[ Príspevkov: 4 ] 
AutorSpráva

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Prihlásený: 26.02.11
Témy: 1 | 1
NapísalOffline : 27.02.2011 0:46 | webdizajn

Dobrý deň.
Potreboval by som poradiť ohladne tvorby web stránok. Kúpil som si knihu: PHP a MySQL bez predchadzajúcích skuseností a pomaly sa učím nejaké základy o tvorbe stránok.
Chcem sa spýtať či sa dá pomocou PHP alebo MySQL spraviť aj templat stránky respektíve dizajn alebo na to potrebujem iný program? Ak na to potrebujem iný program tak by som bol veľmi rád keby ste mi nejaký odporučili. A ak existuje aj nejaký návod na prácu v danom(ých) programoch budem veľmi rád za link.
Za všetky odpovede vopred veľmi pekne ďakujem.

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
webdizajn

Prihlásený: 13.09.17
Témy: 66 | 66
NapísalOffline : 27.02.2011 2:46 | webdizajn

v prvom rade by bolo na mieste, keby si si ujasnil pojmy

php - skriptovací jazyk na strane serveru (to, čo beží na pozadí a stará sa o všetko potrebné)

mysql - databáza - vec, kde sú uložené dáta v tabuľkách

html - značkovací jazyk, ktorý pozná browser a vie ho preložiť ako webstránku

css - kaskádové štýly - proste niečo, čo opisuje html elementy na stránke a určuje ich vzhľad (veľkosť, farbu, pozíciu atď atď)

skús sa učiť tvorbu webu POSTUPNE, neskáč rovno na php a mysql keď si o html očividne ešte ani nepočul a pýtaš sa, v akom programe máš robiť dizajn alebo template....

Užívateľ
Užívateľ
webdizajn

Prihlásený: 10.05.13
Témy: 24 | 24
NapísalOffline : 27.02.2011 10:55 | webdizajn

Postup tworby stranky je nasledovny:

1.) Vytvorenie wireframe
vyreframe alebo model webu je naskicovaný web, kde si určíš rozloženie prvkov, a popíšeš základné funkcie. Kludne si to mozes nacmarat na papier ja na to pouzivam softwer, ktory uz aj simuluje funkcie

2.) Webdesig
na zaklade wireframu sa spracuje graficky navrh webu ktori urcuje farebnu skalu, graficke zvyraznenie prvkov, rozlozenie obrazkov a pod, Proste cely model treba obliecto do nejakych peknych siat. Na toto sa najcastejsie pouzivaju nastroje od Adobe a to Photoshop na bitmapovu grafiku to je navrh webu, uprava fotografii design prvkov. Adobe Fireworks specializovany len na webdesign, Adobe Illustrator na vektorovu grafiku ako loga.

3.) HTML, CSS sablona
Vytvorena grafika sa nareze na jednotlive komponenty ako pozadia, obrazky, buttony, ikonky , menu polozky, atd....atd...
Uvedeny rozrezany layout sa potom sklada pomocou znackovacieho jazyka HTML a styluje cez CSS kaskadove styly.
Pokrocilejsie funkcie sa robia pomocou scriptovacieho jazyka Javascript co je takzvany client side scriptovaci jazyk, pretoze operacie sa vykonavaju na strane prehliadaca.
Ked to cele poskladas mas zaklad tzv. staticky web, ktory uz mozes pouzivat avsak informacie na nom a celkovy obsah je staticky, tzn. ze kazda zmena na takomto webe si vyzaduje zasah do kodu.

4.) Redakcny system na spravu obsahu CMS
A este stale nie sme pri PHP pretoze tu mozes vyuzit open source riesenia ako redakcne systemy Joomla, Drupal, Wordpress a mnoho dalsich.
HTML sablona sa "natiahne" na CMS cize sa prisposobi pre dany redakcny system. Velmi zjednodusene povedane sa do HTML sablony pomocou premennych vyznacia miesta kde bude redakcny system generovat dynamicke data ako polozky menu, clanky, galerie fotografii a pod.
Cize stava sa z toho dynamicky web kde mozes sam prispievat do obsahu pomocou CMS.
CMS je vacsinou PHP framework(nemusi byt pravidlo, existuju aj ine scriptovacie jazyky) a vyziva data ktore su ukladane do SQL databazy.

5.)PHP a MySQL
PHP scriptovaci jazyk na strane servra tzv. server side sa pouziva na tvorbu webovych aplikacii. Operacie sa vykonavaju na strane servra a do prehliadaca ide l;en vysledok. PHP pomocu funkci, objektov a metod vyzuziva data ulozene v databaze SQL

Takze si podla mna zacal od konca :)

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Prihlásený: 05.03.11
Témy: 3 | 3
NapísalOffline : 27.02.2011 17:25 | webdizajn

pa3ick ďakujem ti veľmi pekne za túto odpoveď strašne mi to pomože. Ano pravdepodobne som začal od konca :) a vďaka tebe som to zistil.
Ešte raz ďakujem teraz už len musím hladať materiály alebo kupiť knihy a naučiť sa všetko potrebné na tvorbu webových stránok.

[ Príspevkov: 4 ] 

webdizajn

Podobné témy

Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

webdizajn

v Frontend

4

909

16.02.2011 13:39

..INCREDIBLE..

Webdizajn

v Ponuka a dopyt práce

3

1396

17.03.2009 22:51

lio

Prvý webdizajn

v Frontend

15

1360

03.07.2008 19:01

JanoF

webdizajn / hodnotenie

v Frontend

23

1476

13.04.2011 7:14

Freelan

Grafika, webdizajn...

v Ponuka a dopyt práce

0

1142

11.10.2009 19:17

snaque

Clavicus - webdizajn

v Frontend

28

2516

20.03.2012 21:28

Clavicus

Táto téma je zamknutá, nemôžete posielať nové príspevky alebo odpovedať na staršie.

Ponuka webdizajn

v Ponuka a dopyt práce

3

1356

27.07.2009 8:59

drozdo

Táto téma je zamknutá, nemôžete posielať nové príspevky alebo odpovedať na staršie.

WEBDIZAJN OD AGENTURY

v Frontend

10

925

13.04.2011 8:45

stenley

Aky je tento webdizajn

v Frontend

18

1236

13.11.2009 12:39

anton

Responzivny webdizajn vs. mobilna verzia webu

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2 ]

v Frontend

32

1988

05.03.2014 9:59

hatto13

© 2005 - 2026 PCforum, edited by JanoF