tak 4060-tka so svojim vykonom a 8gb VRAM bola sklamanim už v dobe ked vyšla a
len tak-tak zvladala priemernych 100FPS v novych hrach (niekde ani to nie) vo full-hd rozlišeni - a to bolo 2 roky dozadu ,
pre 1440p a nejake pohodlne hranie pri vyššich FPS je dnes prakticky nepoužiteľna :
na druhej strane vieš ju dočasne použiť a pomocť tak rozpočtu .
veľa zaleži či budeme ratať do stropu aj monitor :
ono dnes by som už bral určite lepši ako 120Hz panel , ceny celkom klesli a pre 1440p je 27´ tak akurat
(aj ked niekto je zastancom vačšich panelov , neviem teda čo si mal doteraz a aky velky monitor by si chcel)
ale zhruba počitaj niečo taketo:
https://www.alza.sk/27-msi-g274qpx-d7919903.htm6-8 rokov ti nevydrži žiadny dnešny system ani ten za 5 tisic , počitaj s tym , že v ramci životneho cyklu
budeš potrebovať aspoň raz vymeniť grafiku a aj procesor (grafiku vymeniš za 8 rokov možno aj 2x) aby si si udržal herny komfort .
z hladiska ľahkej upgradovateľnosti by som asi volil AM5 platformu a procesor 9700x , je podstatne lacnejši ako 9800X3D a
vo vyššich rozlišeniach su tie rozdiely medzi modernymi procakmi minimalne a je to hlavne na grafike aby to potiahla .
(samostatna kapitola su ešte 1% lows , ale tie 9700x drži tiež celkom pekne takže ani z tohoto hladiska x3d nedava až tak zmysel
ak nekupuješ absolutny high end čo sa tyka grafiky (4090/5090) )
skus napisať či teda chceš zahrnuť do rozpočtu aj monitor , pripadne čo s tou grafikou
lebo tie navrhy sa budu odlišovať v zavislosti od tychto faktorov
(napr. za 2 tisic neratajuc monitor sa da poskladať veľmi slušna zostava už aj s novou grafikou)
čo sa tyka "hotoviek" dnes už to nie je až taka katastrofa ako kedysi a napr. alza ma niektore celkom dobre urobene zostavy ,
každopadne ako každy predajca chce na tom aj niečo zarobiť takže celkovo vzate vždy je lepšie si to ušiť na mieru -
ak sa ti nechce pušťať do skladania tak alza ti PC zmontuje z tebou vybranych komponentov :
https://www.alza.sk/montaz-pc-komponentov-realizacia-od-3-pracovnych-dni-d70319.htm?o=1