[ Príspevkov: 51 ] 1, 2
AutorSpráva
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
NapísalOffline : 07.02.2011 16:17 | Varenie

Len tak ma zaujíma či viete variť a ak áno, či máte nejaké zaujímavé recepty. Mohli by sme tu spraviť nejaký receptár jedál, že v prípade núdze kukneš na pcforum a urobiš si praženicu (ak niekto nevie) :)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 11.02.09
Prihlásený: 13.04.20
Príspevky: 2208
Témy: 145 | 145
Bydlisko: Liptovský M...
NapísalOffline : 23.02.2011 23:10 | Varenie

no to nie je zly napad, nejake jednoduchsie jedla co sa daju spravit rychlo na panvici a to hlavne z masa a dobre okorenene by ma zaujimali.


_________________
"Only a warrior chooses pacifism, others are condemned to it."
- unknown author
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 23.02.2011 23:38 | Varenie

Tak ja sa venujem vareniu už cca. 2 roky. Snažim sa orientovať na vyššie kulinárske umenie, sledujem špičkových kuchárov (Gordon Ramsay, Bernard Loiseau, občas Zdenda Pohlreich), snažím sa variť ich recepty a celkom sa mi to aj darí.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 25.08.07
Prihlásený: 19.01.21
Príspevky: 3877
Témy: 388 | 388
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 24.02.2011 0:29 | Varenie

ja varim už od 15tich,mamka mi vždy napisala v sobotu recept a uvaril som cely obed...dneska byvam sam a som rad ze viem čo som sa za tie roky naučil...

moje najoblubenejšie vlastnoručne uvarené jedlo je (ono aj recept je v postate vlastný... napad bol moj,nikde som ho neodkukal,a chutí to skvelo): (a btw:pisal som to kamoške do komentu,nechce sa mi to cele prepisovať,je to v tretej osobe... ) osmažíš si cibulku na oleji a pridáš malé kúsky kuracieho mäsa (najlepšie su prsia nakrajane),necháš zatiahnuť,pridáš šampiony z plechovky,doleješ vodu zarovno mäsa,prikriješ pokrievkou a necháš dusiť cca 20-30 minut,dokedy maso nieje udusené. (ked ho rozkrojíš nesmie byť ružové. pak pridáš kyslú smotanu a dva trojuholníky taveného syra... necháš prevrieť a ak je omáčka dosť hustá môžeš po vychladnutí degustovať... (pre dochutenie trochu soly,vegety a poprípade nejake jemné korenie...) príloha ryža...

podla svetovych kuchárov nevarím,bo podla mna nemajú problem povedat ze pridite do londyna,kupte si 5 šupín z trojhlavého draka a nechajte osmažiť... (to bol len ironický príklad,narazam an to ze niektore prisady su napriklad v TN nezohnatelné,alebo stoja tolko,čo dam v reštike za 10 obedov)


_________________
-PC: AMD Ryzen™ 9 5900X+NZXT Kraken M22, Gigabyte AORUS B550 Elite,KINGSTON HyperX Predator DDR4 3200MHz 24GB (2x8GB+2x4GB),GPU:GigaByte AORUS GeForce RTX™ 3070 MASTER 8G, SSD1 M.2 NVMe Samsung MZVLB512 512GB ,SSD2 M.2 NVMe Samsung MZVKV512HAJH 512GB,SSD3 SATA Samsung MZ7LN512HAJQ 512GB ,SSD4: Samsung 860 EVO 500GB (mSATA -> SATA) , HDD: WesternDigital Purple 3,5" 4TB, PSU: Corsair RM750X white,Phanteks Eclipse P400S Tempered, LCD: 27" Samsung S27R750 2560x1440 144Hz +22" Dell P2212H +22" Lenovo ThinkVision E2224 ,Keyboard: Logitech G PRO (GX BLUE) ,Mouse: Logitech G PRO Wireless,Mouse pad: DEV1S ULTRA Slim XL ,Headphones: Beyerdynamics DT990 pro 250Ω , Sound card: Asus Xonar Essence STX ,Microsoft life cinema webcam,Samson Meteorite MIC,AVerMedia Live Gamer HD, OS: Windows 10 PRO
-NB: Lenovo YOGA 910-13IKB Intel i7 7500U, 8GB RAM,512 NVMe SSD samsung,Touchscreen LCD, Windows 10 PRO
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 24.02.2011 0:34 | Varenie

Trty píše:
podla svetovych kuchárov nevarím,bo podla mna nemajú problem povedat ze pridite do londyna,kupte si 5 šupín z trojhlavého draka a nechajte osmažiť... (to bol len ironický príklad,narazam an to ze niektore prisady su napriklad v TN nezohnatelné,alebo stoja tolko,čo dam v reštike za 10 obedov)

Tak tam to závisí od receptu, cca. na 75% receptov týchto kuchárov sa dajú suroviny bežne zohnať. Ja zháňam "špeciálne suroviny" v METRE. Až na pár drodností sa mi zatil podarilo zohnať všetko, čo som potreboval.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 25.08.07
Prihlásený: 19.01.21
Príspevky: 3877
Témy: 388 | 388
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 24.02.2011 0:41 | Varenie

tak to mas pech ze byvas v ba... tu v TN take suroviny nezoženiem...


_________________
-PC: AMD Ryzen™ 9 5900X+NZXT Kraken M22, Gigabyte AORUS B550 Elite,KINGSTON HyperX Predator DDR4 3200MHz 24GB (2x8GB+2x4GB),GPU:GigaByte AORUS GeForce RTX™ 3070 MASTER 8G, SSD1 M.2 NVMe Samsung MZVLB512 512GB ,SSD2 M.2 NVMe Samsung MZVKV512HAJH 512GB,SSD3 SATA Samsung MZ7LN512HAJQ 512GB ,SSD4: Samsung 860 EVO 500GB (mSATA -> SATA) , HDD: WesternDigital Purple 3,5" 4TB, PSU: Corsair RM750X white,Phanteks Eclipse P400S Tempered, LCD: 27" Samsung S27R750 2560x1440 144Hz +22" Dell P2212H +22" Lenovo ThinkVision E2224 ,Keyboard: Logitech G PRO (GX BLUE) ,Mouse: Logitech G PRO Wireless,Mouse pad: DEV1S ULTRA Slim XL ,Headphones: Beyerdynamics DT990 pro 250Ω , Sound card: Asus Xonar Essence STX ,Microsoft life cinema webcam,Samson Meteorite MIC,AVerMedia Live Gamer HD, OS: Windows 10 PRO
-NB: Lenovo YOGA 910-13IKB Intel i7 7500U, 8GB RAM,512 NVMe SSD samsung,Touchscreen LCD, Windows 10 PRO
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 24.02.2011 1:07 | Varenie

http://www.youtube.com/watch?v=9rWZNHkrsNg toto je jeden z mojich najbobľúbenejších receptov, a napríklad na tento sa dá bežne zohnať všetko.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2602
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 24.02.2011 1:23 | Varenie

Viem varit, ale skor uprednostnujem take rychlovky = naklepat rezen, osmazit na panvici a popri tom piect v trube hranolky :)

Ale inak musim sa pochvalit, robim skvelu ryzu, ktora je aj po 2och dnoch v chladnicke viacmenej stale rovnaka. Teda ani moc sucha, ani moc lepkava :)


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 23.01.10
Prihlásený: 03.05.18
Príspevky: 2246
Témy: 176 | 176
Bydlisko: Košice
NapísalOffline : 24.02.2011 1:38 | Varenie

Ja mam taky vlastny recept na spagety teda na tu omacku :) :
Sprazim nadrobno pokrajanu cibulu so slaninou (pokrajanou na mensie kocky) potom pridam rozpuceny cesnak. Potom pokrajam jednu feferonku a hodim ju dnu. Potom to este cele zaliat kecupom a pridat dnu olivy. Mnam uz aj viem co bude zajtra na obed :D


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 25.08.07
Prihlásený: 19.01.21
Príspevky: 3877
Témy: 388 | 388
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 24.02.2011 1:57 | Varenie

TommyHot píše:
Ale inak musim sa pochvalit, robim skvelu ryzu, ktora je aj po 2och dnoch v chladnicke viacmenej stale rovnaka. Teda ani moc sucha, ani moc lepkava :)


tak sa pochvál... napíš recept... aj ja možem napísať že urobím puding ktory vie spievať hymnu,no zakial nedam recept asi tazko mi niekto uverí...


