nutelacamp píše:
Však áno to viem že M.2 slot obsadí aj som stým rátal ale mám 2x M.2 slot a dokopy 8 sata portov a spustím len 3 disky ako to mi nevravte že dnešné MB dosky nedokážu spustiť viac ako 3 disky naraz keď pred 10.r to dokázali tzv. všetky MB dosky tak takúto MB dosku nechcem však to nemá význam to keby som chcel napojiť čo ja viem 5x po 4TB HDD alebo SDD tak nemôžem ?
ano nemozes. Bud mas vela pomalsich diskov, alebo menej rychlejsich (napriklad PCIe NVMe SSD + 2 klasicke HDD v SATA)
Nemas dost PCIe liniek na to, aby mohli bezat vsetky sloty a radice naraz. Preto ti pouzitie PCIe SSD vypne niekolko SATA slotov. Zalezi od dosky.
Hadaj, preco uz X rokov dozadu boli dosky s dvoma PCIe x16 slotmi pre grafiku (na SLI ci crossfire) a druhy z nich bol len x8? Ano, presne pre toto. Casom sa sice pocet PCIe liniek zdvihol, no sucasne prisli nove veci, ako terajsie M.2 PCIe SSD, takze sa to vlastne zrovnalo.
Ked si chces z PC spravit "diskovu stanicu", kup si pridavne SATA radice do PCIe x1 slotov.
U AMD dosiek je situacia este tragickejsia. V druhom M.2 slote mavaju casto podporu len SATA SSD, alebo max. PCIe 3.0 x2 (dve linky). Pretoze maju este menej PCIe liniek, ako intel.