Chapem to spravne, ze mas nejaky server, na ktory sa vies pripojit a prihlasit a mas za ulohu zistit ake aplikacie/sluzby tam su spustene a ako su nakonfigurovane? Ak ano, tak v prvom rade bude treba ak napises co za distribuciu tam bezi..
Potom ta pravdepodobne budu zaujimat spustene sluzby, kedze vacsina daemonov a server-ovych nastrojov v linuxe bezi ako sluzba. Vacsina linuxovych distribucii ma nejakeho spravcu (startu) sluzieb (napr. arch a fedora maju systemd, debian ma sysVinit, ubuntu ma upstart), ktory by ti takuto informaciu mal vediet poskytnut. Okrem toho, niektore distribucie podporuju "univerzalny" prikaz
Kód:
service --status-all
(zatial som ho videl na ubuntu, debiane a fedore).
Ak ta bude zaujimat aj konfiguracia tychto sluzieb, v Linuxe su vsetky konfiguracne subory umiestnene v zlozke /etc. Vacsina aplikacii tam ma bud vytvorenu vlastnu zlozku so svojim menom, alebo konfiguracny subor, vacsinou pomenovany ako sluzba s koncovkou .conf.
Co sa tyka instalovanych aplikacii, tam tiez kazda distribucia ma nejaky balickovy system a aplikacie/sluzby su instalovane v ramci balickov. (Pozor, okrem priamo aplikacii a sluzieb sa pomocou balickov instaluju aj rozne zdielane kniznice, ktore aplikacie a sluzby vyuzivaju). Balickovy system ma obvykle nejakeho spravcu (napr. Ubuntu a Debian maju APT, Arch ma Pacman, Fedora/Red Hat maju YUM) ma a pomocou tohto spravcu vies ziskat zoznam nainstalovanych balickov.