SKiLEX píše:
Jano sak ty si ostal v roku 2010

Najskor v teme o notebookoch a teraz tu.
Dnes uz je snad v kazdej domacnosti nejake to NASko, samotne wifi zvlada nasobky gigabitu. Horaco 5 portove switche stoja na aliex okolo 30, 8 port 50...
https://youtu.be/-pYQvEX9Ct0?si=ikwJLB5yQfNaHOKLVidim ze citas s porozumenim rovnako tak ako ten niekto v tej teme o gk, ja si myslim ze som to napisal jasne
JanoF píše:
pokial doma clovek nekopiruje hore dole tonu dat nonstop, tak viac ako 1Gbps za asi uplne ine prachy nema aktualne prakticky ziadny zmysel
Netusim co stoja switche na ali a ked vidim, ze niekto pise ze na ali cosi stoji menej tak si vzdy vybavim ssd disky ktore moze clovek rovno hodit do kosa. Rovnako tak zaruka ziadna, viem co stoja u nas a cenovy rozdiel tam proste je a nikdy nie je problem spravit apgrejd aj na 10Gbps ak to je potrebne, tie kable to na tych par metrov zvladnu. Aj tak si myslim ze na bezny net, stremovanie na viac tv v domacnosti je 1Gbps plne dostacujuci, az by som povedal ze zbytocny luxus pokial sa na tych tv nestreamuje 8K a tiez ak nemas doma aj net 1Gbps, ktory vies skutocne naplno vyuzit a to ma tiez malo kto, nie je to ziadna priemerna rychlost netu na Slovensku, ale kedze uz 300-500Mbps net je celkom bezna vec vo velkych mestach, tak mat siet pomalsiu ako 1Gbps nema velmi logiku, kedze to nestoji majland. 1Gbps v pohode staci aj keby si mal NAS, dovolim si tvrdit aj keby si mal dve NASka, ved vacsina nizkych a strednych tried NAS ma len 1Gbps pripojenie, takze o com sa tu akoze bavime? Ci kazdy ma doma par najvyssich modelov NAS s 5/10GbE a hrame sa v domacnostiach na nejake velke podniky kde to ma vyuzitie?

Pozeram zo serveru sem tam filmy na tv v obyvacke, skusal som aj 4K a cuduj sa svetu ta siet to zvlada tak, ze ani nebolo citit pri niecom inom ako zalohovanie ze by cosi kolisalo a bol som obmedzovany, takze ano 1Gbps siet v domacnosti je plne postacujuca a este nejake tie roky bude za predpokladu co som napisal si myslim jasne, ze pokial clovek nepotrebuje kopirovat cez tu siet neustale velke data 4/8K videa a pod kde to zmysel samozrejme ma, taktiez ak mas doma viac ako 1Gbps pripojenie na net, tak je logicke ze aj siet musis mat ak chces vyuzit naplno potencial, ale je malo pravdepodobne ze nieco z toho dotycny ma a ma v plane, inac by taku otazku na fore ani nedaval.
// Spojený príspevok Pia 28.03.2025 15:03Len tak zo srandy som pozrel alzu, zoradil od najpredavanejsich NAS kde mi ako prve ponuklo tento model
https://www.alza.sk/synology-ds224-d7863822.htm a cuduj sa svetu 1Gbps pripojenie, da sa vraj pri pouziti Link Aggregation spojenia oboch portov dostat na 2Gbps ak to teda podporuje switch, ale stale nie sme na tych beznych 2,5 ako naznacujes a to je navyse si myslim ze jedno z tych drahsich NAS, takze ziadnym sposobom ma nepresvedcis ze 1Gbps je za opicami a dnes ma zmysel uz len cosi rychlejsie, lebo uz tu mame wifi s nasobkami a neviem cim dalsim. Pre beznu domacnost to nema prakticky ziadny zmysel za ten rozdiel v cene (nie je sice az tak vysoky, ale rozdiel tam je) ak sa po sieti nebudu nonstop prenasat TB dat hore dole a 1Gbps je plne postacujuce a hlavne pri sieti kde ma dotycny natiahnutych 6 kablov, tak o to viac to su zbytocne peniaze ak clovek nechce utracat za nieco co mozno ani nevyuzije a to autor temy opat zabudol uviest, ale kedze toto forum nie je pre profikov co potrebuju poradit, tak je dost velka pravdepodobnost ze chce proste len beznu lokalnu siet na net, tv, mozno nejake obycajne nas...
Tym sa domnievam ze mu staci akykolvek switch s dobrym hodnotenim a s poctom portov ktory potrebuje, ale prakticky to je asi uplne jedno, nech to nie je uplne najlacnejsi crep, nech ma dostatocnu prepinaciu rychlost na pocet portov a nemusi riesit nic dalsie, kedze nepotrebuje nejaky manazovatelny swtich ci cokolvek ine co len zvysuje dalej cenu a aspon ja by som ten rozdiel v cene dal radsej do dalsich kablov co by som natiahol a rychlejsiu siet riesil ked to bude potrebne a aktualne, kable uz neskor potiahne clovek trosku obtiaznejsie...
// Spojený príspevok Pia 28.03.2025 15:25Beriem spat, tak Synology je v tomto asi dost pozadu, kedze tie lacnejsie modely maju len jeden ci dva 1Gbps porty alebo moznost pridat modul ktory ma viac, Qnap ma pomaly uz kazdy a aj lacnejsie 2,5, ale to aj tak nic nemeni na tom celom co som napisal o 1Gbps sieti....