Caute, kupil som externy disk ale pre usporu energie sa vypina, ked nepriima signaly, potom ked nahodne cez USB priime nejaky signal zapne sa, potom zase nic a vypne sa a tak dookola. Moze sa takto disk poskodit ? alebo mu radsej pomoct tymto: http://psichron.za.net/wordpress/2009-11-29/hddcoffee/ aby mi neodisiel celkom ? Je to program na pravidelne zaslanie signalu disku aby bol vkuse roztoceny.
Tak som pozeral na ten program. Keď sa Ti disk vypína každých 5 minút, tak je to fakt veľa. Každý disk má obmedzený počet cyklov parkovania hlavičiek. Zas na druhej strane ale externý disk má byť na zálohu, prenos dát a pod. nemá bežať 24 hod. a keďže nie je upnutý o konštrukciu skrine nemá dobrý odvod tepla, preto to vypínanie. Ten program čo si uviedol je dobrý, ale môžeš si stiahnuť HDD Scan a povedať priamo disku kedy sa má vypínať alebo túto funkciu úplne vypnúť.
aha mas pravdu je to tak, externy HDD by nemal byt pripojeny vkuse a navyse na notebooku ked je disk 2,5" bez zdroja
pokusim sa urobit cosi s tym HDD scanom aby sa ked bude pripojeny vypinal co najmenej vdaka