hacker? či nie?Zdravím,v týchto dňoch mi začali na niektoré moje mailové adresy chodiť správy, v ktorých odo mňa vymáhajú poplatok za to, že......veď to poznáte...V minulosti som tomu nevenoval pozornosť, lebo to boli zjavne podvodné správy.Tentoraz však sa mi zdá, akoby sa naozaj nejaký hacker nabúral do môjho systému, lebo heslo na niektorý mail, ktorý mi napísal, bolo naozaj správne. A tiež faktom je, že som mal problém sa prihlásť do niektorej mailovej adresy a po zmene hesla sú s tým stále problémy.Kopírujem vám tu časť správy, ktorú mi zasielajú:....v tento deň som naboural váš operačný systém a získal plný prístup k vášmu účtu xxxx@xxxxx.skHeslo môžete zmeniť, áno. Ale môj malware ho zakaždým zachytí.Použil som zraniteľnosť v softvéri smerovača, ktorý ste používali na prístup na internet.Len som naboural tento router a umiestnil naň svoj škodlivý kód.Tiež vás žiadam, aby ste v budúcnosti pravidelne aktualizovali softvér smerovača. Týmto spôsobom sa už nebudete dostávať do podobnej situácie.Tak uvažujem, či na tom nebude niečo pravdy a čo mám teda podniknúť na ochranu PC. Môže byť naozaj problém v routri? Mám osloviť môjho internetového providera?Alebo sa na to celé vykašľať? Mne to tiez prislo tak som sa smial na tom, ze dnes dostavam len zle spravy. Najprv korona v bratislave potom moje tchalala na fotke pri pozerani hambatych filmov. Co je horsie? Neber to vazne ani na sekundu a ani dalsie podobne maily. Ignoruj to rad radom. No áno, doteraz som to fakt ignoroval, ale v 1 správe čo píšu, tak mi napísali heslo, ktoré naozaj používam. Ako ho zistili? posli screen mailu s rozmazanym heslom alebo prepis https://haveibeenpwned.com/ Prebehni si pocitac antivirom, antimalwareom, pripadne pozriet ci nemas nejaky keylogger(tiez cez AV). Skus si zmenit heslo cez ine zariadenie ako to ktore povazujes za naburane.Mal si slovikove heslo? Mohol kludne urobit hlupy bruteforce utok na server a mohol ho ziskat tak. No áno, doteraz som to fakt ignoroval, ale v 1 správe čo píšu, tak mi napísali heslo, ktoré naozaj používam. Ako ho zistili?Aka emailova domena? Aby som vedel, ktorej sa vyhnut. Niektore sluzby ukladaju hesla v txt a staci ked sa hacker dostane na ich server, zmenou hesla sa nic nezmeni, pokial ma k nej stale pristup.P.S. Prave teraz vydal Microsoft spravu, ze 99,9% ich uctov je zneuzitych len tym, ze hackeri hadaju hesla a ludia nepouzivaju dvojfaktorovu autentifikaciu.https://www.zdnet.com/article/microsoft-99-9-of-compromised-accounts-did-not-use-multi-factor-authentication/ medove - bohužiaľ ten mail neviem nájsť (ani v koši), zmizolwerwest - tej stránke nerozumiem o čo ide Das tam svoj mail a uvidis ci si bol pwned. Aka ci niekde prebehol nejaky unik s tvojimi informaciami. Potom sa dostat k tvojmu heslu je hracka. Oh no — pwned!Pwned on 1 breached site and found no pastes (subscribe to search sensitive breaches) nerozumiem tomuje to na pobox.sk Das tam svoj mail a uvidis ci si bol pwned. Aka ci niekde prebehol nejaky unik s tvojimi informaciami. Potom sa dostat k tvojmu heslu je hracka.jedine ze vsade pouzivas rovnake heslo, ale inac to hracka nie ...
hacker? či nie? |