Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 11 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 28.11.10 Prihlásený: 01.12.24 Príspevky: 81 Témy: 19 | 19 Bydlisko: Levice |
Zdravím Vás,
chcem sa poradiť pred zakúpením notebooku prípadne niečoho iného podobného. Rozmýšľam, že by som našej prváčke zakúpil nejaký prvý notebook alebo niečo iné /tablet, microsoft surface, niečo s win?/.
Špekulujem, či by už nebolo dobré pre ňu nejaký takýto stroj na ktorom by sa mohla učiť trošku prostredie windowsu, mať možnosť takého širšieho využitia časom. Niekto napr. chváli používanie aj hry minecraft educatívny mód. Samozrejme časom využitie pre školské veci alebo kreatívne učenie. Nie som veľmi tomu naklonený v takom veku, čas ešte by asi bol, ale tak je iná doba.
Mne príde, že ak také niečo zakúpiť tak mi príde najlepšie riešenie niečo menšie, s windowsom a možno najlepšie dotykové? Tieto kritériá mi prídu také, že to je zas dosť drahý produkt.
Ak by ste volili niečo pre prváka a dlhšie, všestranné využitie a napr s využitím minecraftu, volili by ste niečo s win ? Dotyk alebo stačí klasický menší notebook? Tablet?
Predpokladám, že ak človek by chcel len riešiť hry tak odpoveď je konzola. Skôr by som chcel nech je na všestranné využitie.
|
|
Registrovaný: 09.02.13 Prihlásený: 13.02.25 Príspevky: 998 Témy: 37 | 37 Bydlisko: Banská Byst... |
Prvacke na zds? Mam dceru druhacku a zvlada tablet, ale ako prvacka sa ucila abecedu a citat, pisat. Zatial ju skusam cez handheld, tablet, tv zrucnosti ovladania, sama si precita, napise alebo spusti nieco hlasom. Mobil jej do ruk nedavame. Ale aj z hernej konzoly vidim aspon zazial k technike resp k pc a hraniu velmi nema blizko. Na xboxe tak just dance a na pc sa max divala ked zena zapla simsov.
Na edukativne veci ma tablet, nejake hry naucne alebo cez edupage ci smartbook. Na to notas nepotrebuje.
Ak mas dieta co ktomu inklinuje viac a myslis si ze dokaze ovladat ntb cez mys, klavesnicu pripadne pomocou touchpadu, alebo kupis s dotykovym displejom notas, je na tebe. Ty ak myslis ze to bude na hranie alebo sa teda chce hrat minecraft, roblox ci nieco podobne, tak tam asi ten notas. Ale na vyucbu stale postaci tablet. Ja osobne chcem aby moja dcera vedela s pc robit skor nez som sa naucil ja. Ja som bol samouk, ale v dnesnej dobe je to plus pre to dieta. Hoc oni uz skor by vsetko mackali cez displeje, alebo stym hovorili...
Musis si zvazit aj to ci to bude mat taky efekt ze to realne vyuzije ako to len prejde zarukou a o dva roky budu novsie, vyspelejsie technologie, vykon atd., alebo sa s nej stane aj vdaka tomu gameblerka. Poznam ludi ktorych deti, aj dcery vo volnom case miesto bicykla, ci proste pobytu vonku maju zapnuty notas a hraju hry. Ano zalezi aj od vychovy a rodicov. Ano hovori sa ze kazdy rodic si pozna svoje dieta najlepsie. Ale vsetko s mierou.
Ps: Prvacka sa ma este hravat s hrackami.
_________________ PC: AMD Ryzen 7 7800X3D / ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI / G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO / SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XTX 24G / 2x WD BLACK SN850X NVMe 2 TB / WD Red Plus 8 TB / Seasonic Vertex GX-1000 Gold / Fractal Design Meshify 2 RGB Black TG Light Tint / Fractal Design Lumen S36 RGB V2 / Win 11 Home & MS Office 2019 HaB Speakers: Edifier G5000 / Monitor: Dell Alienware AW3423DWF OLED / Mouse: Razer Basilisk V3 Pro, Roccat Nyth / Pad: Razer Strider Chroma / Keyboard: Razer DeathStalker V2 Pro TKL Red sw, Razer DeathStalker V2 Pro Red sw, Razer BlackWidow V4 Pro Yellow sw / Headset: Razer Kraken Kitty Black / Stand: Razer Base Station V2 Chroma / Chair: Razer Iskur Black Phone: Honor Magic6 Pro Photo: Pentax K-3 (Pentax 18-135 F3,5-5,6 WR / Pentax DA 50 F1,8 / Pentax DA 16-45 F4 / Tamron 28-75 F2,8 / Helios 44-2 M42 F2 58mm), Panasonic Lumix DMC-FX40 NAS: Synology DS220+, 10GB RAM, 2x Seagate IronWolf Pro 4 TB |
|
Registrovaný: 28.11.10 Prihlásený: 01.12.24 Príspevky: 81 Témy: 19 | 19 Bydlisko: Levice |
Super, Ďakujem za odpoveď.
Začnem od konca, a teda s tým, že súhlasím, nie je to potrebné v takom veku. Rovnakého názoru je aj žena, ale ako som písal, špekulujem, či už nad tým zvažovať, keďže v okolí mám dosť takto nastavených rodičov a ich deti to už bežne využívajú. Konzoly, pc, tablety no proste všetko už aj v takom veku.
Priznám sa, že naša dcéra tablet používala a mňa fascinuje ako sa dokázala s tým rýchlo vžiť. Deti asi rýchlo vedia tieto technológie rýchlo používať, hlavne keď to bliká, svieti. Taktiež súhlasím s tým, že všetko s mierou.
V podstate teda neviem, či zatiaľ to neriešiť vôbec alebo ísť cestou aspoň nejakého tabletu. Ten by sme museli tiež kupiť, lebo máme len jednu vykopávku.
Hernú konzolu doma nemáme žiadnu.
|
|
Registrovaný: 09.02.13 Prihlásený: 13.02.25 Príspevky: 998 Témy: 37 | 37 Bydlisko: Banská Byst... |
Dost zalezi aj od skoly, co som zostal dost prekvapeny, a to nie som ziaden dinosaurus... Na niektorych zakladnych skolach sa deti od prvaku ucia pisat tlacenym. Co ja som stastny, ze u nas pisanym a samozrejme niektore ulohy vypracuvaju aj tlacenym, ale prioritne a pismo ktorym pisu diktaty atd je pisane. No a viem ze niektore zakladne skoly uz na prvom stupni zadavaju detom vypracovat nejake projekty na pc/ notebookoch. Synovec tak mal ale az v 4. rocniku ZS. Samozrejme to robil s plnou pomocou rodicov, ale nejaku skusenost a zrucnost uz mal s tabletom (resp. ten ma doslova v malicku). Dost zalezi ci ma rodina doma PC, alebo notebook, pripadne tablet a teda ci to dieta sa vie k takemuto pomocnikovi v pripade potreby dostat. Ak to nie je pravidelne alebo caste staci dietatu na nejaky projekt, ulohu tento PC/NTB. Ak nie je dieta "nutene" skolou, tak je to okolim - rovesnikmi - spoluziakmi, kamaratmi ktori by ho mohli ovplyvnit a vytvarat potrebu mat taketo zariadenie, co netvrdim ze je na skodu, praveze naopak. Cize odsledovat dieta, vypocut ci by nieco take chcelo, nie len potrebovalo je urcite fajn. Rozhodnutim sa pre, urcite nic clovek nepokazi, maximalne minie peniaze mozno skor ako by bolo vhodne. Lebo kazde dieta si tym technologickym obdobim prejde a v dnesnej dobe tie IT technologie bude potrebovat vediet ovladat. Pokial dieta samo hernu konzolu nepyta, na co jej ju davat. My mame xbox (konzolak nam prisla skor ako nase deti na svet) a dcera fakt bez neho v pohode funguje. O PC vobec nema zaujem a jedine co pyta, kde ma alebo aby sme ho dali nabit, je prave tablet. Ja som svojej dcere kupil vlani nintendo dsi, chcel som aby vyskusala konzolu do ruky, a sice je to stary produkt uz bez podpory, hier je dostatok na to a chcel som vediet aky o tento produkt bude zaujem. Kedze tituly su len v ANJ a dcera sa ho len uci, tak tam vela nenaovlada, ak ma citat rozne textove ulohy a zadania aj v Super Mariovi je to na nu vela a skor voli nieco jednoduchsie. No ja som to skor bral ze sa to budem snou ucit ovladat/ hrat a ci si vybuduje k tomu vztah/ nadobudne grif ci ako sa to pise, zrucnost v ovladani a bude to pre nu brnkacka ovladat. Ale zatial ked sa stym hra, co je tak 4x za rok  tak ma presne pohyby ako ja, natacanie konzoly, vykrucanie ruk ci krutenie hlavou do nezmyselnych uhlov  Normalka. Zrejme v kombinacii hernej konzoly s hw ovladacmi a dotykovou obrazovkou - Nintendo Switch by to bolo lepsie, no moja dcera to nevyhladava, preto to zatial nepovazujem za potrebne riesit. Jednoduchsie hry, i ked menej narocne na logiku zvladne tablet no a tam aj potom tu aplikaciu pre ziakov - smartbooks. Dieta sa vsak vyvija a preto nemozem dnes prehlasit ze to takto zostane, a o rok uz mozno bude sama chciet, alebo bude nieco z tych zariadeni potrebovat k vyucbe. Nechal by som tomu volnejsi priebeh, tabletom nic nepokazis, navyse v pripade vycestovania, je to tiez pomocnik, ci uz v aute, lietadle, alebo aj na samotnej dovolenke - obcas rodic potrebuje cas pre seba, ci nieco spravit a toto vie zachranit situaciu, ked nepomoze hracka, kniha, tv - alebo tam taketo moznosti nie su.
_________________ PC: AMD Ryzen 7 7800X3D / ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI / G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO / SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XTX 24G / 2x WD BLACK SN850X NVMe 2 TB / WD Red Plus 8 TB / Seasonic Vertex GX-1000 Gold / Fractal Design Meshify 2 RGB Black TG Light Tint / Fractal Design Lumen S36 RGB V2 / Win 11 Home & MS Office 2019 HaB Speakers: Edifier G5000 / Monitor: Dell Alienware AW3423DWF OLED / Mouse: Razer Basilisk V3 Pro, Roccat Nyth / Pad: Razer Strider Chroma / Keyboard: Razer DeathStalker V2 Pro TKL Red sw, Razer DeathStalker V2 Pro Red sw, Razer BlackWidow V4 Pro Yellow sw / Headset: Razer Kraken Kitty Black / Stand: Razer Base Station V2 Chroma / Chair: Razer Iskur Black Phone: Honor Magic6 Pro Photo: Pentax K-3 (Pentax 18-135 F3,5-5,6 WR / Pentax DA 50 F1,8 / Pentax DA 16-45 F4 / Tamron 28-75 F2,8 / Helios 44-2 M42 F2 58mm), Panasonic Lumix DMC-FX40 NAS: Synology DS220+, 10GB RAM, 2x Seagate IronWolf Pro 4 TB |
|
Registrovaný: 28.11.10 Prihlásený: 01.12.24 Príspevky: 81 Témy: 19 | 19 Bydlisko: Levice | |
uplne v pohode je ten Samsung, alebo este pozri tieto: https://www.nay.sk/lenovo-tab-m11-zada0193cz-sivy-lenovo-tab-pen-folio-caseuhlopriecka 11" pripadne 11" dalsi https://www.alza.sk/lenovo-tab-m11-8-gb-128-gb-luna-grey-aktivny-stylus-lenovo-d12308827.htmje tam puzdro ci stylus v baleni za tu cenu, nie ze by ten stylus bol nutny, ale cena je podobna samsungu. Uhlopriecky trosku vacsie. Synovec 7r. ma tusim 11,5" Lenovo a prislo mi to na jeho vek dost velke do ruk. Ale zas deti rastu... Idealne ist si pozriet aspon kvoli velkosti nazivo tablet, myslim ten 11", aj ked model nebude takyto. Ten Samsung je ale kazdopadne dobra kupa v ramci BlackFriday v Alze.
|
Registrovaný: 28.11.10 Prihlásený: 01.12.24 Príspevky: 81 Témy: 19 | 19 Bydlisko: Levice | |
Inak pozdáva sa mi aj ten Lenovo, lebo s tým stylusom je to zaujímavé. Ako je na tom ten cpu oproti tomu samsungu?
|
|
Registrovaný: 05.08.11 Prihlásený: 13.02.25 Príspevky: 1597 Témy: 62 | 62 Bydlisko: BA |
cpu je ti jedno, ak na tom neplanujes hrat najnovsie android hry, tak aj tie najlacnejsie notebooky uz maju dost vykonu na bezne veci. ja by som sa viac bal rozbitia ako nedostatku vykonu, tak bud si priplatit za poistenie proti rozbitiu alebo ist do lacneho 10 palvcoveho so 6gb ramkou za stovku. a ak na ucenie sa, mozno aj zakladov programovania, tak to su povacsine veb appky, na ktore staci hocijake zobrazovatko. https://robime.it/10-stranok-ktore-naucia-vase-deti-programovat/ ten scratchjr je pre prvaka tak akurat. potom by som presiel na galaxycodr, ale tam trereba uz vediet citat jednotlive prikazy
|
|
Ten Samsung ma o nieco lepsie parametre co sa cpu tyka, ale na to bezne vyuzitie video, prezeranie internetu ci nejake nenarocne hry a ucenie uplne v pohode. Mozno stoji za zvazenie to priplatenie si za predlzenu zaruku co byva vo vyske 10-20% hodnoty zariadenia. Ale ak bez urazky dieta nie je blbec a k tabletu je puzdro, tak sa mu nic nestane. Ja mam doma 4 a 7 rocne deti a tabletom ani tomu 10 rocnemu sa nic zatial nestalo. Ked dieta naucis ako sa k technike spravat mozno mas usetrene...
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 11 ] | |
|