Neviem sa prihlasit ako rootZdravim vas mam takyto problem Pouzivam Debian ked zadam do treminalo sudo -s tak my vypise toto: We trust you have received the usual lecture from the local System Administrator. It usually boils down to these three things: #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility. Potom pyta heslo pouzivatela to zadam a vypise toto: Nanosonda is not in the sudoers file. This incident will be reported. Hesla zadavam dobre. Zdravim vas mam takyto problem Pouzivam Debian ked zadam do treminalo sudo -s tak my vypise toto: We trust you have received the usual lecture from the local SystemAdministrator. It usually boils down to these three things: #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.Potom pyta heslo pouzivatela to zadam a vypise toto: Nanosonda is not in the sudoers file. This incident will be reported.Hesla zadavam dobre. Ahoj, najskôr ti dám do povedomia LinuxON.sk. Za druhé, v Debiane nie je určený sudo užívateľ. Je tam užívateľ root. Do systému sa z užívateľa prehlásiť príkazom: su heslo Tvoja hláška hore znamená, že Nanosonda užívateľ, nie je v zozname sudo užívateľov. Môžeš ho tam pridať úpravou konfiguračného súboru, sudousers, prípadne naklikať. V Debiane teda využívaj su, a heslo administrátora. Ok dakujem // dostal som sa do su a to som prihlaseny ako uzivatel ale ja potrebujem byt ako root. Ok dakujem// dostal som sa do su a to som prihlaseny ako uzivatel ale ja potrebujem byt ako root. NJ, Pomocou su prevezmeš práva roota. Takže rootom sa stanes. Pokial chceš byť v systéme prihlásený ako root, to je už druhá vec, a nie som si istý, či práve Debian nemá zakázaného roota v GUI. Ako vravím, konzola, terminal, a tam su a heslo admina. Čo vlastne chceš robiť ako root? Možno je na to iná cesta. potrebujem nastavit iptables. vsak otvoris terminal (alebo konzolu) zadas su root a potom das heslo roota a nastavujes v tom terminali vsetko co a ako potrebujes... nie som si istý, či práve Debian nemá zakázaného roota v GUI. Nie, nemá ho zakázaného. Vo vzácnych prípadoch sa na nevyhnutne potrebný čas ako root v GUI prihlasujem. su je naninc, skus su -, tym ziskas aj jeho shell, taktiez ked sa chces prehlasit za ineho uzivatela tak su - uzivatel cez id si overis co za uzivatel si nevies sa prihlasit za roota a uz ides menit iptables? alebo zadaj meno_uzivatela ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL do /etc/sudoers rovno ti to prida meno uzivatela medzi sudousers a nemusis sa zdrzovat zadavanim hesla pri pouzivani terminalu s pravami roota ...
Neviem sa prihlasit ako root |