Ahojte. Úvodom sa trochu predstavím. Som žena, ktorá pracuje v diametrálne odlišnej oblasti ako je IT a programovanie. K programovaniu som nikdy nepričuchla, nemám z IT ani len základy, nepoznám základné pojmy, nič. Napriek tomu som odhodlaná začať sa pomaly v tomto smere popri práci vzdelávať. Je mi jasné, že sa to nenaučím za rok, dva, päť, možno ani za desať. To mi neprekáža, plánujem to mať skôr ako koníčka, neplánujem v tejto oblasti zarábať, na to mám svoju prácu. Som ale typ človeka, ktorý sa rád celý život učí nové veci, hlavne tie, ktoré môže aj prakticky využiť.
Informácií o programovaní pre začiatočníkov je na nete mnoho. Niektoré sú staršie, niektoré sú novšie a každý má nejaký názor. Zaujímalo by ma, aký postup by ste odporúčali priamo mne na mieru.
Čo by som chcela dosiahnuť (niekedy v hoci aj vzdialenej budúcnosti): - vedieť si vytvoriť vlastný pekný web a e-shop (s vyhľadávaním, filtrovaním výsledkov atď.)
- vedieť si vytvoriť jednoduchú aplikáciu, ktorá by fungovala s webom
- vedieť si vytvoriť nejaký program, ktorý by som využívala na zjednodušenie v práci (zoznam klientov so všetkými podstatnými údajmi, termínmi, informáciami, aby som to nemusela mať všetko v exceli alebo program na evidovanie pošty).
Moje skúsenosti a vedomosti v IT- viem zapnúť počítač
- viem, že doména a hosting sú dve odlišné veci
- viem, že existuje niečo ako html tagy
- a viem vytvoriť jednoduchú stránku vo wordpresse (ak mi ten wordpress niekto predtým nainštaluje a nastaví na doménu). Ale to nie je programovanie. Nastavovanie vzhľadu stránky ma baví, je to celkom kreatívna vec, pri ktorej dokážem zrelaxovať. Rada by som to ale vedela napísať sama, bez použitia wordpressu.
Ešte viem trochu anglicky, ale dosť na to, aby som pochopila písaný text a dobre artikulované hovorené slovo, takže literatúru a videá vo väčšine prípadov dávam aj v angličtine.
Akú aktuálnu literatúru, videá, návody, kurzy by ste mi odporúčali? Ide mi o to, aby som sa neučila zo zdrojov, ktoré už sú staré, neaktuálne. A aby som si nevybrala zlý jazyk na začiatok. Ešte pred začatím študovania jazyka by som chcela získať nejaké všeobecné základy, ale rada by som sa vyhla vysokoškolským omáčkam, ktoré reálne nevyužijem. Poznáte nejakú dobrú literatúru a články týkajúce sa teórie či základov IT, ktorá by ale pre mňa mohla byť aj skutočne užitočná?
Zaujal ma celkom programovací jazyk Python (z toho, čo som vyčítala na internete), ale kvôli tomu, že som programovaním nepobozkaná, neviem, či by nebolo lepšie pustiť sa najprv do HTML a potom CSS...
Podľa informácií na nete (ak som to všetko pochopila správne), by mi pre moje potreby najviac asi mali vyhovovať jazyky: HTML, CSS, JAVA (alebo Javascript) a Python. Ktorým je najlepšie začať? Je medzi nimi niektorý, do ktorého by som sa radšej púšťať nemala?
Skúste mi to vysvetliť polopate, ako by ste to vysvetľovali svojej babke, alebo 8 ročnej neteri.
Vďaka za všetky odpovede.