[ Príspevkov: 16 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04.03.07
Prihlásený: 30.05.16
Príspevky: 70
Témy: 29 | 29
NapísalOffline : 01.06.2009 22:10 | Viacjazyčný web

Iba by ma zaujímalo ako by som riešil keby chcem mať viacjazyčný web...
nejaký switch v ktorom by boli jazyky a potom keby chcem jeden text napr.
sk["Domov],["Ahoj,toto je text v SK"];
en["Home],["Hello,this text is in EN"];
iba čisto teoreticky kam by som to mal ukladať a ako riešiť
ďakujem za vaše postrehy :)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.02.07
Prihlásený: 21.02.10
Príspevky: 3991
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 01.06.2009 22:17 | Viacjazyčný web

bolo to tu riešené musíš pohľadať


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04.03.07
Prihlásený: 30.05.16
Príspevky: 70
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 01.06.2009 22:31 | Viacjazyčný web

ak myslíš od Kaidžas-a tak o tom viem,ale neviem akým spôsbom by som ukladal a vypisoval texty


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 26.02.08
Prihlásený: 24.05.13
Príspevky: 372
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Nové Zámky
NapísalOffline : 01.06.2009 22:36 | Viacjazyčný web

no ja osm nieco taketo riesil asi tak...ukladal som si jazyk do session...potom v kode som si includol subor podla jazyku ked bolo v session cz tak som includoval cz.php v tom subore som mal napriklad $premenna['helo']='Vitaj'; a dalsie slova alebo vety alebo texty...ale mozes to tahat aj z db je to len a len na tebe...ale ako bolo spomenute riesilo sa to tu a nie raz nie v jednom topicu...a aj na nete mas vela prikladov staci hladat


Offline

Čestný člen
Čestný člen
Viacjazyčný web

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 01.06.2009 22:56 | Viacjazyčný web

Ukladať jazyk do session je samozrejme sprostosť. Vyhľadávače uvidia stránku iba v jednom jazyku (keďže URL bude pre rôzne jazyky rovnaká).

Najjednoduchšie je používať nejaký parameter, napr lang=sk, lang=en.
Alebo to môžeš rewritnúť na pekné adresy, takže budeš vedieť, že:
- domena.sk/nazov-clanku - má použiť slovenské texty,
- domena.sk/en/nazov-clanku - použijú sa anglické texty.

Či už to budeš ťahať z databázy, alebo vždy iba includneš súbor podľa zvoleného jazyka je iba na tebe.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Viacjazyčný web

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 02.06.2009 7:35 | Viacjazyčný web

preco by to mala byt sprostost? co je na tom, ze si zaznaci nejaku hodnotu do session? moze ju predsa pouzivat ako kontrolu, resp. ak niekto zada neexistujuci jazyk, tak sa zobrazi stranka v jazyku, ktory bol pouzity naposledy... nikde predsa nepise, ze pouziva LEN session a v url nepouziva parameter urcujuci jazyk... samozrejme, mozno to tak z jeho prispevku vyznelo, ale netreba hned robit ukvapene zavery...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
Viacjazyčný web

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 02.06.2009 17:29 | Viacjazyčný web

Ale netreba vidieť za tým niečo, čo tam nie je.
Nehovorím o zložitejšom webe, kde má zmysel ukladať hodnoty do session. Aký by bol prínos v tomto prípade? Ak niekto klikne na odkaz "anglická verzia", automaticky sa zmenia všetky url na "anglické", nevidím dôvod zbytočne to dávať do session. Iba to zvádza k tomu, aby bol na rovnakých stránkach iný obsah.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Viacjazyčný web

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 02.06.2009 21:06 | Viacjazyčný web

zbytocne by to nebolo v tom pripade, keby session vyuzival na to, co som pisal vyssie... zalezi len na rozhodnuti programatora, ci taku moznost zakomponuje do systemu alebo nie... o velkosti webu je v tomto pripade zbytocne hovorit...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
Viacjazyčný web

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 02.06.2009 22:54 | Viacjazyčný web

Stále nevidím dôvod prečo použiť session. Ten príklad, ktorý si uviedol je ako stvorený na použitie cookies, ale určite nie na session.

A ak náhodou niekto zadá neexistujúci jazyk, tak je veľká pravdepodobnosť, že nejde o náhodu (proste ten človek skúša ako bude systém reagovať) a vtedy nie je vôbec problém, ak sa neexistujúca stránka presmeruje na úvodnú stránku webu.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Viacjazyčný web

Registrovaný: 09.03.08
Prihlásený: 22.12.10
Príspevky: 356
Témy: 85 | 85
Bydlisko: Topoľčany
NapísalOffline : 02.06.2009 23:03 | Viacjazyčný web

Ja si myslim ze toto ti uplne staci. je to jednoduche a ucelne:
Kód:
<?php
if(!isset($_SESSION['lang']) || $_GET['lang']!='') {
  switch($_GET['lang']) {
     case 'sk':
     $lang = 'sk';
     break;
     case 'en':
     $lang = 'en';
     break;
     default:
     $lang = 'sk';
     break;
}
  $_SESSION['lang'] = $lang;
}

$jazyk = $_SESSION['lang'];

$text['sk']['domov'] = 'Domov';
$text['en']['domov'] = 'Strona główna';?>


použitie:
Kód:
<?php echo $text[$jazyk]['domov'];?>

Odkaz z aktualnou premennou jazyka:
Kód:
<a href="/index.php?lang=<? echo $lang?>"><?php echo $text[$jazyk]['domov'];?></a>


Az ma niekto lepsie riesenie, rad sa poucim aj ja. :)


_________________
FCSpartak Trnava
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Viacjazyčný web

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 02.06.2009 23:11 | Viacjazyčný web

len v rýchlosti sa vyjadrím k použitiu SWITCH()

nepríde ti tam dačo zbytočné? Neurobí toto to isté? :)
Kód:
     case 'en':
     $lang = 'en';
     break;
     default:
     $lang = 'sk';
     break;


Nezabúdaj... každá maličkosť môže raz zavážiť ;) Pokiaľ sa dá niečo jednoduchšie napísať, tak to treba určite využiť.
Okrem toho, nepoužívaj skrátené php značky (<? ?>), ale plný tvar (<?php ?>).. Aj keď to si možno len prehliadol :)


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Viacjazyčný web

Registrovaný: 09.03.08
Prihlásený: 22.12.10
Príspevky: 356
Témy: 85 | 85
Bydlisko: Topoľčany
NapísalOffline : 03.06.2009 22:39 | Viacjazyčný web

no tak az by som mohol poprosit ako by mal vyzerat ten kod podla poriadku. dakujem, a hovorim rad sa priucim novym veciam.


_________________
FCSpartak Trnava
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Viacjazyčný web

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 03.06.2009 23:26 | Viacjazyčný web

vidíš, a ešte jednu vec tam máš zle... prečo dvakrát volať echo, keď to stačilo raz? takže.. :
Kód:
<?php
if(!isset($_SESSION['lang']) || $_GET['lang']!='') {
  switch($_GET['lang']) {
     case 'en':
         $lang = 'en';
         break;
     default:
         $lang = 'sk';
         break;
  }
  $_SESSION['lang'] = $lang;
}

$jazyk = aspon_nejaka_osetrujuca_funkcia($_SESSION['lang']);  //je fajn to osetrit, lebo co ked budeme chciet pouzit tu premennu aj niekde inde a zabudneme, ze sme ju neosetrili?
?>


súbor napr s názvom lang.php:
Kód:
<?php
$text['sk']['domov'] = 'Domov';
$text['sk']['menu_polozka_2'] = 'Kontakt';
$text['en']['domov'] = 'Mainpage';
$text['en']['menu_polozka_2'] = 'Contact';
?>


použitie: (nechce sa mi to zas opisovať :) tak ako si to uviedol to v podstate aj môže byť

Odkaz s aktuálnou premennou jazyka:
Kód:
htmlhtmlhtml
<?php
   echo "<a href=\"index.php?lang=$lang\">$text[$jazyk]['domov']</a>";
?>


to som si ešte pôvodne ani nevšimol... mal si zle odescapovanú úvodzkovku, tiež pravdepodobne z nepozornosti
len pre upresnenie pre ľudí, čo nevedia o čom píšem.. správne sa to píše \" a nie "/


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Viacjazyčný web

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 04.06.2009 7:40 | Viacjazyčný web

mozno by bolo lepsie pouzit viacero suborov pre jednotlive jazyky, resp. pre kazdu logicku cast na stranke vytvorit novy subor s prekladom (na to vsak treba mat vytvoreny vhodny system, aby sa to dalo jednoducho pouzivat), lebo ukladat vsetko do jedneho mi pride dost neprehladne... a navyse, pri kazdom pouziti lang premennej je potrebne uviest aj $jazyk, co je z mojho pohladu zbytocne...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Viacjazyčný web

Registrovaný: 09.07.08
Prihlásený: 17.01.15
Príspevky: 1586
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 05.06.2009 23:11 | Viacjazyčný web

prípadne ťahať premenné cez funkciu. Napr.
Kód:
echo lang("text pri prihlasovani");

A ako bude vyzerať lang je už v podstate jedno, ak ti nebude vyhovovať jeden spôsob, môžeš prejsť na druhý, prípadne tretí. Vždy zmeníš iba funkciu lang.


_________________
neříkejte, že něco nejde udělat, protože se vždycky najde nějaký blbec, co neví, že to nejde – a udělá to!
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Viacjazyčný web

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 06.06.2009 0:14 | Viacjazyčný web

tých možností je až nechutne veľa ako to urobiť :) hlavne aby aspoň cca pochopil princíp


_________________
C#, PHP, ...
 [ Príspevkov: 16 ] 


Viacjazyčný web



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Viacjazycny web

v JavaScript, VBScript, Ajax

4

253

27.02.2010 11:26

GoodWill

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

CI: viacjazycny web

v PHP, ASP

17

572

23.01.2011 17:07

emer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Hľadáme programátora web stránok a web aplikácií

v Ponuka práce

0

313

27.02.2013 11:51

artexe

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Web hosting control panel pre free web

v Webhosting a servery

0

519

08.07.2011 17:27

adamico

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Hľadáme (1.) web dizajnéra a (2.) web kódera - na dlhodobú spoluprácu / práca z domu

v Ponuka práce

0

346

15.01.2015 9:12

crystalgroup

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web kamera & web

v Video programy

4

464

29.12.2007 13:22

jablko05

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

v Webdesign

14

606

12.05.2008 19:19

antivir

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2 ]

v Webdesign

30

2034

30.08.2008 15:46

p360t

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

v HTML, XHTML, XML, CSS

11

367

27.01.2011 23:16

Blackshadow

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

v Webdesign

15

1187

01.06.2008 20:26

dedko45

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

v Webdesign

20

1235

29.06.2008 0:59

exoomer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

v Správy pre vedenie fóra

7

949

18.03.2008 11:05

Luks

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

v Webdesign

15

1125

19.05.2008 17:08

marco_polo2

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

v Webdesign

4

642

23.12.2008 9:08

dedko45

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

web

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2 ]

v Webdesign

36

2220

26.07.2008 1:24

dedko45

Táto téma je zamknutá, nemôžete posielať nové príspevky alebo odpovedať na staršie.

Web

v Webdesign

26

1233

25.12.2009 19:42

stenley



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF