Takže po niekoľkých dňoch doplním nové poznatky, upresním predošlé.
Prvý dôležitý fakt je, že mi neblbne mi iba hl. hrdina, 1. HDD - Seagate ST380011A 80Gb (Ultra ATA), ale skúsil som aj ďalšie 2 HDD - a) WD Caviar SE WD800JB 80Gb (Ultra ATA), b) Maxtor D740X-6L 40Gb (ATA). Síce neblbli pri prihlasovaní - neje na nich windows, ale blbli a zmetkovali všetky 3 už v biose alebo pri botovaní windowsu z hl. hrdinu - Saegate.
Keď som zapojil iba Seagate do prvej koncovky na ATA kábli, druhá koncovka bola voľná (single), tak mi to blblo ako som písal v prvom príspevku - pri prihlasovaní.
Keď som do prvej zapojil Seagate (master), do druhej napr. WD (slave), tak mi skoro vždy v biose ukázalo iba HDD, ktorý bol zapojený do druhej koncovky alebo do prvej koncovky na ATA kábli (iba výnimočne ukázalo obidve), po prípade mi tam ukázalo zblbnuté názvy HDD (viď foto). A pri botovaní windowsu (xp sp2) sa vyskytli komplikácie (viď foto).
Keď som na WD nainštaloval windows (xp sp2), zapojil ho do prvej koncovky (master), do druhej som dal Seagate (slave), tak mi ukázalo v biose ukázalo iba WD (o seagate ani stopy) alebo mo WD ukázalo so skomoleným názvom (seagate tiež bez stopy). Ďalej nechcelo nabotovať windows.
Ale keď som do prvej koncovky ata káblu zapojil WD s wind (master) a do druhej koncovky Maxtor (slave), tak mi všetko išlo bez väčších problémov. Občas po reštarte boli občas problémy (v biose) s nájdenim pevných diskov (napr. WD - master našlo, maxtor - slave nenašlo).
Nasledujúce fotky boli fotené mobilom, takže počítajte s nižšou kvalitou.
Takže ak chcete vedieť ako podľa biosu niekedy vezrá názov HDD:

Ešte dôkaz ako sa z 80Gb HDD stal 25Gb:
A spomínané problémy pri botovaní systému:

Medzi tým som kúpil DVD napaľovačku SAMSUNG SH-S223Q (v biose pod názvom TSSTcorp CDDVDW), ktorá je v SATA rozhraní a chcel by som sa tiež spýtať, či nieje potrebné nejak špeciálne nastaviť radiče a poľa v biose, keďže všetky HDD sú ATA a napaľovačka je SATA alebo či to nemá nejaký vplyv na tento problém (problém vznikol tesne pred kúpov napaľovačky).
Dnes som na seagate skúsil opraviť súčastný systém, po dokončení inštalácie ide všetko (botovanie, prihlásovanie, funkčnosť systému) skoro ako pred tým, takže je to o to zaujímavejšie... Ale asi po hodine mi vyhodilo BSOD, takže až také ružové to nieje. Skúsim teraz ešte pokombinovať pevné disky, či sa náhodou niečo nezmenilo.
Obával som sa, že problémy budú s radičom a teraz opletačky okolo reklamácie... Tak som sa ešte rozhodol flashnuť bios. Flashol som ho na najnovší, no problémy neustúpili ani potom.
Potom, ako som nainštaloval systém na WD, tak som si už zálohoval tie najsúrnejšie veci z maxtoru, a pri x pokusoch dostať sa do seagate aspoň cez núdzový režim sa mi pár z nich vydarili, tak som chvála bohu zálohoval aj tie najsúrnejšie (moje a otcove) dáta, takže teraz sa môžem(e) postaviť problému zoči-voči. Kľudne to môžem hodiť za hlavu ale nedá mi to spávať. Tak dúfam, že mi pomôžete prísť problému na koreň.
OmeGa: Skúsim, napíšem.