zlozenych podmienkach a prikazoch nemusim pouzivat zatvorky cize mne to ulahcuje vidiet naslednost kodu.


_________________
getch();?{readkey;?} na konci? !A naco! Riesenie je (Alt+F5)
99% pochopí a shaggy je druhá kategória
Offline

Správca fóra
Správca fóra
podmienky

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 23.02.2008 9:44 | podmienky

asi si nepochopil, co tym prikladom chcel el mariachi povedat - poriadne si precitaj jeho prispevok...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
podmienky

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 23.02.2008 12:36 | podmienky

juho píše:
zleeeeeeeeeeeeeee to maaaaaaaaaaaaaaaaš

no neeee, vazne ?? :-D :-D :-D :-D

inak, kazdemu vyhovuje nieco ine, neda sa asi povedat co je z toho objektivne lepsie, alebo sa mylim ? ja tam radsej hodim zatvorky, lebo som tak navyknuty ece zo skoly a zda sa mi to tak aj prehladnejsie


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 22.01.08
Prihlásený: 19.04.15
Príspevky: 492
Témy: 135 | 135
Bydlisko: Bratislava ...
Napísal autor témyOffline : 23.02.2008 13:13 | podmienky

vcera som si na to trocha sadol a kuknite ze co som skomolil za hovadinu:D

Kód:
<form action="skontroluj.php">
Zadaj heslo Sefi <input type="password" name="pass">
<input type="submit" name="odoslat" value="kontrola">

<?
if ($pass == "testik") echo "hesielko si zadal spravne kamosko";
else echo "omg zadal si zle heslo, si snad teply?";
?>


lol to co som skomolil to bude asi dajaka pcovina ze? :D snazil som sa z hlavy..


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
podmienky

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 23.02.2008 13:15 | podmienky

keby si si precital moj prvy prispevok, tak by si to takto nenapisal......


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.02.07
Prihlásený: 21.02.10
Príspevky: 3991
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 25.02.2008 19:56 | podmienky

inak takto to píše (if, else, endif) Jirí Kosek v svojej knihe
a srávne to je so zátvorkami


Offline

Užívateľ
Užívateľ
podmienky

Registrovaný: 26.12.06
Prihlásený: 30.10.17
Príspevky: 4009
Témy: 181 | 181
Bydlisko: Nitra / Bra...
Vek: 24
NapísalOffline : 26.02.2008 20:25 | podmienky

prečo správne so zátvorkami? veď funguje i bez nich :lol: veď to máš jedno, či použiješ zátvorky alebo iba dvojbodky+endif; ... ale zas zátvorky sú prehľadnejšie pri zložitých podmienkach


_________________
Sorry za prelkepy
 [ Príspevkov: 17 ] 


podmienky



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Podmienky

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

8

273

23.11.2016 21:39

focko

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Licencne podmienky

v Ostatné

1

381

03.06.2011 21:17

emer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

podmienky tlaciarne

v Grafické programy

0

526

01.04.2008 18:06

Kamahl

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP a podmienky

v PHP, ASP

5

469

13.11.2007 10:01

mondzo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Podmienky pouzivania Youtube.

v Služby a webstránky

7

408

21.02.2012 12:44

walther

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

google maps podmienky

v Ostatné

2

527

22.07.2011 16:32

jablko05

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

MYSQL vypis podmienky

v Databázy

6

582

07.09.2010 20:15

camo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

if empty - podmienky

v PHP, ASP

2

254

27.01.2010 13:09

davider137

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Podmienky používania (programy)

v Krčma

5

230

29.07.2012 22:52

eMp

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

jQuery a podmienky

v JavaScript, VBScript, Ajax

2

455

09.04.2009 22:33

Flety

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Excel 2 podmienky

v Ostatné programy

2

177

13.12.2013 19:02

bizmos

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Vnorenie podmienky - neviem kam

v PHP, ASP

4

139

31.05.2016 7:25

BX

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

vloženie podmienky do phpmailer

v PHP, ASP

5

130

05.08.2014 10:22

chrono

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

podmienky pre kupu zdroja

v PC skrinky, zdroje a všetky druhy chladenia

1

226

08.02.2009 19:28

OmeGa

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Podmienky reklamacie na slovensku

v Obchody, reklamácie a právo

16

406

10.12.2013 18:13

Daron

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Alza a záručné podmienky

v Obchody, reklamácie a právo

4

247

10.04.2014 22:26

winyx



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF