[ Príspevkov: 8 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.09.08
Prihlásený: 14.11.17
Príspevky: 225
Témy: 74 | 74
Bydlisko: Michalovce
NapísalOffline : 23.05.2009 10:44 | Veľkosť textu / pošta

Nazdarek. Mal by som 2 otazocky. :oops:
1. Robim si script na odosielanie posty, no a chcel by som nejako doriesit velkost textu v tagoch <textarea>..Aby mi tam niekto nekopiroval nejake velke texty. Niekde som cital, ze to obmedzenie textu sa da spravit bud cez Javascript, alebo cez php. Kedze v JS som uplna lama, tak tuto moznost som ihned zavrhol. :D Neviete mi niekto nahodou poradit ci existuje nejaka funkcia na zistenie velkosti odosielaneho textu??
2. Druha otazocka je skor asi teoreticka. Uz na viacerych strankach, som sa stretol s tym, ze ak mi prisla od niekoho posta, tak ma to hned upozornilo. No a neviem ako to mam docielit. Jedine co ma napada, je ze pridam do niektorej casti stranky (napr. uvod.php) na zaciaotk script aby mi to prechadzalo DB/tabulku s postou. Lenze to mi nejako nesedi, pretoze ja by som chcel, aby to uzivatela upozorlnilo na "novu postu" aj ked zrovna nie je na Uvodnej stranke. Neviete mi poradit ako na to??


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Veľkosť textu / pošta

Registrovaný: 30.05.06
Prihlásený: 08.10.14
Príspevky: 1772
Témy: 35 | 35
Bydlisko: BA - WESTSIDE
NapísalOffline : 23.05.2009 12:10 | Veľkosť textu / pošta

1. nebude to síce úplne presné v každom prípade, ale najjednoduchšie je použiť funkciu strlen($retazec) na zistenie dĺžky reťazca a ak je príliš dlhý, tak buď odmietnuť formulár, alebo ho napevno skrátiť napr. funkciou substr($retazec, 0, DLZKA).

2. tú kontrolu nových správ rob na každej stránke, pričom pri každej správe maj aj pole, či bola prečítaná (resp. či užívateľ navštívil schránku odkedy mu prišla tá správa, aby mu nevyblikovali aj správy ktoré si ešte neprečítal, ale vie že mu prišli).


_________________
A. S. Tanenbaum píše:
The terms LF, MF, and HF refer to low, medium, and high frequency, respectively. Clearly, when the names were assigned, nobody expected to go above 10 MHz, so the higher bands were later named the Very, Ultra, Super, Extremely, and Tremendously High Frequency bands. Beyond that there are no names, but Incredibly, Astonishingly, and Prodigiously high frequency (IHF, AHF, and PHF) would sound nice.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Veľkosť textu / pošta

Registrovaný: 26.11.06
Prihlásený: 23.09.17
Príspevky: 4123
Témy: 317 | 317
Bydlisko: HE/BA
NapísalOffline : 23.05.2009 12:30 | Veľkosť textu / pošta

p360t, prečo strlen nie je úplne presné?


_________________
Desktop: CASE: Cooler Master Centurion 532 MB: ASUS P5Q PRO Turbo CPU: Intel Core 2 Quad Q6600@2,4GHz FSB 1066MHz RAM: A-Data Vitesta 2×2GB 800MHz Cl 4-4-4-12 2T GPU: PowerColor PCS+ HD6950 HDD: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm ODD1: LG DVD+/-RW + LS(PATA) ODD2:LG DVD+/-RW(SATA) PSU: LCD: DELL U2414M 24" 1920x1200
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.09.08
Prihlásený: 14.11.17
Príspevky: 225
Témy: 74 | 74
Bydlisko: Michalovce
Napísal autor témyOffline : 23.05.2009 12:53 | Veľkosť textu / pošta

>> p360t 1. No to je presne to co som potreboval..Ze ma to hned nenapadla ta funkcia strlen($retazec). No mam k tomu par otazociek. Ak pouzivam na text tag <textarea>, tak mi to jaksi po vyhodeni chybovej hlasky nedoplni spät ten ulozeny text. V Predmete spravy ano, ale v Obsahu nie.. Mam to zapisane takto:
Kód:
echo " <b> Predmet správy: </b>
<input name=\"predmetspravy\" type=\"text\" class=\"messvft\" size=\"25\" maxlength=\"80\" value=\"{$_POST["predmetspravy"]}\"> <br>

 <b> Obsah: </b>
<textarea rows=\"15\" cols=\"60\" name=\"textspravy\" class=\"messvft\" value=\"{$_POST["textspravy"]}\">
</textarea>
";

Takze v podstate asi ani tu funkciu substr($retazec, 0, DLZKA) nepotrebujem..Staci ak si porovnam dlzku retazca s pozadovanou dlzkou znakov. Tu funkciu substr($retazec, 0, DLZKA) by som mohol pouzit iba v pripade, ze by mi ten obsah spravy vracalo spät do formulara (tak ako v pripade predmetu spravy) Lenze mne to akosi nefunguje (to zobrazenie textu vo formulari pri chyb. hlaske) :(

2. Toto riesenie ma tiez napadlo , Riesim tak uz napr. "dlzku prihlasenia usera", ale neviem ci by uz nebolo moc tych dopytov na DB. Totiz v kazdom scripte mam minimalne 4-5 dopyty na DB (niekde aj viac), tak neviem ci by to uz nebolo moc.. V tomto sa fakt nevyznam, ale uz ked sme pri tom, tak aky je vhodny pocet dopytov na DB v jednom scripte, tak aby to nejako vyrazne nespomalovalo nacitavanie stranky??? :loony:


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 26.02.08
Prihlásený: 24.05.13
Príspevky: 372
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Nové Zámky
NapísalOffline : 23.05.2009 13:19 | Veľkosť textu / pošta

daj to medzi tagy
Kód:
<textarea>$sem</textarea>


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Veľkosť textu / pošta

Registrovaný: 30.05.06
Prihlásený: 08.10.14
Príspevky: 1772
Témy: 35 | 35
Bydlisko: BA - WESTSIDE
NapísalOffline : 23.05.2009 13:58 | Veľkosť textu / pošta

Flety píše:
p360t, prečo strlen nie je úplne presné?
Pozri tento kód:
Kód:
<?php
echo strlen("žaba");
?>
Čo predpokladáš, že vypíše? 4? Nemusí to byť vždy tak. Ulož tento kód ako PHP súbor v kódovaní Windows-cp1250 alebo ISO 8859-2 a spusti. Výsledok: 4. Potom zmeň kódovanie na UTF-8. Výsledok: 5! Prečo?

Pretože ž sa v UTF-8 kóduje dvomi bajtami (teda 16 bitmi). Funkcia strlen to však neberie do úvahy, pre ňu sú to dva bajty a teda k celkovej dĺžke reťazca pripočíta 2.

Takže dôvod, prečo strlen niekedy nemusí byť úplne presná je ten, že ak používaš kódovanie, ktoré niektoré znaky kóduje dvomi bajtami, a použiješ tieto dvojbajtové znaky, strlen ich započíta dvakrát.

UTF-8 je také kódovanie, ktoré znaky národných abecied kóduje dvomi bajtami (preto pri problémoch s diakritikou niekedy namiesto jedného normálneho znaku vidíš dva čudné znaky - nie len že sú čudné, ešte sú aj dva), ale bežné znaky len jedným bajtom. Napr. UTF-16 kóduje všetky znaky dvomi bajtami (používa sa napr. v Jave).

Presný výsledok pri UTF-8 sa dá dosiahnuť použitím funkcie mb_strlen.
Kód:
<?php
echo strlen("žaba")."<br>";
echo mb_strlen("žaba", "utf8");
?>
Táto funkcia ale nemusí byť všade dostupná (resp. neviem ako to je s dostupnosťou, na mojom hostingu ju mám).

zaciatocnik píše:
aky je vhodny pocet dopytov na DB v jednom scripte, tak aby to nejako vyrazne nespomalovalo nacitavanie stranky???
Ak sú napísané dobre, môže ich byť kľudne aj niekoľko desiatok. Pozri si napr. titulku sme.sk, koľko asi dotazov do databázy to je? Vstupujú do toho však aj iné faktory - predovšetkým aká je štruktúra databázy a ako efektívne sú napísané tie dotazy (o tom sa píšu hrubé knihy), ďalej koľko je v databázi dát (neefektívny dotaz nad malou databázou môže byť rýchlejší ako efektívny nad veľkou), aké je spojenie medzi databázovým a webovým serverom, kde všade je kešovacia pamäť, aký je výkon počítačov, na ktorých to beží atď... Treba mať na pamäti, že ak robíš veľký portál, bude treba veľa dotazov a bude treba veľký výkon, ale pre malé stránky (ktoré bežne začiatočníci robia) by to okolo dvadsiatky malo byť OK.


_________________
A. S. Tanenbaum píše:
The terms LF, MF, and HF refer to low, medium, and high frequency, respectively. Clearly, when the names were assigned, nobody expected to go above 10 MHz, so the higher bands were later named the Very, Ultra, Super, Extremely, and Tremendously High Frequency bands. Beyond that there are no names, but Incredibly, Astonishingly, and Prodigiously high frequency (IHF, AHF, and PHF) would sound nice.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Veľkosť textu / pošta

Registrovaný: 26.11.06
Prihlásený: 23.09.17
Príspevky: 4123
Témy: 317 | 317
Bydlisko: HE/BA
NapísalOffline : 23.05.2009 14:31 | Veľkosť textu / pošta

Tá celková dĺžka sa dá zistiť aj napríklad odstránením diakritiky a následným spočítaním, však :)

A čo sa týka dotazov tak sa nemusím znepokojovať, keď mám v skripte 3-4 dotazy?


_________________
Desktop: CASE: Cooler Master Centurion 532 MB: ASUS P5Q PRO Turbo CPU: Intel Core 2 Quad Q6600@2,4GHz FSB 1066MHz RAM: A-Data Vitesta 2×2GB 800MHz Cl 4-4-4-12 2T GPU: PowerColor PCS+ HD6950 HDD: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm ODD1: LG DVD+/-RW + LS(PATA) ODD2:LG DVD+/-RW(SATA) PSU: LCD: DELL U2414M 24" 1920x1200
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.09.08
Prihlásený: 14.11.17
Príspevky: 225
Témy: 74 | 74
Bydlisko: Michalovce
Napísal autor témyOffline : 23.05.2009 14:37 | Veľkosť textu / pošta

p360t >> Dik za vysvetlenie.. ;) No mam este par otazociek..
1. Mam spraveny takyto script na vypisanie dorucenych a nedorucenych sprav (zjednodusene):
Kód:
$vybpost=mysql_query("SELECT * FROM posta where user='$meno'");
if (!$vybpost) {  $hlaska .= "<div class=\"chyba\"> Prepáčte, ale pri spojovaní došlo ku chybe na strane servera. </div>";  }

  while($jepole = mysql_fetch_array($vybpost))
{
    if ($jepole['stav']==nedorucena)
       {
      $nedorucena[] = $jepole['stav'];
       }
     else {
      $dorucena[] = $jepole['stav'];
       }
  }
$nedorucena1 = count($nedorucena);
$dorucena1 = count($dorucena);

echo " Nedorucena posta: $nedorucena1 <br>
Dorucena posta: $dorucena1 <br>";

No a zaujimalo by ma ci je toto lepsie riesenie, ako robit dopyt pre kazdu polozku zvlast. Cize napr.:
Kód:
$vybpost=mysql_query("SELECT * FROM posta where user='$meno' and stav='nedorucena'");

lebo niekde na fore som cital (nie na tomto fore-bolo to ceske forum), ze polia, dost "brzdia" nacitavanie stranky, resp. spracovanie scriptu. Tak neviem teraz co je vyhodnejsie..
2.
Citácia:
Treba mať na pamäti, že ak robíš veľký portál, bude treba veľa dotazov a bude treba veľký výkon, ale pre malé stránky (ktoré bežne začiatočníci robia) by to okolo dvadsiatky malo byť OK.
Mal si na mysli "okolo dvadsiatky" v jednom scripte (cize napr. v includovanom), alebo celkovo na "indexovu" stranku (vratane vsetkych includ. sub.)??
3 Dik za tu "pomôcku"
Kód:
<?php
echo mb_strlen("žaba", "utf8");
?>
Funguje to aj na mojom hostingu.

Blackdevil >> Dik za radu.. pomohlo... :D


 [ Príspevkov: 8 ] 


Veľkosť textu / pošta



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Velkosť textu na strane klienta

v HTML, XHTML, XML, CSS

6

635

19.12.2006 11:51

mylan

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Zmena textu a zanechani pozice v textu

v PHP, ASP

4

348

01.08.2009 21:26

Tominator

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Pošta

v PHP, ASP

7

465

11.11.2008 11:00

zaciatocnik

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Slovenská pošta

v Obchody, reklamácie a právo

5

1020

03.05.2010 20:41

winyx

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Slovenská pošta

v Obchody, reklamácie a právo

6

425

23.04.2012 18:54

emer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

gmail- doručená pošta

v Služby a webstránky

2

2766

23.09.2010 21:16

majina

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Chyba odoslana posta

v Sieťové a internetové programy

0

73

11.03.2013 10:24

Doudo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

posta nasa milovana

v Obchody, reklamácie a právo

10

695

14.04.2013 20:54

david3504

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

posta na stranke

v PHP, ASP

3

345

30.05.2008 21:24

p360t

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Pošta v spame

v Služby a webstránky

7

125

23.01.2015 17:14

liveman

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

slovenska posta - vratenie balika

v Obchody, reklamácie a právo

1

1060

29.12.2009 21:42

shaggy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

vratenie penazi - Slov. posta

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2 ]

v Obchody, reklamácie a právo

42

3114

17.10.2009 12:18

Milan.H

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Slovenska posta - chybna adresa

v Obchody, reklamácie a právo

15

742

16.08.2011 22:27

tairikuokami

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Pošta končí v spame asi ...

v Služby a webstránky

6

165

07.02.2014 21:12

liveman

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Elektronicky podaci harok posta problem.

v Ekonomika, práca, biznis, podnikanie a peniaze

2

156

30.04.2016 19:41

Pepan92

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Slovenská pošta-dobierka na účet

v Obchody, reklamácie a právo

9

2313

23.11.2014 23:04

Kraliček



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF