misko16 píše:
moze tato hodnota (0.009A) poskodit ludske zdravie (popalit kozu, poskodit krv ...) keby napr hodinu pretekala z jedneho prsta do druheho (na tej istej ruke)?
Najčastejšie, aj podľa noriem je prah bolesti pre striedavý prúd 3,5mA a pre jednosmerný prúd 10mA.
Toto je však len šlabikárová hodnota, niekto, kto má napríklad problémy so srdcom, má tento prah posunutý ešte nižšie.
Tiež dosť záleží od toho, aký priebeh má prúd prechádzajúci telom a kde nastane dotyk napätia. Tak napríklad striedavý prúd spôsobuje kŕče, nekontrolovateľné sťahy svalov, môže dôjsť k zástave srdca alebo veľmi vážnym popáleninám (popálenina spôsobená elektrickým prúdom je veľmi bolestivá a hojí sa strašne dlho). Jednosmerný prúd spôsobuje tzv. elektrolýzu krvi, resp. pri prechode jednosmerného prúdu krv hustne, až môže dôjsť ku vzniku krvnej zrazeniny.
Ďalším dôležitým faktorom, je smer pretekajúceho prúdu telom. Jeden z najnebezpečnejších smerov je z ľavej ruky do pravej nohy (prúd prechádza srdcom).
Či ti môže ublížiť 9mA? To je veľmi ťažko takto povedať, pretože (ako už bolo napísané) je doležitý aj prechodový odpor, vlastnosti samotného zdroja, ochrana pred dotykom,...
Podľa normy by ti 9mA DC nemalo ublížiť, ale zmení sa tvoj prechodový odpor, prúd narastie a je problém. Preto v tvojom vlastnom záujme, by som sa o to radšej nepokúšal.