[ Príspevkov: 6 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 11.08.09
Prihlásený: 30.04.12
Príspevky: 22
Témy: 4 | 4
NapísalOffline : 12.12.2011 22:59 | filtrovanie dat

Snazim sa najst sposob (ideu) ako filtrovat produkty pomocou roznych parametrov ako je napriklad na stranke http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/.

Kód:
Tabulka s definovanymi parametrami:

field_id    field_name    
-----------------------
1          Šírka         
2          Hlavná pamäť               
3          Dodávaná grafika          
4          Objem                   
5          Pevný disk              
6          Príslušenstvo         
7          Na objednávku


Parametre produktu:

product_id   field_id   value    
----------------------------------------
10          2         512         
20          1         35               
30          3         Geforce          
40          4         45                   
50          3         nVidia              
60          7         Ano         
70          6         Puzdro


Neviem ci filtrovat data prostrednictvom MySQL alebo ist cestou vytvorit mnoziny (asociativne array) a robit mnozinove operacie zjednotenie a prienik?

Aky sposob by ste mi odporucili, pricom vysledok by mal byt podobny ako na spomenutej stranke, pricom tie aktualne pocty pri kazdej vlastnosti su nutnostou.


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
filtrovanie dat

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 12.12.2011 23:04 | filtrovanie dat

Filtrovanie výsledkov patrí do databázy, na to boli vôbec databázy vymyslené... Uložiť dáta nie je problém v hocijakom textovom súbore.


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 11.08.09
Prihlásený: 30.04.12
Príspevky: 22
Témy: 4 | 4
Napísal autor témyOffline : 12.12.2011 23:13 | filtrovanie dat

Ano to mi je jasne, ak narazas na tie polia. Neviem co si myslel pod tym textovym suborom?

Len pre vysvetlenie tych asociativnych poli:
Z danej kategorie by som si vybral vsetky produkty => na zaklade daneho vyberu by som nasledne vytvoril jednotlive mnoziny (array) s vlastnostami (params) a pomocou danych mnozinovych operacii by som hladal jednotlive pocty napr: nVidia (+35), atd..

Tie polia budu asi efektivnejsie ako vyhladavat to v MySQL - z hladiska casu.

// pridané po 1 minúte od posledného príspevku

Samozrejme, vsetky data su ulozene v DB.


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
filtrovanie dat

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 12.12.2011 23:18 | filtrovanie dat

Textový súbor som myslel tak, že tam len nacápeš nejaké údaje a keď s nimi potrebuješ čokoľvek robiť, musíš to riešiť v aplikácii. Databáza je o tom, že máš veci uložené v tabuľkách, nad ktorými robíš operácie - filtrovanie, výber, mazanie atď.

Nevidím dôvod toto riešiť v aplikácii, keď to patrí proste pod databázu. Určite to nebude efektívnejšie naprogramované ako mysql. Mysql bolo na to určené, ty si chceš vymýšľať svoj spôsob... Ak mi chceš povedať, že poznáš efektívnejšie algoritmy ako tvorcovia databáz, nechápem, čo robíš na tomto fóre.


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 11.08.09
Prihlásený: 30.04.12
Príspevky: 22
Témy: 4 | 4
Napísal autor témyOffline : 12.12.2011 23:25 | filtrovanie dat

Takze len pre ujasnenie:

1. nie som zelenac :)
2. by si sa divil kolko profesionalych aplikacii (podotykam velkych aplikacii) je robenych tak, ze data su sice ulozene v DB, ale filtrovanie a sortovanie sa deje mimo nej, lebo je to ovela efektivnejsie...

Mna zaujima sposob (nie kod, ale myslienkove pochody) ako by ste postupovali pri tvorbe daneho typu filtra, konkretne akym sposobom zistovat tie ciselka, ktore su uvedene v zatvoreke. Vid. na tej stranke, bo vyssie v komentoch...


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
filtrovanie dat

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 12.12.2011 23:32 | filtrovanie dat

1.) možno nie, ale pýtaš sa na základ navrhovania aplikácií
2.) keď je to oveľa efektívnejšie, je nezmysel riešiť databázu. Ľudia robia rôzne kraviny a aj pri aplikáciách, pri ktorých by človek čakal najväčšiu profesionalitu, sa robia chyby. Kladie sa dôraz na rýchlosť vývoja, nie na kvalitu. Stačí si pozrieť hry, ktorých vývoj stojí nehorázne peniaze a maká na nej stovky ľudí, a predsa sú schopní dať ju do predaja nedokončenú, neustále BSOD atď.

Nemám pocit, že by som ti písal kód, práve naopak. Ja tvrdím, že filtrovanie výsledkov patrí logicky do databázy, keď si ty myslíš opak, veľa šťastia. Ja k tomu už nemám čo povedať.


_________________
C#, PHP, ...
 [ Príspevkov: 6 ] 


filtrovanie dat



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

filtrovanie

v PHP, ASP

26

845

30.07.2009 12:55

php30

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

filtrovanie selectov

v JavaScript, VBScript, Ajax

8

385

17.09.2008 14:55

Broko71

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Filtrovanie WWW

v Bezpečnosť a firewally

4

830

12.01.2007 10:22

t0ki

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

filtrovanie internetu

v Sieťové a internetové programy

3

308

21.09.2008 16:42

edulinko

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

filtrovanie noviniek

v PHP, ASP

14

459

01.05.2008 16:13

emer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

filtrovanie vo worde

v Ostatné programy

5

240

06.09.2012 21:05

tairikuokami

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Filtrovanie $_POST, viacrozmerne pole

v PHP, ASP

7

382

24.11.2008 8:14

stenley

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Excel 2013 - filtrovanie údajov

v Ostatné programy

0

113

29.07.2016 17:49

Maximal

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

filtrovanie obsahu z databazy

v Databázy

23

724

10.11.2011 15:47

chrono

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Chcem dať môj JS projekt na github, ako tam dať obrázky?

v Ostatné

10

417

27.03.2014 21:56

Kamahl

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Záloha dát

v Ostatné programy

1

100

22.02.2013 21:59

michalesku

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Počitadlo dat

v Sieťové a internetové programy

2

446

30.01.2010 14:05

Obie

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

DAT/DDS

v Ostatné zariadenia

6

285

22.03.2012 10:14

michalesku

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Zachrana dat

v Pevné disky a radiče

3

200

08.12.2010 19:09

mirom

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

zacharana dat

v Ostatné programy

1

948

13.04.2006 11:41

XPM

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Obnovenie dát

v Ostatné programy

1

180

21.09.2011 9:17

shiro



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF