[ Príspevkov: 15 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.03.13
Prihlásený: 25.11.17
Príspevky: 110
Témy: 38 | 38
NapísalOffline : 10.11.2013 11:13 | CMS

Daju sa tvorit dynamicke stranky bez redakcneho systemu ako je wordpress,drupal,phpfusion a pod.?


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
CMS

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 10.11.2013 11:14 | CMS

Samozrejme.. to čo je za otázku?
Dá sa dostať z jedného miesta na druhé bez použitia lietadla?


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.03.13
Prihlásený: 25.11.17
Príspevky: 110
Témy: 38 | 38
Napísal autor témyOffline : 10.11.2013 11:16 | CMS

No to je ok,len neviem ako na to,treba tvorit viacro html stranok a z jednej sa preklikavat na druhu pomocou odkazov alebo ako to funguje?


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
CMS

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 30
NapísalOffline : 10.11.2013 11:22 | CMS

Html bolo, je a bude statické. Html je to, čo posielaš prehliadačom, ale dôležité je to, čo sa deje na serveri... Akým spôsobom sa tie html stránky tvoria ;) Ak chceš, aby bola stránka dynamická, potrebuješ nejaký programovací jazyk, ktorým budeš ovládať správanie (php, C#, ruby ......). Ale na to sa proste potrebuješ naučiť programovať...
Tém o tom "ako začať" je tu a celkovo na nete strašne veľa, pohľadaj ;)


_________________
C#, PHP, ...
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.03.13
Prihlásený: 25.11.17
Príspevky: 110
Témy: 38 | 38
Napísal autor témyOffline : 10.11.2013 11:27 | CMS

no a ked vytvorim v php? ..ja len chcem pochopit ako sa to meni dynamicky


Offline

Prevádzkovateľ fóra
Prevádzkovateľ fóra
CMS

Registrovaný: 01.05.05
Príspevky: 12419
Témy: 1447 | 1447
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 10.11.2013 11:46 | CMS

Tak isto ako by si mal tisice html suborov, s tym rozdielom, ze sa nemusis pripajat na server, zmenit danysubor pri uprave ci tvorbe novej podstranky a nahratia na server, ale otvoris prehliadac a vsetko spravujes cez browser a neobhospodarujes pri pouzivani ty, ale tvoj program vsetko to ako sa to uklada v pozadi.


_________________
SilverStone SST CS01 | Corsair SF600 600W SFX | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 (16 Cores / 32 Threads) & Noctua NH-U9DX i4 | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | PNY NVIDIA Quadro K1200 DP 4 GB DDR5 | Intel SSD 750 1.2 TB NVMe & Intel SSD 730 240 GB SATA & Seagate BackUp Plus Portable 12 TB USB | 31.5" 4K LCD EIZO FlexScan EV3237 & 2 x 24" LCD EIZO FlexScan EV2451 | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech Wireless G700s | Harman Kardon Nova | Microsoft Windows 7 Ultimate | APC Back-UPS ES 700 | Lenovo ThinkPad X250 - Intel Core i7 5600U, 8 GB DDR3 1600 MHz, Intel HD Graphics 5500, SanDisk SSD 512 GB, 12.5 FHD LED IPS, WWAN 3G 4G LTE, Microsoft Windows 7 Ultimate | Nintendo Classic Mini | BlackBerry Passport 96 GB
Offline

Čestný člen
Čestný člen
CMS

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 10.11.2013 12:51 | CMS

Definuj "dynamické stránky". Lebo aj v konečnom dôsledku sú tie "dynamické stránky" len statické html výstupy.
Máš na mysli stránky, kde nemusíš vytvárať tisíce html súborov a všetko edituješ napr. cez administráciu? Tak áno, dá sa to urobiť bez opensource redakčných systémov. Alebo sa pýtaš, či sa to dá celkovo bez redakčného systému? To asi nie, aj keď nebudeš ukladať dáta do databázy, nebudeš tam mať žiadne prihlásenie, ale iba jednoduchý formulár, kde zadáš obsah novej/editovanej stránky, vždy pôjde o redakčný systém (aj keď veľmi jednoduchý).

Možno by to chcelo trochu rozvinúť tvoju otázku.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.03.13
Prihlásený: 25.11.17
Príspevky: 110
Témy: 38 | 38
Napísal autor témyOffline : 23.02.2014 12:17 | CMS

Napriklad nechapem ako sa menia url v php pricom aby som nemusel urobit viacero podstranok, ako zariadit aby sa cez button dostal navstevnik webu z priklad.sk na priklad.sk/priklad.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
CMS

Registrovaný: 23.12.10
Prihlásený: 12.07.17
Príspevky: 1033
Témy: 149 | 149
Bydlisko: KK/PP/BA
Vek: 24
NapísalOffline : 23.02.2014 12:58 | CMS

pretty URL
http://en.wikipedia.org/wiki/Clean_URL

// Tie podstranky urobit musis, nechapem co si sa tou otazkou snazil opytat...


_________________
HP ProBook 4530s Intel® Core™ i5-2430M (2.4GHz, 3MB, 2 jadrá)*4GB 1333MHz DDR3*ATI Mobility Radeon HD 6490 1GB + Intel HD Graphics 3000*640GB SATA 5400RPM *Windows 7 Home Premium 64 bitová verzia
Lenovo IdeaPad Z50-70 Intel Core i5 4210 Haswell* NVIDIA GeForce GT 840M 4GB + Intel HD Graphics 4000*SSHD 1TB 5400 otáčok + 8GB cache*RAM 4GB* Full HD (1920 × 1080)*Windows 10 pro

Boh je reálny, pokial nebol deklarovaný ako integer
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
NapísalOffline : 24.02.2014 19:39 | CMS

Prečo ste hneď zlí? Očividne o html vie asi toľko, ako ja o vykopávkach z Tróje

HTML- Slúži na to, aby si povedal prehliadaču, čo sa má kde nachádzať
CSS- Slúži na to, aby povedal prehliadaču, ako má čo vyzerať
PHP- Slúži na to, aby si vedel serveru poevdať, čo od neho chceš
JavaScript- Slúži na rôzne doplnky, alebo jednoduché programy
Samozrejme, že je to povedané veľmi zjednodušene.

Ako sa menia url? Dajme tomu, že máš stránku a chceš od nej, aby ti zobrazila kontakt. Hore v menu máš odkaz, ktorý vyzerá v html nejako takto <a href="kontakt.html">kontakt</a> . To znamená, že musíš mať vytvorený súbor s názvom kontakt.html a v ňom zakódované to, čo chceš, čiže kontaktné informácie. Navyše, táto stránka musí vyzerať tak isto ako úvodná stránka, čiže pravdepodobne skopíruješ celý index.html a prepíšeš iba obsahovú časť stránky (tzv. content), kde úvodné informácie nahradíš kontaktom.
Keď chceš o 5 rokov urobiť zmenu v menu, alebo hocijakú inú zmenu, je to prúser, keď máš viacero podstránok, lebo musíš tú istú zmenu robiť 50 krát a to je na porazenie. Preto existuje PHP, ktoré ti stránku napr. dokáže poskladať z kúskov. Do každej podstránky berieš ten istý súbor (pomocou tzv. include funkcií) a tak zrobíš zmenu iba v tom jednom súbore a ona sa prejaví na všetkých stránkach, ktoré túto časť stránky berú


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 06.02.14
Prihlásený: 16.11.17
Príspevky: 451
Témy: 9 | 9
NapísalOffline : 24.02.2014 23:36 | CMS

s tymi dynamickymi strankami skusim jednoduchy priklad:
vytvoris si subor index.php s obsahom
Kód:
<h1><?php echo $_GET['title']; ?></h1>


je to html template, v ktorom som pouzil dynamicku premennu php $_GET['title'] - tato konkretne zobere hodnotu argumentu title z url adresy. (echo je funkcia pre vypisanie)

takze ak pojdes na stranku /index.php?title=test tak ti nacita stranku kde bude nadpis "test". ked das title=druhy_test tak sa ti to vypise. dynamicky sa meni obsah na zaklade url a pri tom existuje iba jediny subor.
toto je zjednodusenny princip. potom sa to da robit ze miesto title posunies id clanku a na zaklade toho ho vyhladas v databaze a zobrazis.

dobre pisal aj Mego - include je velmi dolezita funkcia, aby si mohol spajat ciastkove subory. nebudes mat vypisany html kod pre menu v kazdom subore, ale iba v jednom ktory 'includnes' do inych suborov.

a na to aby sa ti nezobrazovala url v takom tvare ako som ti ju napisal sa vyuziva mod_rewrite. je to funkcia webservera, aby prepisoval url adresy podla urcitych pravidiel, ktore su zadane v subore .htaccess na serveri.


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
NapísalOffline : 25.02.2014 7:23 | CMS

A napr. e-shopy sa robia tak, že urobíš iba nejaký základný template a potom pomocou php musíš spojiť s databázou mysql (alebo inou, ale väčšinou sa stretávame s mysql). V tej databáze máš tabuľku, kde sú uložené produkty, ktoré sú na eshope. Každý produkt v tej tabuľke má všetko info a pomocou php si to info z databázy vytiahneš, spracuješ a prepíšeš do html. Vieš si predstaviť, aká by to bola muka, keby si mal mať samostatnú stránku html pre každý produkt? Ak predávaš 100 notebookov, matičné dosky, počítače, monitory, tlačiarne, klávesnice, CDčka a atď, pokojne by si musel mať aj 10 000 stránok, to by si zomrel, keby si to spravoval. Okrem toho by si nemohol mať veci ako filtre, zoradenie podľa ceny, dátumu pridania atď... čiže takýmto spôsobom bežia eshopy- dynamické stránky.
Napr. Stránky vo WordPresse fungujú podobne- máš jednú šablónu pre stránky, volá sa page.php ; jednu pre články article.php atď... všade maš includovaný header a footer a sidebar a ešte možno nejaké veci, a potom je tam cyklus if (have_post), ktorý zaisťuje, že podľa slugu, resp. pageID sa ti z databázy vyberie ten správny obsah, ktorý prislúcha danej stránke, alebo článku


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.03.13
Prihlásený: 25.11.17
Príspevky: 110
Témy: 38 | 38
Napísal autor témyOffline : 26.02.2014 15:48 | CMS

Už mi to pomaly dáva zmysel, ďakujem ;) ...a nevedeli by ste mi poradiť nejaké stránky kde by som sa o tom dočítal viac?


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
NapísalOffline : 26.02.2014 15:59 | CMS

www.jakpsatweb.cz to je základ

Potom si vyhľadaj W3C a W3school na googli


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.03.13
Prihlásený: 25.11.17
Príspevky: 110
Témy: 38 | 38
Napísal autor témyOffline : 27.02.2014 15:48 | CMS

vďaka ;)


 [ Príspevkov: 15 ] 


CMS



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

CMS

v Redakčné systémy

6

600

19.03.2011 16:46

vputin

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Etomite CMS

v Redakčné systémy

4

1499

01.12.2005 21:48

_rasel^

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

cms + databaza

v Databázy

2

418

17.04.2010 11:52

Kirk

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Inzertny CMS

v Redakčné systémy

2

692

17.10.2008 18:11

mokus

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Hladam CMS

v Redakčné systémy

3

338

13.09.2012 12:52

Strýco Mat

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

distribúcia CMS

v Ostatné

3

162

17.01.2017 8:52

BX

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Jednoduchý CMS

v Redakčné systémy

1

1464

01.03.2008 18:57

Toxic

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Aké CMS

v Redakčné systémy

2

748

14.06.2009 22:17

riki137

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Katalógový CMS

v Redakčné systémy

5

830

13.10.2010 23:40

TommyHot

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Aký CMS ?

v Redakčné systémy

11

206

06.02.2014 17:48

Kamahl

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Video CMS

v Redakčné systémy

2

746

06.06.2010 21:12

Merezcauss

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

CMS + forum

v Redakčné systémy

4

524

06.08.2007 22:12

Deiky

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

CMS a??

v Redakčné systémy

1

422

03.03.2010 8:17

don jebot

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

sNews CMS

v Redakčné systémy

3

980

20.01.2009 16:38

mokus

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

riesenie cez CMS

v Redakčné systémy

0

476

16.02.2011 16:58

1987123

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Potrebujem radu CMS

v Redakčné systémy

5

708

09.04.2008 20:00

suchy



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF