linux - proxyMam ulohu zistit co bezi na proxy serveri linuxovom . Potreboval by som teda zistit co tam moze bezat, na takom proxy vseobecne a co z toho tam bezi aj naozaj a teda ako to zistim, akymi prikazmi atd. Tak ak teda vie niekto, ako na to, budem rad, ak mi poradi wow, aspon nam povedz distro, ked uz nic...a skus aspon popisat co presnechces. Zatial som pochopil tak ze chces vediet ake sluzby su zapnute na tom serveri... okrem proxy servera. noo, tak s linuxom som zaciatocnik, potreboval by som zistit asi teda ze ake su tam sluzby, pripadne co tam je nainstalovane atd. vlastne by som rad vedel, co vsetko o tom serveri mozem zistit po prihlaseni... ...distribuciu este upresnim:) no to je to... ono to zavisi od distra, ze ako to zistis.fedora a pod ma service --status-allarchlinux nejako inak, debianove distra zase inak(ak sa nepletiem)... ak mi povies distro, budem ti vediet povedat(asi) ako na to. Chapem to spravne, ze mas nejaky server, na ktory sa vies pripojit a prihlasit a mas za ulohu zistit ake aplikacie/sluzby tam su spustene a ako su nakonfigurovane? Ak ano, tak v prvom rade bude treba ak napises co za distribuciu tam bezi..Potom ta pravdepodobne budu zaujimat spustene sluzby, kedze vacsina daemonov a server-ovych nastrojov v linuxe bezi ako sluzba. Vacsina linuxovych distribucii ma nejakeho spravcu (startu) sluzieb (napr. arch a fedora maju systemd, debian ma sysVinit, ubuntu ma upstart), ktory by ti takuto informaciu mal vediet poskytnut. Okrem toho, niektore distribucie podporuju univerzalny prikaz service --status-all (zatial som ho videl na ubuntu, debiane a fedore).Ak ta bude zaujimat aj konfiguracia tychto sluzieb, v Linuxe su vsetky konfiguracne subory umiestnene v zlozke /etc. Vacsina aplikacii tam ma bud vytvorenu vlastnu zlozku so svojim menom, alebo konfiguracny subor, vacsinou pomenovany ako sluzba s koncovkou .conf.Co sa tyka instalovanych aplikacii, tam tiez kazda distribucia ma nejaky balickovy system a aplikacie/sluzby su instalovane v ramci balickov. (Pozor, okrem priamo aplikacii a sluzieb sa pomocou balickov instaluju aj rozne zdielane kniznice, ktore aplikacie a sluzby vyuzivaju). Balickovy system ma obvykle nejakeho spravcu (napr. Ubuntu a Debian maju APT, Arch ma Pacman, Fedora/Red Hat maju YUM) ma a pomocou tohto spravcu vies ziskat zoznam nainstalovanych balickov. Linux version 2.6.18-92.el5 (mockbuild@builder10.centos.org) (gcc version 4.1.2 20071124 (Red Hat 4.1.2-42)) - takze to bude asi RED HAT nBXXL - myslim, ze to chapes spravne RedHat by mal mat na manazovanie sluzieb nastroj chkconfig, zoznam sluzieb a ich konfiguraciu by si mal ziskat prikazom chkconfig --list alebo by tam mohlo fungovat service --status-allZoznam nainstalovanych balikov ziskas pomocou rpm -qa nemam prava root-a tak tie prva dva prikazy mi asi preto nefunguju, rpm -qa funguje, existuje aj nejaky iny prikaz na zistenie procesov a portov na ktorych pocuvaju? vyskúšal som nmap -st -0 localhost, to je asi to, čo som potreboval, ak to správne chápem, tak to vypisuje všetky porty a služby ktoré na serveri bežia, áno? a ak zmením localhost, daju sa zistiť podobné info o hocakom serveri ktorého ...
linux - proxy
|