Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 14 ] | |
| Autor | Správa |
|---|
Registrovaný: 14.07.08 Prihlásený: 08.08.21 Príspevky: 25 Témy: 10 | 10 |
Zdravím.
Chcel by som si založiť formu podnikania v oblasti IT. Bude to čisto webový biznis. Náklady na prevádzku biznisu budú malé (doména + hosting). Takže keď nebudem mať objednávky, prídem len o pár EUR mesačne. Teda aspoň tak si to predstavujem
Tu sa chcem spýtať, že:
- Aká forma podnikania (živnosť vs. sro) je vhodná pre takýto mikrobiznis, ktorý bude zrejme generovať len symbolický príjem.
- Ako je to s daňami a inými povinnosťami? Dá sa to naučiť, alebo to treba nechať profesionálom. Koľko si za to pýtajú?
- Ak nebudem mať objednávky a spoločnosť (živnosť, či sro) bude mŕtva rok, koľko za ten rok zaplatím okrem mojich štandartných výdavkov ktoré som spomínal?
Môj status:
- Zamestnanec Nemeckej firmy  , s trvalým pobytom na SK.
- Odhlásený zo slovenského zdravotného poistenia.
- Okrem iného prenajímam byt na SK a DÚ mi dal kvôli tomu DIČ.
Vďaka za prípadnú odpoveď.
|
|
Registrovaný: 26.07.08 Príspevky: 5101 Témy: 99 | 99 Bydlisko: Bratislava |
Ako živnostník si musíš viesť účtovníctvo, ak to nevieš tak sa to ani neuč, a zaplať si nejakú externú účtovníčku. Musíš podávať daňové priznanie, daň si musíš sám vyčísliť a odvádzať odvody. Spolu so ziskom budú rásť aj odvody, ale pozor, ak aj nebudeš mať zisk, minimálne odvody musíš platiť aj tak. Na druhej stran zase nepotrebuješ 5000 eur ako základné imanie, a vybavenie živnosti je lacnejšie a rýchlejšie
Ako konatel s.r.o. nemusíš za seba platiť žiadne odvody, ak si nevyplácaš mzdu alebo odmeny, a neručíš svojím majetkom. Na druhej strane musíš viesť podvojné účtovníctvo=potrebuješ účtovníčku, na rozdiel od živnosti si nemôžeš uplatniť nezdanitelný základ dane.
Takže sa rozhodni podľa toho, čo ti bude viac vyhovovať  Ak by som si mal vybrať ja, tak zvolím živnosť, pretože nebudem mať "mŕtvych" 5000, a ušetrím aj na ostatných veciach.
_________________ Notebook: Lenovo G580 Myš: Logitech MX 620, Audio: Altec Lansing vs4621 2+1 (Octane 7) Mobil: Omnia W |
|
A ako živnostník by som musel odvádzať odvody (predpokladám zdravotné a do soc. poisťovne) aj keď ich odvádzam do Nemecka ako nemecký zamestnanec?
|
|
Sú to dve rozdielne veci, ešte k tomu živnosť bude na slovensku, takže platíš aj tak.
_________________ Notebook: Lenovo G580 Myš: Logitech MX 620, Audio: Altec Lansing vs4621 2+1 (Octane 7) Mobil: Omnia W |
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5403 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
david - to čo si napísal nie je celkom pravda.
Ako živnostník si skôr "nemusíš" viesť účtovníctvo (narozdiel od s.r.o.), skôr si sám urobí daňové priznanie pri živnosti, pri s.r.o. už potrebuješ účtovníčku.
Pri živnosti môžeš odpisovať 40% ako paušálne výdavky (ak nemáš žiadne iné výdavky, resp. ich máš málo), pri s.r.o. nič také neexistuje. Malý živnostník prakticky len zbiera tých pár faktúr, ktoré do roka vydá a nakoniec podľa nich urobí daňové priznanie (zjednodušenie povedané).
Výhoda s.r.o. je práve v tom, že neručíš celým majetkom a tých "mŕtvych" 5000€ väčšinou nie je problém. Bežne sa stáva, že pri založení firmy sú len na papiery a fyzicky ich nikto nikde nevidel.
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
To je fakt, ak si bude uplatňovať paušálne výdavky, účtovníctvo si viesť nemusí. Vo väčšine prípadov je s.r.o. vhodnejšia, ale keď píše, že zisk bude len symbolický, tak sa môže stať, že náklady ktoré bude mať so založením s.r.o. sa mu vrátia 1-2 roky, preto asi bude výhodnejšia živnosť
|
Registrovaný: 06.01.08 Prihlásený: 24.04.26 Príspevky: 3170 Témy: 86 | 86 Bydlisko: Senica |
Si zamestnanec nemeckej firmy a kedze si odhlaseny zo slovenskeho zdravotneho poistenia tak predpokladam ze si fyzicky aj v tom Nemecku a mas tam centrum zaujmov. Takze je celkom mozne, ze by sa na teba vztahovala z tohto titulu nemecka legislativa, hoci by si tu zivnost vykonaval formalne na Slovensku.
_________________ PC: Monitor: 24" Dell U2410 IPS 16:10, CPU: i5 4460 + Gelid Tranquillo Rev.3, MB: MSI H97M E35, GPU: Sapphire R9 380 dual X NITRO 4GB OC, SSD: Crucial BX100 250 GB, RAM: Kingston 2x8GB DDR3 1600Mhz hyperX, PSU: EVGA 500B, case: Fractal Define R4 NB: Toshiba Satellite L505-13G: Intel Core i5 430M, ATI Radeon HD5165 1GB, 4GB RAM, 500GB HDD fón: Samsung S20 FE + Garmin Fenix 6 pro |
|
M0f0 píše: Si zamestnanec nemeckej firmy a kedze si odhlaseny zo slovenskeho zdravotneho poistenia tak predpokladam ze si fyzicky aj v tom Nemecku a mas tam centrum zaujmov. Takze je celkom mozne, ze by sa na teba vztahovala z tohto titulu nemecka legislativa, hoci by si tu zivnost vykonaval formalne na Slovensku.
Zo začiatku sa budem špecializovať na slovenských zákazníkov a chcem aby si ma mohli overiť vo registri (živnostenskom, resp. v obchodnom). Takže chcem byť pod našou legislatívou (navyše, tú nemeckú vôbec nepoznám a nechcem sa do toho vŕtať).
Ak som správne pochopil, tak (okrem iného) pri sro naisto potrebujem účtovníčku a platím dane z celého zisku. Pri živnosti zasa platím daň len z toho zisku, ktorý je nad určitou hodnotou, aká to je? Keďže prenajímam aj byt, tak tento príjem sa tam bude tiež počítať? A účtovníčku potrebujem pri živnosti len ak si uplatním nejaké paušálne výdavky?
Úprimne povedané, tie jednorazové náklady na založenie sro ma netrápia, zaujíma ma len, aké pravidelné povinnosti mám pri sro (ktoré u živnosti nie su), aj keď bude môj biznis generovať len 200 EUR mesačne napr.
|
|
Ešte jedna blbá otázka, sorry.
Ako je to s daňami. Musím platiť DPH z každej fraktúry čo vystavím a plus ešte aj daň zo zisku ktorý som počas roka urobil?
Je tam asi nejaký vymeriavací základ, aký? Pri živnosti a sro.
|
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5403 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
Ja nie som platca DPH, živnostníci väčšinou nebývajú (aspoň v IT, s ktorými som prišiel do styku).
DPH začneš platiť, ak tvoj ročný obrat presiahne cca 33tis. € (ak sa mýlim, opravte ma).
A čo si myslel tým vymeriavacím zákaldom?
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
shaggy píše: A čo si myslel tým vymeriavacím zákaldom?
Ak mám SRO a mám zisk (príjmy mínus náklady), tak platím daň z príjmu z celej sumy, alebo len nad nejakou hranicou?
|
|
Registrovaný: 26.12.06 Prihlásený: 16.11.19 Príspevky: 3971 Témy: 181 | 181 Bydlisko: Nitra / Bra... |
shaggy píše: DPH začneš platiť, ak tvoj ročný obrat presiahne cca 33tis. € (ak sa mýlim, opravte ma). raz ked som bol za uctovnickou mi daco o tom vravela, ale nepamatam si uz presne cisla.. ale zda sa mi, ze sa nejednalo (iba) o rocny obrat, ale aj o mesacny (alebo stvrtrocny?)
_________________ Sorry za prelkepy |
|
|
Zaplat si konzultacie u nejakeho pravnika hal, lebo tak ci tak by som do podnikania bez toho nesiel a odpovie ti urcite a fundovane, mozes sa na jeho rady spolahnut, nie ako tu, ze jeden ti povie zda sa mi toto, druhemu sa zda toto ale nie je si isty. Podnikanie, to nie je kupa nejakeho komponentu, alebo nejaka malickost. To je seriozna vec, ktora si vyzaduje investicie.
Ked nieco pokazis, nedostanes pokutu 30€, ako ked zle zaparkujes, ale mozes dostat pokutu v radoch tisicok €.
A do tretice, aj ked ti tu niekto da zarucenu radu, ktoru si je isty, napriklad ja ti poviem, ze do 12000€ rocne nemusis platit DPH. A budem si tym isty na 100%, co ak sa to uz zmenilo od doby ked som ja podnikal a nechtiac ta uvediem do omylu? Ty mi uveris, ja ta nechtiac, ale oklamem, no nasledky budes znasat ty.
|
|
Registrovaný: 16.03.12 Príspevky: 49 Témy: 0 | 0 Bydlisko: Bratislava |
zrejme by stačilo podebatovať s nejakou šikovnou účtovníčkou , ktorá robí sro-čky ako aj živnostníkov a tá ti určite zodpovie všetky otázky. Ako tak čítam budeš ju potrebovať či už pôjdeš na živnosť alebo založíš sro. Na začiatok by som uprednostnil živnosť už len kôli jednoduchému účtovníctvu či jednoduchšiemu ukončeniu podnikania ak sa nebude dariť. Aké budeš platiť odvody ak by si bol živnostník či sro-čka je teraz zbytočné špekulovať nakoľko nepodnikáš, nepredávaš tak ani nevieme nič o obrate či zisku...
|
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 14 ] | |
|