[ Príspevkov: 59 ] 1, 2
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.11.08
Prihlásený: 23.06.16
Príspevky: 123
Témy: 29 | 29
NapísalOffline : 16.12.2010 16:37 | PHP Objekty

snazim sa prist na to, ako funguje to cele OOP, ale nejak mi to nejde do hlavy ani po precitani milion tutorialov. mohol by mi to niekto, prosim, podrobnejsie vysvetlit pripadne ukazat?

jedine, comu som pochopil je vytvaranie objektov do classov a ze class je vlastne nejaka predloha pre objekty. dalej, ze sa tam daju pouzit aj funkcie, ktore su vlastne vyvolavatelne len v ramci toho classu.

PHPcku sa tak povrchnejsie venujem uz mesiac, ale toto je pre mna uplne nieco nove. bol by mi teda niekto ochotny ukazat nejake pouzitie toho OOP step by step?


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 27.11.10
Prihlásený: 20.08.13
Príspevky: 112
Témy: 18 | 18
NapísalOffline : 16.12.2010 18:50 | PHP Objekty

Tak za prve. Ako si pisal ze sa PHP venujes len mesiac tak sa o OOP vobec nezaujimaj. Najprv sa nauc pracovat bez OOP. Ked uz budes schopny spravit takmer vsetko potom mozes zacat s OOP. Pre niektorych programatorov je OOP pomocka ale pre niektorych je to skor obmedenie. Je na tebe aku cestu si zvolis. Podla mna je OOP vyborny sposob ako lepsie pochopit spravanie programu pretoze OOP sa velmi podoba veciam a javom s nasho okolia.

Napr. Mas triedu auto. Vytvoris si objekt Trabant a mozes mu davat vlastnosti(clenske premenne) napr. rychlost, farba... a robit s nim rozne javy(metody) napr. zastav, zrychli, spomal...

Myslim ze toto je jasne.

Dalsou vybornou vecou je zapuzdrenie. V praxi to vyzera tak, ze mas nejaku clensku premennu napr. farba. Nastavis ju ako private, takze ju nemozes menit zvonku triedy ale len z vnutra. A potom si vytvoris dve metody get a set. Prva ti vrati hodnotu premennej a druha ju zmeni. Jednoduche.

Kód:
class Trieda {

     ...

     var farba;

     ...

     public function getFarba(){
          return $this->farba;
     }

     public function setFarba($farba){
          $this->farba = $farba;
     }
     
}


OOP ma ovela viac vyhod ale tieto vnimam ako hlavne. A este jedno upozornenie. Nemusis sa bat ze nieco sa da spravit v OOP a v normalnom proceduralnom programovani nie.


Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 17.10.06
Prihlásený: 08.01.11
Príspevky: 1757
Témy: 17 | 17
NapísalOffline : 18.12.2010 11:54 | PHP Objekty

trochu o oop http://objekty.vse.cz/Main/HomePage


_________________
A Real Programmer might or might not know his wife's name. He does, however, know the entire ASCII code table.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.11.08
Prihlásený: 23.06.16
Príspevky: 123
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 18.12.2010 20:45 | PHP Objekty

Ando píše:
OOP ma ovela viac vyhod ale tieto vnimam ako hlavne. A este jedno upozornenie. Nemusis sa bat ze nieco sa da spravit v OOP a v normalnom proceduralnom programovani nie.


ok, diky, to si ma ukludnil. nejakym zakladom som uz porozumel, ale ako hovoris, zatial to asi nepotrebujem a kedze v tom PHP nemam az taky prehlad, ani ma nepada ziadne pouzitie. casom sa k tomu urcite vratim


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2626
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 19.12.2010 10:52 | PHP Objekty

Nesuhlasim s nazorom, aby si sa o OOP vobec nezaujimal. Proceduralne programovanie je v dnesnej dobe skor vynimkou ako pravidlom. V dnesnej dobe kedy sa musia vyvijat robustne aplikacie, ktore maju byt rychlo vyvijatelne a lahko managovatelne sa objektovemu programovaniu nevyhnes. Aj postupny prechod z cisto proceduralneho PHPcka na ciastocne objektove PHPcko hovori za vsetko. PHP uz dnes standardne obsahuje kopu tried, ktore nahradili nemotorne funkcie.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 19.12.2010 11:38 | PHP Objekty

A ja nesúhlasím s tvrdením, že procedurálne programovanie je skôr výnimkou. OOP je v móde, tak ako napríklad bol v móde Web 2.0. To, že začne pracovať s OOP v php nezaručí, že jeho aplikácie budú ľahko spravovateľné a rýchlo vyvíjateľné.
OOP nie je všeliek, procedurálne programovanie tu má stále miesto (minimálne kvôli rýchlosti), zle napísaný objektový kód je podľa mňa horší, ako zle napísaný procedurálny kód.

Časom, keď bude vedieť, čo sú to objekty, bude mať dostatočné základy programovania, si môže pokojne skúsiť OOP, ale dovtedy nech robí s tým, čo mu viac vyhovuje.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 19.12.2010 12:25 | PHP Objekty

Citácia:
OOP ma ovela viac vyhod ale tieto vnimam ako hlavne. A este jedno upozornenie. Nemusis sa bat ze nieco sa da spravit v OOP a v normalnom proceduralnom programovani nie.

pokiaľ viem to ani nikto netvrdí, problém je to, ako vyzerá potom ten kód...

shaggy, kde si prosím ťa vzal že "OOP je v móde"??? OOP je tu už veeeeľa rokov a programuje sa v ňom z mnohých dôvodov. Aké to sú ti hádam vypisovať nemusím, boli by sme tu do rána.
Kto tvrdí že oop je všeliek? Nie je, ale momentálne je to pravdepodobne najlepší spôsob programátorského prístupu. Rýchlosť výpočtov vo väčšine prípadov už nehrá takú rolu ako kedysi (minimálne nie pri jednoduchých aplikáciách a webstránkach).

Citácia:
zle napísaný objektový kód je podľa mňa horší, ako zle napísaný procedurálny kód

A to je argument "prečo OOP nie"?? Zato že daktorí programátori sú sprostí aby sa to naučili poriadne, kľudne ignorujme oop, veď to nie je až také podstatné a je to len módny výstrelok? WTF?

Citácia:
To, že začne pracovať s OOP v php nezaručí, že jeho aplikácie budú ľahko spravovateľné a rýchlo vyvíjateľné.

samozrejme že samotný fakt že s tým začne nezaručí nič. Ale aspoň sa naučí myslieť v OOP a v budúcnosti nebude mať problém. Pokiaľ má človek skúsenosti len z procedurálneho programovania, veľmi ľahko pri oop skĺzne k tomu, že sa bude snažiť napísať oop program ako keby písal procedúru. Videl som to už viackrát (pravdupovediac aj na sebe kedysi) a je to dosť problém odnaučiť sa staré zlozvyky.


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2626
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 19.12.2010 12:46 | PHP Objekty

shaggy píše:
A ja nesúhlasím s tvrdením, že procedurálne programovanie je skôr výnimkou.


Kolko proceduralnych jazykov sa realne pouziva? V priemysle a v odvetiach kde su mission critical aplikacie sa pouziva povedzme C (alebo nejake low level jazyky), na serveroch nejake shell scripty a to je tak cele. Webove aj desktopove aplikacie co su majorita softwaru su zvycajne bud uplne OOP (C++, C#, asp.net, Java, javascript atd atd), alebo ciastocne OOP ako je PHP, kde je len otazkou casu, kedy to bude sama trieda a proceduralne programovanie odtial uplne vymyzne.

Rovnako napises zle napisany objektovy kod ako proceduralny, ale to nema so samotnym programovacim principom nic spolocne. To uz je len vecou samotneho programatora.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 19.12.2010 13:59 | PHP Objekty

TommyHot - ja robím v práci s asp.net, čiže OOP mi cudzie nie je. Ale v php sa mi to proste nepáči - či je to preto, že som začínal s "klasickým" php, alebo preto, že programujem iba pre seba.
Ja si nemyslím, že procedurálne programovanie vymizne, sám vytváram triedy, keď viem, že ich skutočne budem potrebovať.

Citácia:
Rovnako napises zle napisany objektovy kod ako proceduralny, ale to nema so samotnym programovacim principom nic spolocne.

Súhlasím. Tak potom v čom je výhoda OOP, keď sa dá napísať rovnako zle, ako procedurálny kód? Takto napísaný kód bude zle spravovateľný a bude aj pomalší ako procedurálny kód.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 19.12.2010 14:06 | PHP Objekty

Citácia:
čiže OOP mi cudzie nie je

Citácia:
Tak potom v čom je výhoda OOP, keď sa dá napísať rovnako zle, ako procedurálny kód?


Vieš o tom, že si odporuješ? Buď ti oop cudzie nie je, alebo nevieš aké má výhody. Neexistuje, aby človek naozaj ovládal oop a tvrdil to čo ty.
Je to tak ako napísal Tommy.. to už je vec programátora keď je blbec...

oop je prístup k programovaniu, nie fool-proof systém..


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 26.12.06
Prihlásený: 30.10.17
Príspevky: 4009
Témy: 181 | 181
Bydlisko: Nitra / Bra...
Vek: 24
NapísalOffline : 19.12.2010 14:07 | PHP Objekty

no neodporoval si, pretože k tomu prvému citátu patrí ešte toto:
Shaggy píše:
sám vytváram triedy, keď viem, že ich skutočne budem potrebovať.


_________________
Sorry za prelkepy
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 19.12.2010 14:09 | PHP Objekty

emer, čo tým dokazuješ? Prečítaj si to prosím ťa znovu... Vyznieva to tak, ako keby shaggy od oop očakával, že keď sa to využije, je to fool-proof, teda by sa v tom nemalo dať napísať zlý kód a tým argumentuje vlastne všetko.. Keďže sa v tom dá napísať zlý kód, je to len módny výstrelok dnešnej doby... Možno sa len zle vyjadril, ale ja som to pochopil takto a s tým súhlasiť proste nemôžem


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 26.12.06
Prihlásený: 30.10.17
Príspevky: 4009
Témy: 181 | 181
Bydlisko: Nitra / Bra...
Vek: 24
NapísalOffline : 19.12.2010 14:18 | PHP Objekty

ja som to pochopil skôr tak, že predtým ako začneš robiť objekt, treba zvážiť či ho naozaj potrebuješ. na mňa to zapôsobilo skôr ako rečnícka otázka


_________________
Sorry za prelkepy
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 19.12.2010 14:24 | PHP Objekty

toto ale nikto nespochybňuje, to patrí medzi základné znalosti pri OOP, ale pozri sa na shaggyho argumenty proti OOP..


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 11.08.07
Príspevky: 4110
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Brno
NapísalOffline : 19.12.2010 14:42 | PHP Objekty

misko16
O inom jazyku neuvazujes? Ak sa chces venovat OOP (co je dobry napad), existuju lepsie jazyky.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 01.04.10
Prihlásený: 08.10.11
Príspevky: 343
Témy: 0 | 0
NapísalOffline : 19.12.2010 15:42 | PHP Objekty

Ďuri píše:
misko16
O inom jazyku neuvazujes? Ak sa chces venovat OOP (co je dobry napad), existuju lepsie jazyky.


Presne tak, ja len dodam, ze moc horsich jazykov pre OOP ako PHP uz ani nie je. V PHP to zatial posobi len ako nalepka. Pokial jazyk umoznuje taketo mutantske programovanie, budes sa s nim stretavat.
Tak isto odporucam OOP pochopit na silne typovom jazyku.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.11.08
Prihlásený: 23.06.16
Príspevky: 123
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 20.12.2010 23:39 | PHP Objekty

tak PHP sa ucim kvoli tvorbe webov, nie kvoli OOP. len som chcel vediet, ci je to dolezite a nevyhnutne.

ako som pisal, nemam v tom este taky prehlad. PHP som sa najprv ucil formou pokusov a omylov, kde som vlastne pochopil ten zakladny princip, az potom som sa dostal k nejakemu tutorialu, v ktorom som sa oboznamil s tym, co vsetko sa v tom da spravit. zatial som robil iba nejake jednoduche primitivne weby, kde ma ziadne vyuzitie OOP nenapadlo. neviem ci je to tym, ze to este poriadne neovladam alebo je to proste tak jednoduchy kod, ze vyuzivat OOP by bolo skor zatazou ako prinosom.

kazdopadne, ja to vidim tak, ze teraz sa tym zaoberat nebudem a ked uz budem kodovat zlozitejsie veci a zacinat mat v kode bordel, snad na to nejak pridem. ak som to teda spravne pochopil, to je hlavny ucel OOP, nie?


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2626
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 20.12.2010 23:48 | PHP Objekty

No minimalne na pracu s databazou, pripadne so session budes potrebovat OOP, pretoze riesit to proceduralne je prasacina.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 21.12.2010 18:51 | PHP Objekty

misko16 - na prácu s databázami v budúcnosti využiješ OOP, teraz ho však potrebovať nebudeš. A na prácu so session používať OOP je prasačina - spomaluje to kód a ničomu to nepomáha.

(berte to ako protichodný názor k tomu, čo napísal TommyHot - aby ľudia, ktorí túto tému čítajú nemysleli, že to, čo napísal, je to jediné správne)


Naposledy upravil shaggy dňa 21.12.2010 20:54, celkovo upravené 1

_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.11.08
Prihlásený: 23.06.16
Príspevky: 123
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 21.12.2010 20:13 | PHP Objekty

no nahodou s databazami (MySQL) som uz robil a pracovat s nimi uz ako-tak viem, stale ma ale nenapada ziadne konkretne vyuzitie toho OOP. mohol by si mi napisat nejaky jednoduchy skript s nejakym mysql dopytom dvoma sposobmi? teda proceduralne a pomocou OOP?


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 26.11.06
Prihlásený: 23.09.17
Príspevky: 4123
Témy: 317 | 317
Bydlisko: HE/BA
NapísalOffline : 21.12.2010 20:21 | PHP Objekty

Pre prácu s DB máš napísané rôzne triedy, ktoré ti majú uľahčiť prácu s DB, teda namiesto zdlhaveho $sql = MySQL_Query("SELECT ...");while($val = MySQL_Fetch_Array($sql))... napíšeš iba $db->select(...); a použiješ nejaký cyklus na vrátené pole. Ale pri začiatkoch to nemá veľké využitie.


_________________
Desktop: CASE: Cooler Master Centurion 532 MB: ASUS P5Q PRO Turbo CPU: Intel Core 2 Quad Q6600@2,4GHz FSB 1066MHz RAM: A-Data Vitesta 2×2GB 800MHz Cl 4-4-4-12 2T GPU: PowerColor PCS+ HD6950 HDD: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm ODD1: LG DVD+/-RW + LS(PATA) ODD2:LG DVD+/-RW(SATA) PSU: LCD: DELL U2414M 24" 1920x1200
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 29.10.08
Prihlásený: 30.07.12
Príspevky: 933
Témy: 2 | 2
NapísalOffline : 21.12.2010 20:43 | PHP Objekty

misko16 píše:
no nahodou s databazami (MySQL) som uz robil a pracovat s nimi uz ako-tak viem, stale ma ale nenapada ziadne konkretne vyuzitie toho OOP. mohol by si mi napisat nejaky jednoduchy skript s nejakym mysql dopytom dvoma sposobmi? teda proceduralne a pomocou OOP?

http://php.net/manual/en/book.mysqli.php


Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 21.12.2010 20:54 | PHP Objekty

Nejde len o uľahčenie práce, ako píše Flety, je to hlavne aj o bezpečnosti - triedy sú navrhnuté tak, aby zachovali maximálnu možnú mieru bezpečnosti aj bez ošetrovania zo strany programátora.
Naďalej však nesúlasím s tvrdením, že používanie nie-OOP programovania na DB alebo session je prasačina.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2626
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 21.12.2010 21:18 | PHP Objekty

shaggy píše:
A na prácu so session používať OOP je prasačina - spomaluje to kód a ničomu to nepomáha.


Nehovorim o PHP session, ktoru pouzivaju len ti, co ine pouzivat nevedia. Hovorim o custom session s pouzitim databazy povedzme. phpBB2 ma session vyriesenu proceduralne na myslim ze vyse 1000 riadkov. Ja som to co tam riesili oni + pridavne ficury spravil na 1/3 kodu. Kazdopadne na druhej strane "programatori" phpBB nevedia programovat.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 11.08.07
Príspevky: 4110
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Brno
NapísalOffline : 21.12.2010 21:29 | PHP Objekty

Hej hej, pockat. Aby si to nikto zle nevysvetlil, OOP rozhodne neznamena bezpecnejsi kod. shaggy, mozes ukazat, ktora trieda konkretne v PHP, ked sa uz o nom bavime, umozni pisat kod bezpecne aj bez vedomia programatora? No hej, trieda mysqli obsahuje metodu prepare, velmi dobra vec, co sa tyka bezpecnosti, ale toto absolutne nesuvisi s OOP. Budem rad, ked mi k tomuto povies viac.
Pekny priklad vyuzitia takych zakladov OOP su take skripty, kde je najvhodnejsie rozdelit kod do viacerych procedur, ale zaroven tieto procedury potrebuju zdielat nejake premenne medzi sebou, napr. template trieda - tam uplne jednoducha trieda s par vlastnostami a par metodami vie zjednodusit kod a odstranit pripadne zbytocne globalne premenne a podobne prasarny. Ale suhlasim s tym, ze je zbytocne pchat OOP tam, kde ho nie je potreba. Uz som videl kod, kde "programator" rozdelil ciste proceduralny kod jednoducho do niekolkych metod jednej triedy a tie potom zaradom zavolal. Kazdu raz za beh skriptu.
Budem sa opakovat, ale na plnohodnotne OOP mozes v PHP zabudnut. PHPcko nie je jediny jazyk na tvorbu webstranok.


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 29.10.08
Prihlásený: 30.07.12
Príspevky: 933
Témy: 2 | 2
NapísalOffline : 21.12.2010 21:34 | PHP Objekty

TommyHot píše:
Nehovorim o PHP session, ktoru pouzivaju len ti, co ine pouzivat nevedia. Hovorim o custom session s pouzitim databazy povedzme. phpBB2 ma session vyriesenu proceduralne na myslim ze vyse 1000 riadkov. Ja som to co tam riesili oni + pridavne ficury spravil na 1/3 kodu. Kazdopadne na druhej strane "programatori" phpBB nevedia programovat.

vsetky verzie php mali oop rovnako implementovane


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2626
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 21.12.2010 21:36 | PHP Objekty

Duri na druhej strane pri webovych aplikaciach plnohodnote OOP ani nebudes potrebovat (i ked je pravda, ze by PHP mohlo nativne podporovat aspon viac definicii konstruktorov jednej triedy).

A ak uz robis robustnu aplikaciu, tak to sa aj tak neriesi cez PHP + MySQL.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 29.10.08
Prihlásený: 30.07.12
Príspevky: 933
Témy: 2 | 2
NapísalOffline : 21.12.2010 21:38 | PHP Objekty

duri, shaggy myslel bezpecnost z pohladu spravneho pouzitia kodu s vyuzitim private , public ...


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP Objekty

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2626
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 21.12.2010 21:40 | PHP Objekty

Coldak v PHP programujem uz minimalne 10 rokov a OOP v PHP preslo vyvojom a stale prechadza.. Este potrva nejaky cas, kym sa z neho stane plnohodnotny OOP jazyk.

Btw ja som hovoril o phpBB fore :) v2 riesil session proceduralne, cez fakt nechutne funkcie, ktora sa daju zredukovat minimalne o polovicu pri zachovani funkcionality. v3 uz riesi takmer vsetko objektovo.

A sami phpBB "programatori" o sebe prehlasili, ze nevedia programovat.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
PHP Objekty

Registrovaný: 11.08.07
Príspevky: 4110
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Brno
NapísalOffline : 21.12.2010 21:54 | PHP Objekty

coldak
Vyuzitie privatnych vlastnosti a metod tam, kde nie su potrebne verejne, patri k spravnym programatorskym navykom, ale neviem si predstavit, ako toto suvisi s bezpecnostou.
TommyHot
Stane sa z PHP vobec niekedy plnohodnotny objektovy jazyk? Neverim, ze sa vyvojari dostanu v blizkej buducnosti k tomu, ze nad stringami a poliami bude mozne volat metody (miesto otrasneho funkcionalneho zapisu) a ze kazdu chybu bude mozne odchytit pomocou try-catch. Ja si bez toho neviem OO jazyk predstavit. PHP je aj bez takychto zmien dost spatne nekompatibilne.


 [ Príspevkov: 59 ] 1, 2


PHP Objekty



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Photoshop objekty

v Grafické programy

4

240

26.08.2011 10:59

nickairsoft

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Dynamické objekty

v PHP, ASP

25

719

04.01.2010 15:37

Tominator

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

ActiveX objekty

v Ostatné programy

5

581

12.12.2010 0:04

playmaker

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Objekty ako polia

v PHP, ASP

7

351

03.01.2010 12:49

stenley

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

objekty a polia v SESSION

v PHP, ASP

2

383

24.08.2009 10:15

tomast7

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP programátor - PHP, MySQL, jQuery,X)Html/CSS

v Ponuka práce

0

815

02.05.2011 12:08

magicmedia

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Vytvorenie suboru php a vlozenie php scriptu

v PHP, ASP

4

928

07.05.2010 14:02

DeiForm

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP nevie precitat .PHP

v PHP, ASP

8

463

18.03.2011 19:21

camo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

php ->mysql ->php Help.zoradit

v PHP, ASP

4

322

20.06.2009 12:44

KViki

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP

v PHP, ASP

1

2452

09.06.2005 22:39

johny128

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP

v PHP, ASP

2

137

08.04.2016 20:44

5had0w

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP

v PHP, ASP

1

537

31.05.2007 16:24

kmsa

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP

v PHP, ASP

18

941

01.01.2009 19:22

rooobertek

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

php - diakritika

v PHP, ASP

12

293

29.10.2015 10:31

chrono

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP problem

v PHP, ASP

15

825

30.03.2007 8:19

Punker661

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP scrollovanie

v PHP, ASP

3

149

07.11.2013 22:49

shaggy



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF