Nazdar.
Rozdiel medzi Win32 API a MFC musis pochopit tak, ze MFC je vlaste zapuzdrenie Win32 API. Win32 API sice pracuje s triedami, ale nedovoluje dedicnost, a rozne vyhody OOP. Jeho funkcionalita je reprezentovana s funkciami, a pracuje len s HANDLE - mi. MFC obsahuje triedy, ktore tieto fukcie a HANDLE uchovavaju v sebe, a vo vela pripadoch su tak skryte, ze vobec nepotrebujes s nimi pracovat.
V praxi to mozes chapat tak, ze programy budes pisat v MFC, lebo je to lahsie, prehladensie a rychlejsie. Ale velakrat sa mozes ocitnut v situacii, ked pouzitie Win32 API funkii bude jednoduchsie alebo nevyhnutne. Preto by som ti odporucal najprv nastudovat Win32 API, a potom prejst ma MFC. Ak vies programovat v C++, poznas OPP, a pochopis ako funguje Win32 API (HANDLE, vytvorenie okna, praca s oknami, spravy), tak s MFC nebudes mat ziadne problemy. Na nastudovanie Win32 API je najlepsie napisat do Google "Win32 API tutorial", ale na to si asi prisiel aj sam. A tam su hlavne anglicke clanky. Ale mam jeden clanok napisany po slovensky. Tu ho najdes:
http://rapidshare.com/files/254895400/CppW.pdf.html
Tak prijemne programovanie v prostedi Windows.