_________________
-PC: AMD Ryzen™ 9 5900X+NZXT Kraken M22, Gigabyte AORUS B550 Elite,KINGSTON HyperX Predator DDR4 3200MHz 24GB (2x8GB+2x4GB),GPU:GigaByte AORUS GeForce RTX™ 3070 MASTER 8G, SSD1 M.2 NVMe Samsung MZVLB512 512GB ,SSD2 M.2 NVMe Samsung MZVKV512HAJH 512GB,SSD3 SATA Samsung MZ7LN512HAJQ 512GB ,SSD4: Samsung 860 EVO 500GB (mSATA -> SATA) , HDD: WesternDigital Purple 3,5" 4TB, PSU: Corsair RM750X white,Phanteks Eclipse P400S Tempered, LCD: 27" Samsung S27R750 2560x1440 144Hz +22" Dell P2212H +22" Lenovo ThinkVision E2224 ,Keyboard: Logitech G PRO (GX BLUE) ,Mouse: Logitech G PRO Wireless,Mouse pad: DEV1S ULTRA Slim XL ,Headphones: Beyerdynamics DT990 pro 250Ω , Sound card: Asus Xonar Essence STX ,Microsoft life cinema webcam,Samson Meteorite MIC,AVerMedia Live Gamer HD, OS: Windows 10 PRO
-NB: Lenovo YOGA 910-13IKB Intel i7 7500U, 8GB RAM,512 NVMe SSD samsung,Touchscreen LCD, Windows 10 PRO
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2602
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 24.02.2011 2:42 | Varenie

Umyjem si ryzu. Do hrnca na sporaku dam trochu olivoveho oleja, necham taku minutu zohriat. Do toho dam cibulu a prazim asi 30 sekund. Potom do toho umytu a uz ususenu ryzu a prazim ju za staleho miesania asi 2 minuty. Zalejem to vodou v pomere 2:1 (voda:ryza), osolim (idealne morskou solou), okorenim (idealne cerstvo nadrtene), pridam trochu vegety a ohen na sporaku dam na plno. Sem tam to pomiesam az kym nezacne vriat voda. Zakryjem pokrievkou a stisim ohen na minimum aby sa ryza robila len na pare. Necham dusit 18-19 minut (20 uz je vela) a je to.

Samozrejme sol, korenie a vegetu od oka, podla toho kolko ryze tam mas a kludnes mozes dochutit aj potom ked uz je ryza hotova. Hlavne s tou vegetou opatrne, pretoze mam pocit, ze cim viac jej je, tym je ryza suchsia. Cibulu podla chuti, ja nou nesetrim.

Hrniec pouzivam taky tenky komunisticky.


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 24.01.07
Prihlásený: 01.07.18
Príspevky: 753
Témy: 24 | 24
Bydlisko: Poltár
NapísalOffline : 24.02.2011 8:14 | Varenie

heh sranda, ja som sa začal učiť variť minulý rok a tento rok som mal zatiaľ čas len na vanilkový puding, ale napríklad toto bol môj prvý koláč...


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 12.08.10
Prihlásený: 08.08.20
Príspevky: 6003
Témy: 186 | 186
Bydlisko: Sučany
NapísalOffline : 24.02.2011 9:18 | Varenie

Pre mna velmi vdacna tema... Venujem sa Cinskej a ciastocne Thajskej kuchyni. Az bude zaujem, tak tu capnem moje recepty, postupy, fotky a pod... ;)
P.S. som velky odporca pouzivania kecupu a vegety... to su profesionalny zabijaci dobrej chuti (po vzore Zdenka Polreicha)...


Naposledy upravil haffen dňa 24.02.2011 9:30, celkovo upravené 1

_________________
Na súkromné správy ktoré sa netýkajú priamo mojej osoby, neodpovedám. Na to je tu fórum. Ďakujem za pochopenie.
Zostava: motherboard: MSI B450 MAX, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Graphic card: Sapphire HD 5780, RAM: Patriot Viper4 Series 16 GB KIT DDR4 3400 Mhz CL16 , power supply: EVGA 650 B3, Sound card: SounBlaster Audigi, monitor: 27" Eizo CX271, mouse: Logitech MX Master, keyboard: Logitech K520, tower: Fractal Design Define R6 Gunmetal Tempered Glass, headphones amp: BV-audio Headamp, headphones: Sennheiser HD650, OS: Win 10 64 bit
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 26.12.06
Prihlásený: 16.11.19
Príspevky: 3971
Témy: 181 | 181
Bydlisko: Nitra / Bra...
NapísalOffline : 24.02.2011 9:29 | Varenie

boha, taku temu vam trebalo zalozit.. plne usta slin mam :lol:

TommyHot, naco davas vegetu aj sol? ved sol mas vo vegete.. a logicky sol vysusuje tu ryzu.


_________________
Sorry za prelkepy
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2602
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 24.02.2011 12:56 | Varenie

emer neviem prvykrat ked som varil ryzu dal som tam aj sol aj trochu vegety (mozno koli chuti?) a odvtedy to tak robim vzdy.. vegety tam nie je vela, kedze ryza ostava stale biela (babka jej tam da tolko, ze je zlta).. ale inak ked nieco varis vo vode, tak so solou nemusis setrit. len tazko sa to da presolit...


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 24.02.2011 16:57 | Varenie

s výnimkou keď varíš domáce udené, ale domáce a udené, ne nejaké sračky z kauflandu, čo dym videli dve hodiny...


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 26.04.10
Prihlásený: 03.10.13
Príspevky: 2149
Témy: 136 | 136
Bydlisko: Dubnica nad...
NapísalOffline : 24.02.2011 18:16 | Varenie

ja viem spraviť palacinky, praženicu, lečo s vajciami, bublaninu, pečené zemiaky a ešte pár vecí... TU je recept na palacinky. Treba si pripraviť: cca 350g múky, 3 domáce vajcia, 200g cukru, 1l mlieka, štipku soli, občas tam zvyknem pridať trochu rumu pre chuť (ak je dakedy treba viac palaciniek tak rovnomerne zvýšim dávky všetkých surovín). Prvé palacinky vysmážam na rozohriatej panvici s rozohriatym olehom, no olej už nepridávam, nakolko sa mi už potom palacinky nelepia, a sú aj chutnejšie a menej mastné ako napr. keď jem u babky alebo v škole, a najlepšie mi chutia keď sú z rumom, jahodovým džemom, poliate trochu čokoládou a k tomu ak je možné tak si k ním dám aj trochu šlahačky. Nerobím ich často (tak raz za mesiac) ale stojí to za to si takto raz začas poriadne pomaškrtiť.

// cukru je v originál recepte písané tolko kolko múky ale nieje to moc dobré keď je tam vela cukru, mne to chutí takto keď je tam menej cukru, a je to aj očosi zdravšie :)


_________________
Requiescat in pace My Computer
Acer 5742G: l CPU: Intel i3 380M 2,53Ghz l RAM: 4GB DDR3l VGA: Nvidia GT 540m 1GB GDDR3 l HDD: 640GB l DVD-RW: Sony optiarc l Cooling Thermaltake CLN0015 Massive 23 LX l Mouse Gigabyte laser 6880 black
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 24.02.2011 20:29 | Varenie

Moj špeciálny recept na puding:

Zoberiem doktor oetker čokoladový, alebo karamelový. 3deci mlieka dáme variť do hrnca s dvojitým dnom, ďalšie 2 deci do kastróla a v nich rozmiešame puding s mliekom a 3 polievkové lyžice cukru. Do nádoby, do ktorej budeme liať puding dáme na dno piškóty, ktoré polejeme (MIERNE) rumom, aby nevyplávali. Potom ich posypeme grankom a na granko vložíme kocky čokolády ORION na varenie. Potom do toho nakydáme puding, na neho šlahačku, šlahačku posypeme grankom a farebnou čokoládovou ryžou. Príjemnú dobrú chuť. Neodporúčam konzumovať na lačno, prípadne miesto večere. Tvarda stolica :D


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 03.11.06
Prihlásený: 15.01.21
Príspevky: 1754
Témy: 41 | 41
Bydlisko: Prešov
NapísalOffline : 24.02.2011 22:27 | Varenie

koľko máš kíl? .. :D


No ja varím väčšinou cestoviny, ale zvládnem aj iné hovadiny nič zložitého.


_________________
Oldcore user
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Varenie

Registrovaný: 11.03.08
Prihlásený: 14.01.21
Príspevky: 5872
Témy: 88 | 88
Bydlisko: Košice
NapísalOffline : 24.02.2011 23:29 | Varenie

Všetky moje pokusy o akékoľvek chutné jedlo, čo sa varenia týka stroskotali. Neviem, ale asi som ľavý, celá rodina vie variť, len mne to nie a nie ísť. No čo už, dúfam, že si nájdem ženu čo vie dobre variť. :rolleyes: :D


_________________
CPU: Intel Core i5-4460 3,20GHz CPU Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme + Enermax Magma UCMA12 MB: MSI B85-G43 GPU: ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5
RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10, HyperX Fury Blue Series SSD: Samsung 850 EVO 250GB HDD: Samsung F1 640GB + HDD Vibration Killer DVD-RW: ASUS DRW-24F1MT
PSU: Corsair HX520 Case: CoolerMaster Centurion 590 Case Cooler: Front: 2x Noiseblocker BlackSilent XL1 Rev. 3.00 Rear: Enermax Magma UCMA12 Top: 2x Evercool RSF-14 Controller: Scythe KM01 Kaze Master
LCD: LCD 22" Samsung SyncMaster T220
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 12.08.10
Prihlásený: 08.08.20
Príspevky: 6003
Témy: 186 | 186
Bydlisko: Sučany
NapísalOffline : 25.02.2011 0:41 | Varenie

Rebierka na môj spôsob:
Varenie

Rebierka umyť, nechať prevariť aby zmäkli, potom osoliť, posypať čerstvo mletým korením. Dať piecť na 180 stupňov. Počas pečenia si treba pripraviť marinádu: 2 lyžičky medu, malý pretlak, 3 stručiky cenaku, lyžička sv. sojovej a worchestrovej omáčky, chilli omáčka, šťava z necelej polky limetky, soľ a olej. Počas pečenia, alebo grilovania neustále potierať.
Táto marináda je dobrá aj na klasické grilovanie. Ak sa griluje napríklad kuracie mäso, tak je dobré ho na niekoľko hodín namočiť do tejto marinády: liter vody, 1/2 kila cukru, 1/4 kila soli. Po vybratí neumývať, ale rovno dať piecť a potierať tou marinádou hore, aby sa nevysušovali...
Ono to vyzerá troška šialene, ale nie je to tak. Treba experimentovať a vyplatí sa to (to s tou soľou a cukrom je na zjemnenie mäsa, používa sa...).
Napríklad je super toto: stačí si natrieť čerstvý chlieb medom a na vrch plátok kuracej šunky - delikatesa... Taktiež som objavil, že granadýr dostane úplne inú chuť, ak sa poleje bielym jogurtom a posype červenou sladkou paprikou. Doma to s mamou inak nejeme...

// pridané po 23 minútach od posledného príspevku

Tento postup varenia zemiakov má naša rodina najradšej a vždy ma nútia, aby som ich tak robil:
Zemiaky nakrájať približne na kúsky ako tie zemiaky hore. Dať variť do osolenej vody (používam len morskú soľ) do ktorej sa pridajú tri na jemno nakrájané mesiačiky cesnaku a k tomu zeleninový bujón, drvenú rascu a trocha majoránu. Na panvici si nahrejem olivový olej, na ňom orestujem nadrobno nakrájanú cibuľu, keď je do zlatova, zhrniem na bok a na suchom mieste panvice opečiem polku kávovej lyžičky kari korenia tak, aby zhnedol (treba ho vareškou prehadzovať, aby nezhorel). Nie je dobré ak sa do jedla dáva neopražené kari, nemá tú správnu arómu. Keď je hnedý, tak ho premiešam s cibuľou. Pridám nadrobno nakrájaný pór (štvrtka stačí), posypem čerstvo namletým farebným korením a podlejem cherry vínom (1/2 deci) http://www.trinom.sk/sk/showpic.php?lan ... cherry.gif a nechám to víno vydusiť. Scedím zemiaky, vysypem ich na panvicu, premiešam, poprípade nechám zapiecť a je to.


_________________
Na súkromné správy ktoré sa netýkajú priamo mojej osoby, neodpovedám. Na to je tu fórum. Ďakujem za pochopenie.
Zostava: motherboard: MSI B450 MAX, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Graphic card: Sapphire HD 5780, RAM: Patriot Viper4 Series 16 GB KIT DDR4 3400 Mhz CL16 , power supply: EVGA 650 B3, Sound card: SounBlaster Audigi, monitor: 27" Eizo CX271, mouse: Logitech MX Master, keyboard: Logitech K520, tower: Fractal Design Define R6 Gunmetal Tempered Glass, headphones amp: BV-audio Headamp, headphones: Sennheiser HD650, OS: Win 10 64 bit
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 24.01.07
Prihlásený: 01.07.18
Príspevky: 753
Témy: 24 | 24
Bydlisko: Poltár
NapísalOffline : 25.02.2011 7:43 | Varenie

Ham, Ham no nech už je obed, fakt výborná téma :)


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 25.02.2011 8:16 | Varenie

Btw, mám len 62 kila, ešte mám podváhu a ak sa snažím pribrať, tak schytam taku sračku, že hneď azse schudnem... takže ja s tym problem nemam :D

// pridané po 1 minúte od posledného príspevku

Teraz dačo z mojej vlastnej dielne :D


Gulaš na spišsky sposob...
Suroviny: Meso podla chuti, cibula, česnak, gruľe, hladka muka, maslo, oleja, voda, koreniny- čarne koreňe, nove koreňe, bobkovy listek, majoranky, magi, vegeta, koreňe v prašku, slatka paprika v prašku, sol

1. Pririchtujeme sebe harenc minimalne 4 litrovy, pririchtujeme meso (najlepšie brafčove pľecko, ale i stehno, abo karkovička može buc... ľem bočik ne, bo še nevyšereme das tyždeň). Z mesa dame skury i masne meso het, potym ho umyjeme i nakrajame na rovnako velke kockoje.
2. Zobereme denko, i narežeme cibule na male kockoje (pozor, bo ščipu oči). Rucime do harenca, pridame kapičku oleja, abo ineho tuku a položime na ohňa...
3a. Opražame cibulu na oleji v harencu, kedz už je dostatočne obdušena, ta prihodzime meso i zaraz posypeme paprikou (stači 1 polievkova lyžica, bo potom je to hnus). Mušime furt mišac, bo jak še meso prichyci o harenc i zhori, ta to katastrofa...
3b. Opražame cibulu na oleji v harencu, kedz už je dostatočne obdušena, ta dame harenc z ohňa het i pošypeme totu cibulu s papriku, ale mušime pomišac i hnetkaj pridac meso, bo kedz zhori paprika na cibuli, ta potom je horka i neščipe...
4. Meso furt myšame, až pokym nepuši šťavy. Potym priľejeme vody i dakus pomiešame, pridame zo 5-6 gulkoch čarneho koreňa i zo 3 gulky noveho koreňa, posypeme mletym čarnym koreňym (podla teho jak chceme mac ščiplave), prihodzime jeden bobkovy list, kapičku magi i dakus vegety, šumne pomišame. Vody doľejeme až tak, že by bul pelny harenc, aľe ta nezapomnime na sol.
5. Nechame meso varic das hodinu (zatial si pripijeme na šumny gulaš), potym začneme škrabac gruľe i merkvu.
6. Kedz už mame gruľe oškrabane, ta ich umyjeme i porežeme na kocky. Okoštujeme meso i keď je už skoro uvarene, ta vhodime grule i mrkvu i varime...
7. Jak meso je už hotove, i grule a mrkva su mekke, ta zobereme sebe maly kastról i dzigneme do neho polku masla i postavime na ohňa. Kedz už je maslo roztopene, ta vezmeme sebe hladkej muky a dzigneme do teho das jednu až dva polievkove lyžice i miešame. Kedz z teho mame taku ružofkastu zmes, ta prilejeme dakus vody i nehame prevreť. Kedz už to vre a neni to bars huste, rucime do gulaša i pomiešame...
8. Potym nehame calu zmes prevreť das 15 minuty, pripadne dzigneme do teho ešte koreňa podla chuti.
9. Napokon otstavime z peca, i rucime do teho majoranku, že by to bola lakocina. Vyčkame das dzešec minut, potym možeme kydac do taňera.
10. Žereme s chľebom 


Keby dajaky blavak abo čo nerozumel, tak nechs a ozve a môžem to prepísať aj do spisovného jazyka :D Viete, mal som prababu z ľubici, tak som začal používať nárečie :D


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 20.10.08
Prihlásený: 18.01.14
Príspevky: 2602
Témy: 31 | 31
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 25.02.2011 11:07 | Varenie

ty vole, to je po ukrajinsky? :D


_________________
Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 25.02.2011 13:33 | Varenie

To není po ukrajinsky, Ľubica je pri kežmarku.
Toto je moje oblúbené jedlo- Divina-Daniel na víne, riža zo zaváraninou a banánom
Varenie


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 18.06.07
Prihlásený: 27.12.20
Príspevky: 2936
Témy: 145 | 145
Bydlisko: Galanta
NapísalOffline : 25.02.2011 14:13 | Varenie

No nevyzera to moc jedlo, a konkretne umna divina nejde.


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 25.02.2011 14:32 | Varenie

Divina je zdravá, teraz momentalne mám v mrazaku ešte 6 danielov, muflona a srnca, mal som aj jelena, divinu zbožnujem


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Varenie

Registrovaný: 16.07.07
Prihlásený: 16.08.20
Príspevky: 1224
Témy: 91 | 91
NapísalOffline : 25.02.2011 15:09 | Varenie

TommyHot píše:
ty vole, to je po ukrajinsky? :D


materinky jazyk nespoznavas? :D


Offline

Prevádzkovateľ fóra
Prevádzkovateľ fóra
Varenie

Registrovaný: 01.05.05
Príspevky: 12939
Témy: 1479 | 1479
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 25.02.2011 15:24 | Varenie

Neviem a ani nemam v plane sa to ucit, viem tak parky, ci klobasu uvarit ale tod vsio, aj caj mi zhorel, zabudol som na to a ked som dosiel, tak prazdna nadoba bola :)


_________________
Streacom DA2 | SilverStone Titanium SX800-LTI 800W | ASRock X299E-ITX/ac | Intel Core i9-9980XE & be quiet! Dark Rock TF | Kingston HyperX Impact 64 GB DDR4 2666 MHz | NVIDIA Titan RTX 24 GB | Intel SSD Optane 905P 480 GB NVMe U.2 & Intel SSD 750 1,2 TB NVMe U.2 & Intel SSD 660p 2 TB NVMe M.2 & Seagate BackUp Plus Portable 56 TB USB | 55" 4K OLED Dell Alienware AW5520QF & 24" LCD EIZO FlexScan EV2451 | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech G603 | Logitech F710 | Harman Kardon Sabre SB 35 & Sennheiser RS 175 | Microsoft Windows 7 Ultimate | APC Back-UPS ES 700 | Lenovo ThinkPad X250 | iPhone X 256 GB & Pitaka Aramid | SilverStone ML05B Milo | Corsair SF600 SFX 600W | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 & NOCTUA NH-L12S | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | NVIDIA GeForce GT 710 1 GB | Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2 & Intel SSD 730 240 GB SATA | Ubuntu Server
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Varenie

Registrovaný: 11.03.08
Prihlásený: 14.01.21
Príspevky: 5872
Témy: 88 | 88
Bydlisko: Košice
NapísalOffline : 25.02.2011 15:57 | Varenie

JanoF píše:
aj caj mi zhorel, zabudol som na to a ked som dosiel, tak prazdna nadoba bola :)

To poznám. :-)


_________________
CPU: Intel Core i5-4460 3,20GHz CPU Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme + Enermax Magma UCMA12 MB: MSI B85-G43 GPU: ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5
RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10, HyperX Fury Blue Series SSD: Samsung 850 EVO 250GB HDD: Samsung F1 640GB + HDD Vibration Killer DVD-RW: ASUS DRW-24F1MT
PSU: Corsair HX520 Case: CoolerMaster Centurion 590 Case Cooler: Front: 2x Noiseblocker BlackSilent XL1 Rev. 3.00 Rear: Enermax Magma UCMA12 Top: 2x Evercool RSF-14 Controller: Scythe KM01 Kaze Master
LCD: LCD 22" Samsung SyncMaster T220
 [ Príspevkov: 51 ] 1, 2


Varenie



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Kritika webu Varenie.eu

v Webdesign

4

594

07.05.2010 12:47

Freelan



© 2005 - 2021 PCforum, edited by JanoF