No až jsem málem zaslzel, to byly zlaté časy, kdy jsem s Didaktikem Gama vysedával do dvou do noci a lepil prográmky v BASICu. Dodnes je to můj nejoblíbenější jazyk, a občas si v něm nějakou rychlovku splácám (obvykle to co neumím udělat v bashi), ale dneska už se ho neuč, pokud nemáš opravdový zájem o historické počítače. Je to středověk (1964), pochází z dob kdy se ještě nerozšířilo strukturované programování, a obzvlášť pro začátečníky je opravdu nevhodný, včetně jeho nových odnoží, jako je VisualBasic a SmallBasic. I když poslední dobou se ukazuje že taková Java je zřejmě ještě horší
Dnes už není možné shrnout všechny podstatné informace do jedné příručky jako kdysi, zvlášť u takového zmršeného paskvilu jako je PC. Takový kniha by měla pár desítek tisíc stran, a stejně by za několik měsíců byla k ničemu, protože výrobci hardwaru i softwaru by se spolehlivě postarali o to, aby údaje v obsažené z valné části neplatily. Dělají to tak pořád.
Jazyk C++ je šíleně složitý a obrovský blob, navíc je k němu možné používat nejrůznější knihovny a frameworky, a zvládnout ho na slušné úrovni trvá pěkných pár let lidem, kteří už o programování dost vědí. C++ vychází z jazyka C (ale jinak je to úplně jiný jazyk), kterému se říká "přenositelný assembler", protože se v něm programuje na velmi nízké úrovni, téměř na hranici strojových instrukcí procesorů. Jenže ty jsou u každého typu procesoru jiné, a C je nahrazuje svými příkazy, takže programy v něm jdou jen s malými úpravami přeložit prakticky na každém počítači i pod různými operačními systémy, s výjimkou těch skutečně prasecky napsaných (což je obvykle problém windowsáků).
Jestli se chceš naučit programovat a čase k tomu C++ dopracovat, začni úplně od základů. Nejdřív si pár měsíců hraj s Karlem (tak jak to dělají na Stanford University), ten tě naučí základy dekompozice, algoritmizace, strukturování a používání rekurze:
http://karel.oldium.net/
Běží přímo v prohlížeči, takže nemusíš nic instalovat (ale můžeš si ho i stáhnout přímo do počítače, abys nemusel pokaždé lézt na net). Je v češtině, ale těch pár slov jako ZEĎ a ZNAČKA nějak zvládneš.
A až budeš umět základy a vědět jak se vlastně počítačové programy skládají, přijde čas na skutečný programovací jazyk.
Dřív se pro výuku používal hlavně Pascal, dnes už se trochu opouští, ale pořád má velkou výhodu v tom, že byl pro tenhle účel speciálně vytvořený, takže má pár vlastností velmi vhodných pro začátečníky. Především hlídá každou ptákovinu, a za každou chybu ti ihned nafackuje. To ti ušetří hodiny a hodiny hledání vlastních chyb, a věř mi že jich bude - co já jsem jich nadělal... Naopak takové C nehlídá vůbec nic, takže v něm můžeš během okamžiku napáchat obrovské škody.
Kompilátor Pascalu i s vývojovým prostředím najdeš tady:
http://freepascal.org/ a po netu je obrovské množství návodů, tutoriálů a ukázkových prográmků, i když většinou nevalné kvality, protože je spáchali začátečníci. Ale dají se najít i kvalitní skripta, a je o něm dost knih, většinou sice o starším Turbo Pascalu, ale Free Pascal je s ním až na pár drobností kompatibilní.
A za rok nebo dva, když budeš umět spoustu věcí o kterých dnes ještě ani netušíš že existují (včetně toho jak se ta písmenka mění na nuly a jedničky a zase zpátky), přijde čas na ostrý jazyk, ten už si vybereš podle toho kterým směrem tě to bude táhnout.