[ Príspevkov: 30 ] 
AutorSpráva
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 24.09.06
Prihlásený: 29.05.15
Príspevky: 1431
Témy: 37 | 37
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 10.07.2009 4:44 | Stredny/velky portal

Chystam sa pracovat na vyvoji stredneho az velkeho portalu, pricom pojde o taky klasicky katalog/portal teda zoznam niecoho (napr. hier) s uzivatelskou interakciou, napr. komentare, clanky a pod.

Pisat sa to bude v (oop) PHP, no kedze som na takom velkom projekte este nerobil tak by sa mi zisla kazda rada od skusenejsich PHP programatorov, ktorych sa tu na fore snad zopar najde.

Konkretne by ma zaujimalo ake technologie by ste pri vyvoji takeho portalu vyuzili.

Rozmyslal som nad pouzitim nejakeho frameworku, ale prisiel som na to ze by to bolo pravdepodobne kontraproduktivne nakolko nemam so ziadnym (dobre) skusenosti.

Momentalne rozmyslam nad cistym oop PHP kodom, na ziskavanie dat z databaz sa chystam vyuzivat PDO a na prezentovanie dat Smarty.

Tu by som sa tiez chcel pozastavit a opytat sa na vas preferovany sablonovaci system, kedze Smarty je casto kritizovany za svoju rychlost/pomalost, ja som zatial nemal moznost si to prilis vsimnut, kedze som ho pouzival iba pri malych/strednych projektoch, kde ta rychlost nebola rozhodujuca.

Thx za kazdu radu.


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 29.10.07
Prihlásený: 12.06.17
Príspevky: 1408
Témy: 28 | 28
Bydlisko: Bratislava
Vek: 36
NapísalOffline : 10.07.2009 9:13 | Stredny/velky portal

Ad OOP: Pouzivaj ho tam kde potrbeujes, tam kde sa to hodi na prehladnost kodu. Znasilnovat to nema vyznam, lebo PHP nebol vytvoreny ako objektovo orientovany jazyk. Objektovy pristup je totiz v php pomalsi. Je o tom mnozstvo clankov a nejake testy som si robil aj sam. Neobjektovy pristup je cca 1,8 - 2 krat rychlejsi. Ano, hovorime o mikrosekundach-milisekundach, ale ak to bude vacsi portal a bude vela navstev, tak sa pocitaju aj milisekundy.

Ad Framework: Skus pozriet dwoo.org. Mam pocit ze vychadza zo smarty, ale je to nanovo prekodovane, zoptimalizovane, vyhodil sa bordel a dwoo je uz cisto len pre php5.


_________________
PC: OS: Windows 10 (64bit) CPU: INTEL Core i5-4440 GPU: ASUS ATI R9280X RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz MB: MSI B85-G43 Gaming HDD: Seagate 1TB HDD Barracuda SSD: SAMSUNG 120GB HDD 840 EVO CASE: COOLERMASTER N400
Mobil: OS: Android 4.4.2 Model: LG G2 D802 16GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 26.11.06
Prihlásený: 23.09.17
Príspevky: 4123
Témy: 317 | 317
Bydlisko: HE/BA
NapísalOffline : 10.07.2009 10:21 | Stredny/velky portal

Nepoužívaj smarty ani nič podobné. PHP zvládne všetko čo takýto systém a oveľa rýchlejšie. Myslím, že je to úplná zbytočnosť. Je to dobré pre OSS CMS atp ale pre portál, ktorý bude bežať na jednom hostingu a pod jedným človekom/správcom to nemá význam.


_________________
Desktop: CASE: Cooler Master Centurion 532 MB: ASUS P5Q PRO Turbo CPU: Intel Core 2 Quad Q6600@2,4GHz FSB 1066MHz RAM: A-Data Vitesta 2×2GB 800MHz Cl 4-4-4-12 2T GPU: PowerColor PCS+ HD6950 HDD: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm ODD1: LG DVD+/-RW + LS(PATA) ODD2:LG DVD+/-RW(SATA) PSU: LCD: DELL U2414M 24" 1920x1200
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 10.02.08
Prihlásený: 15.05.17
Príspevky: 2270
Témy: 48 | 48
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 10.07.2009 12:20 | Stredny/velky portal

Aj ja teraz sam a pomalicky robim portal o mieste pre umenie (daco ako deviantart len aj pre hudbu, literaturu a obraz). Ide to celkom dobre mne. Citam plno clankov, nachadzam vselijake 'lisiacke' riesenia. Pouzivam sice sablonu, ale tym to asi skoncilo. Vsetko ostatne pisem v php a ziadne dalsie oop. Je to zbytocne, proceduralny pristup uplne staci a je aj jednoduchsi.


_________________
WYSIWYMGIYRRLAAGW: What You See Is What You Might Get If You’re Really Really Lucky And All Goes Well.
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 29.10.07
Prihlásený: 12.06.17
Príspevky: 1408
Témy: 28 | 28
Bydlisko: Bratislava
Vek: 36
NapísalOffline : 10.07.2009 13:29 | Stredny/velky portal

Flety, neviem co vsetko zvlada smarty, ale dwoo je fajn. Je to trochu robusnejsi templatovaci system. Oddelenie designu od programovej logiky vyznam ma. A vdaka kompilovaniu templatov je to aj rychle.


_________________
PC: OS: Windows 10 (64bit) CPU: INTEL Core i5-4440 GPU: ASUS ATI R9280X RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz MB: MSI B85-G43 Gaming HDD: Seagate 1TB HDD Barracuda SSD: SAMSUNG 120GB HDD 840 EVO CASE: COOLERMASTER N400
Mobil: OS: Android 4.4.2 Model: LG G2 D802 16GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 10.02.08
Prihlásený: 15.05.17
Príspevky: 2270
Témy: 48 | 48
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 10.07.2009 13:48 | Stredny/velky portal

Presne ako hovori GoodWill. Asi by si sa zblaznil, keby mas pri velkom portale vsetky vystupy robit cez php a nie cez sablonu a parses. Je to prehladne, rychle, pohodlne a nenarocne na upravy designu :)

Cize rada pre zakladatela temy : urcite pouzi dajaky templatovaci system ale inak cely system portalu píš v php bez oop :)


_________________
WYSIWYMGIYRRLAAGW: What You See Is What You Might Get If You’re Really Really Lucky And All Goes Well.
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 09.07.08
Prihlásený: 17.01.15
Príspevky: 1586
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 10.07.2009 14:02 | Stredny/velky portal

Keď už je tu diskusia o rozdelení dizajnu a zbytku, tak ja by som do diskusie podstrčil MVC :) http://en.wikipedia.org/wiki/Model%E2%8 ... controller čo vy na to?

Napríklad taký zend framework, aj keď to už je zrejme náročnejšia sranda.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 31.05.09
Prihlásený: 02.06.17
Príspevky: 562
Témy: 37 | 37
Bydlisko: BegyBen
NapísalOffline : 10.07.2009 14:56 | Stredny/velky portal

OOP by som az tak nezavrhoval ako pise Svolo. Je pravda, ze cisty OOP kod je hlupost ale su miesta hlavne u velkych projektoch kde ti OOP usetri kopu casu. Asi sa tu vsetci nebavime o velkych projektoch. Mas velky a uspesny projekt. Tvoj projekt sa rozrasta a rozrasta. Ako prve zistis, ze uz nemas taky prehlad ako za mlada. Nebudes to brat tragicky, no o nieco neskor sa prichytis ako nestihnes svoj oblubeny serial a to len preto, ze si jednu blbost musel prerabat vo velkom mnozstve kodov. Prejde cas a ty uvidis len kavu a kopec kodu, z ktoreho mas v hlave viac nez chaos a budes spominat na stare dobre casy ked si nestihol 'len' serial. A tu prichadza zlom kedy sa uvidis ako jazdis rally dakar 2009 a pochopis, ze v roku 2009 si zobrat trabant nebol najlepsi napad.


_________________
"Ženy jsou jako domény. Ty nejlepší jsou zabrané, ale pořád můžete získat nějaké z exotických zemí."
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 29.10.07
Prihlásený: 12.06.17
Príspevky: 1408
Témy: 28 | 28
Bydlisko: Bratislava
Vek: 36
NapísalOffline : 10.07.2009 15:16 | Stredny/velky portal

Jasne, OOP ma svoj vyznam. Ale ako som pisal, opatrne ;)
To ze nepisem program objektovo neznamena ze je neprehladny. A to ze je jedna vec na X mistach a vpripade uprav ju treba menit v mnozstve zdrojakov nema s objektovym/neobjektovym programovanim nic. Je to chyba nech uz je programovanie akekolvek.

este k tomu dwoo, ak sa nemylim, zvladne ako smarty, tak aj zend syntax. Ale netusim ci je rychlejsi.

Pokial sa o MVC bavime vseobecne, tak pri velkych projektoch ma urcite vyznam oddelit nielen logiku od designu, ale vytvorit aj tretiu vrstvu na pristup k datam. Skoda ze mysql nepozna stored procedury ;)

//akoze nepozna? procedury sa daju pouzivat od mysql 5.0 (stenley)


_________________
PC: OS: Windows 10 (64bit) CPU: INTEL Core i5-4440 GPU: ASUS ATI R9280X RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz MB: MSI B85-G43 Gaming HDD: Seagate 1TB HDD Barracuda SSD: SAMSUNG 120GB HDD 840 EVO CASE: COOLERMASTER N400
Mobil: OS: Android 4.4.2 Model: LG G2 D802 16GB
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 24.09.06
Prihlásený: 29.05.15
Príspevky: 1431
Témy: 37 | 37
Bydlisko: Bratislava
Napísal autor témyOffline : 10.07.2009 16:42 | Stredny/velky portal

Ad OOP Sam sa v OOP este nejak vyborne neorientujem a rozne vychytavky ktore boli pridane v PHP5 este nepoznam/nepouzivam. Preto pouzivam OOP trochu skromnejsie.. typicky prikald vyuzitia OOP u mna je napr. robim portal o hrach - hra je objekt, ktory ma vlastnosti ako nazov, developer, etc. a metody, ktore umoznuju tieto vlastnosti ulozit/nacitat z db, etc. Potrebujem robit portal o hudbe? Mozem zobrat presne tu istu triedu hra a prepisat v nej par vlastnosti..
Urcite sa ale pozrem na nejake tie testy rychlosti, pripadne si zrealizujem nejake sam a uvidim do akej miery pouzijem OOP..

Ad MVC/Zend framework Co sa tyka Zend frameworku musim sa priznat ze som ho este ani nevidel o-X. A co sa tyka klasickych MVC frameworkov, pri inych projektoch som sa snazil dva taketo frameworky pouzit, ale proste mi tento sposob vyvoja nesadol, kym sa s tym nenaucim efektivne robit tak nema zmysel s tym zdrzovat vyvoj.

Ad sablonovaci system Dakujem za tip na ten Dwoo, urcite sa na to pozrem. Zaklady problem je ze ja som uz aj nasiel niekolko systemov, ktore by mi aj vyhovovali, ale posledne verzie vysli v 2007, na zaciatku 2008 a pod. z coho usudzujem ze uz niesu aktivne vyvijane, a taky system nemozem z bezpecnostneho hladiska nasadit..
A k tomu ze najlepsie je nepouzit sablonovaci system.. ja som tiez musel dojst na to ze to nie je pravda. K tomu portalu bude dizajn dodavat externa firma, a starat sa o ten dizajn bude tiez zrejme niekto iny. Ked ja dostanem hotovy HTML template je pre mna ovela jednoduchsie ho prerobit napr. na Smarty template nez ho rozhadzovat do samotneho kodu. Tiez ked bude potrebne nieco zmenit, dizajner si moze tento template zmenit sam, staci mu znalost jednoduchej syntaxe Smarty a zoznam "premennych" ktore moze pouzit, ktory mu dodam.

Ad DB Co hovorite na moj napad pouzit PDO na pristup k databazam? Poznate lepsie riesenie?

btw. som rad ze sa tu rozvinula nejaka diskusia, bal som sa ze to tu zostane bez odpovede o-)


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 29.10.07
Prihlásený: 12.06.17
Príspevky: 1408
Témy: 28 | 28
Bydlisko: Bratislava
Vek: 36
NapísalOffline : 10.07.2009 17:36 | Stredny/velky portal

V aktualnych verziach php je rychlejsie pouzivat obycajne pole ako pristupovat na vlastnosti a metody objektu. Proceduralny pristup je proste rychlejsi (ALE POZOR! Vyslo aj nove php 5.3.0 /par dnidozadu/ a tam je mozno rychlost ina. vsetky testy (aj moje) su na starsich verziach php. Ved ktoryuz slovensky hosting by mal nove php na serveroch za tych 10 dni ;) )


_________________
PC: OS: Windows 10 (64bit) CPU: INTEL Core i5-4440 GPU: ASUS ATI R9280X RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz MB: MSI B85-G43 Gaming HDD: Seagate 1TB HDD Barracuda SSD: SAMSUNG 120GB HDD 840 EVO CASE: COOLERMASTER N400
Mobil: OS: Android 4.4.2 Model: LG G2 D802 16GB
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 24.09.06
Prihlásený: 29.05.15
Príspevky: 1431
Témy: 37 | 37
Bydlisko: Bratislava
Napísal autor témyOffline : 10.07.2009 18:00 | Stredny/velky portal

Ten portal bude samozrejme bezat na dedicated serveroch, tak pripadne mozme nasadit aj PHP 5.3, len neviem ci by to neprinieslo viac starosti ako uzitku, musim sa s tym este pohrat lokalne.


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 30.05.06
Prihlásený: 08.10.14
Príspevky: 1772
Témy: 35 | 35
Bydlisko: BA - WESTSIDE
NapísalOffline : 10.07.2009 18:43 | Stredny/velky portal

Ja by som sa frameworku až tak nebál. Dnes už nie sme v dobe kamennej, aby sme museli všetko vymýšľať od začiatku. Napr. framework CakePHP som sa naučil pomerne rýchlo. A napriek tomu, že som musel študovať API a čítať kopu dokumentácie, ušetril som veľa času, ale hlavne množstvo chýb. O rýchlosť by som sa nebál, treba správne nastaviť kešovanie.

Ak sa ti chce niečo vyvíjať rovnako, ako to urobili tisícky programátorov pred tebou, robiť pri tom rovnaké chyby, aké robili oni, hľadať ich a odstraňovať ich, potom môže byť vlastná cesta zaujímavá. Ale pamätaj na to, že vývojom sa to nekončí, že to budeš chcieť udržiavať, upravovať, atď. (možno nie teraz, možno až o pár mesiacov, možno to po tebe niekto preberie a nebude sa v tom vyznať, možno to sám zle zdokumentuješ a nebudeš sa v tom po pár mesiachoch vyznať...).

RAD je skvelá cesta pri vývoji bežných programov pre desktopy, tak prečo nie aj pre web?

Okrem toho okolo frameworkov zväčša existujú rozsiahle komunity, kde budeš vedieť nájsť odpoveď na všetky svoje problémy, nájdeš tam všetky možné rozšírenia, moduly a iné serepetičky... A to nehovorím o (hlavne bezpečnostných) aktualizáciách.

Aj keď sa rozhodneš ísť vlastnou cestou, možno nakoniec skončíš nejak tak, že budeš mať kopu tried/funkcií, ktoré sa tiež dajú nazvať frameworkom. Akurát ich nebudeš mať tak dobre otestované, a odbugované, a nik okrem teba sa v nich nebude vyznať.

Dobrý framework ti výrazne uľahčí prácu. Už ti zostane sústrediť sa len na dátový model a rozhranie. Spravíš si lokalizáciu...

A to som ani nespomenul skvelú vlastnosť niektorých frameworkov - automatické generovanie kódu (má to CakePHP, symfony, možno aj iné) - stačí zadať pár údajov (názov modelu a jeho atribúty) a vygeneruje ti to kompletné zdrojáky pre Model, View aj Controller. Bez chýb a v zlomku sekundy. Potom to zväčša stačí len mierne upraviť a skvelá aplikácia je na svete.

V skratke, odkedy robím s frameworkom, programovanie je rutina. A výstupy sú omnoho kvalitnejšie.


_________________
A. S. Tanenbaum píše:
The terms LF, MF, and HF refer to low, medium, and high frequency, respectively. Clearly, when the names were assigned, nobody expected to go above 10 MHz, so the higher bands were later named the Very, Ultra, Super, Extremely, and Tremendously High Frequency bands. Beyond that there are no names, but Incredibly, Astonishingly, and Prodigiously high frequency (IHF, AHF, and PHF) would sound nice.
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 09.07.08
Prihlásený: 17.01.15
Príspevky: 1586
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 10.07.2009 18:45 | Stredny/velky portal

Ja by som zostal pri staršej verzii so všetkými patchmi. 5.3 je predsa len ešte "horúce z pekárne" a nevieš, či sa nepokazí kým vychladne. Niektorí admini radi zostávajú pri archívnych verziách a plátajú jedna radosť.


_________________
neříkejte, že něco nejde udělat, protože se vždycky najde nějaký blbec, co neví, že to nejde – a udělá to!
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 31.05.09
Prihlásený: 02.06.17
Príspevky: 562
Témy: 37 | 37
Bydlisko: BegyBen
NapísalOffline : 11.07.2009 13:51 | Stredny/velky portal

GoodWill napisal:
Citácia:
To ze nepisem program objektovo neznamena ze je neprehladny. A to ze je jedna vec na X mistach a vpripade uprav ju treba menit v mnozstve zdrojakov nema s objektovym/neobjektovym programovanim nic. Je to chyba nech uz je programovanie akekolvek.


To je jasne ale ber do uvahy, ze mas kopu funkcii, ktore volas ty. Potom mas kopu funkci, ktore volaju funkcie a mozno mas zopar funkcii, ktore volaju funkcie a tie volaju dalsie funcie. Bez rozsiahlej dokumentacie sa v tom budes mat chaos a to nehovorim ak by si si zobral zopar ludi do timu. v triede mas v tychto veciach vzdy jasno.


_________________
"Ženy jsou jako domény. Ty nejlepší jsou zabrané, ale pořád můžete získat nějaké z exotických zemí."
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky
NapísalOffline : 11.07.2009 19:57 | Stredny/velky portal

Viete mi sem dat priklad zapisu napriklad v CakePHP a klasicky? Ja stale moc nechapem, ako vlastne framework funguje..


_________________
"It took a lot of work, but this latest Linux patch enables support for machines with 4096 CPUs, up from the old limit of 1024." "Do you have support for smooth full-screen flash video yet?" "No, but who uses that?"
- ak dlho neodpisujem do témy, zabudol som na ňu, takže ma upozornite SS, ak chcete moju odpoveď
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 04.04.08
Prihlásený: 27.02.12
Príspevky: 532
Témy: 27 | 27
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 11.07.2009 20:24 | Stredny/velky portal

A čo tak namiesto CakePHP použiť Nette? http://nettephp.com/cs/

Nemám ani s jedným FW skúsenosti, ale Nette vyzerá celkom fajn :)


_________________
V príprave...
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Stredny/velky portal

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 11.07.2009 23:19 | Stredny/velky portal

Blackshadow píše:
Viete mi sem dat priklad zapisu napriklad v CakePHP a klasicky? Ja stale moc nechapem, ako vlastne framework funguje..

S cakePHP som velmi nerobil (hadam tam nebude ziadna blbost), ale majme napr. tabulku users a chces z nej vypisat vsetky zaznamy, tak klasicky asi vies ako: select, mysql_query, while cyklus, mysq_fetch_*, echo a pod... v cake si spravis model, controller, pripadne aj view... uplne zakladny controller (model vyzera podobne) vypada nejak takto:
Kód:
<?php
class UsersController extends AppController {
   var $name = "Users";
   var $scaffold;
}
?>

a mas to "to iste" ako pri klasickom sposobe + nieco naviac (moznost editacie, vymazania a pod bez dalsieho programovania)


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 26.11.06
Prihlásený: 23.09.17
Príspevky: 4123
Témy: 317 | 317
Bydlisko: HE/BA
NapísalOffline : 12.07.2009 0:43 | Stredny/velky portal

To cakePHP, nette atp, je to čo jQuery pre JS?


_________________
Desktop: CASE: Cooler Master Centurion 532 MB: ASUS P5Q PRO Turbo CPU: Intel Core 2 Quad Q6600@2,4GHz FSB 1066MHz RAM: A-Data Vitesta 2×2GB 800MHz Cl 4-4-4-12 2T GPU: PowerColor PCS+ HD6950 HDD: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm ODD1: LG DVD+/-RW + LS(PATA) ODD2:LG DVD+/-RW(SATA) PSU: LCD: DELL U2414M 24" 1920x1200
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 04.04.08
Prihlásený: 27.02.12
Príspevky: 532
Témy: 27 | 27
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 12.07.2009 9:34 | Stredny/velky portal

Hej, presne :)


_________________
V príprave...
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 30.05.06
Prihlásený: 08.10.14
Príspevky: 1772
Témy: 35 | 35
Bydlisko: BA - WESTSIDE
NapísalOffline : 12.07.2009 12:55 | Stredny/velky portal

Ja nehovorím, že si má vybrať nutne Cake, PHP frameworkov je veľmi veľa a každý je zameraný trochu inak. CakePHP je inšpirovaný Ruby-on-Rails frameworkom pre jazyk Ruby a kladie dôraz na rýchlosť a pohodlnosť vývoja ("convention over configuration"). Preto sa v ňom tak dobre pracuje. Ukážky sú tu: tutorial, screencast (na screencast treba QuickTime).


_________________
A. S. Tanenbaum píše:
The terms LF, MF, and HF refer to low, medium, and high frequency, respectively. Clearly, when the names were assigned, nobody expected to go above 10 MHz, so the higher bands were later named the Very, Ultra, Super, Extremely, and Tremendously High Frequency bands. Beyond that there are no names, but Incredibly, Astonishingly, and Prodigiously high frequency (IHF, AHF, and PHF) would sound nice.
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Stredny/velky portal

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 12.07.2009 15:21 | Stredny/velky portal

ked som cake doma testoval, tak na moje prekvapenie to slo dost pomaly... neviem, cim to mohlo byt, vypisovat som len nejake udaje z tabulky...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.02.07
Prihlásený: 21.02.10
Príspevky: 3991
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 12.07.2009 15:49 | Stredny/velky portal

Ja osobne sa frameworkom zďaleka vyhýbam. Majú jednu obrovskú nevýhodu, že ak príde PHP s niečim novým, musíš čakať kým to tvorcovia daného frameworku integrujú do systému.

OOP: určite používať. Nie vždy ale napr. ja tým udržiavam "poriadok".

Template system: Bol tu spomenutý Smarty systém a ešte nejaký druhý. So Smarty nejaké skúsenosti mám - je pomerne náročný a pomaly, keď sa do toho dostaneš (ja som sa nedostal) tak by to malo nejaký zmysel.

Osobne odporúčam používanie Template systému, neskutočne Ti to pomôže. Sám používam vlastnú triedu, ktorá je rýchla, jednoduchá na pochopenie a má všetky základné veci + ty k nej máš podporu (ja nie :D). Nájdeš ju na www.comper.sk

Ešte odporúčam povytvárať si funkcie/triedy aj na drobnosti ako je prevod dátumu z TIMESTAMP do normálneho, úprava URL a pod. Proste pokiaľ možno vytvoriť veľa externých častí (samozrejme s mierou - nemusíš za každú cenu všetko dávať do funkcie)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 26.11.06
Prihlásený: 23.09.17
Príspevky: 4123
Témy: 317 | 317
Bydlisko: HE/BA
NapísalOffline : 12.07.2009 16:01 | Stredny/velky portal

Môžem Tominatorovú triedu len odporučiť. Tiež ju používam a maximálna spokojnosť ide tam všetko potrebné a neobsahuje kopu zbytočností ako väčšina tried. Je malá a pohodlná.


_________________
Desktop: CASE: Cooler Master Centurion 532 MB: ASUS P5Q PRO Turbo CPU: Intel Core 2 Quad Q6600@2,4GHz FSB 1066MHz RAM: A-Data Vitesta 2×2GB 800MHz Cl 4-4-4-12 2T GPU: PowerColor PCS+ HD6950 HDD: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm ODD1: LG DVD+/-RW + LS(PATA) ODD2:LG DVD+/-RW(SATA) PSU: LCD: DELL U2414M 24" 1920x1200
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 30.05.06
Prihlásený: 08.10.14
Príspevky: 1772
Témy: 35 | 35
Bydlisko: BA - WESTSIDE
NapísalOffline : 12.07.2009 19:51 | Stredny/velky portal

Určite je to pomalšie ako čisté PHP. Otázkou je, či to vadí. Veľmi veľa programátorov je ochotných vymeniť rýchlosť aplikácie (samozrejme, po určitú hranicu) za rýchlosť a pohodlnosť vývoja a minimalizovanie možných chýb (a toto platí nie len pre PHP, ale takmer každý jazyk). Pre porovnanie, test rýchlostí rôznych frameworkov spravili na roote: http://www.root.cz/serialy/velky-test-php-frameworku/

Edit: a keď už sme pri tej rýchlosti, nedá mi neodkázať na článok tvorcov symfony:
Citácia:
If frameworks exist, it is not for the purpose of speed, it is for ease of programming, and to decrease the cost of a line of code. This cost not only consists of the time to write it, but also the time to test it, to refactor it, to deploy it, to host it, and to maintain it over several years.


_________________
A. S. Tanenbaum píše:
The terms LF, MF, and HF refer to low, medium, and high frequency, respectively. Clearly, when the names were assigned, nobody expected to go above 10 MHz, so the higher bands were later named the Very, Ultra, Super, Extremely, and Tremendously High Frequency bands. Beyond that there are no names, but Incredibly, Astonishingly, and Prodigiously high frequency (IHF, AHF, and PHF) would sound nice.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.02.07
Prihlásený: 21.02.10
Príspevky: 3991
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 12.07.2009 20:10 | Stredny/velky portal

Ako p360t povedzme si otvorene: minimalizovanie chýb? Že pri JS sa využije framework považujem za priateľné (a aj trošku za správne), lebo tam chyby naozaj vznikajú v závislosti od prehliadača, ale pri PHP?

Na "minimalizovanie chýb" framework naozaj nepotrebuješ. S čím súhlasím je, že framewerk má veľa vecí vopred vyriešených čo skracuje čas písania, ale zas na druhej strane, pokiaľ si vytvorím vlastné triedy (teraz nevravím o nahraditeľnosti všetkých funkcií frameworku) tak nie som obmedzovaný možnosťami a rýchlosťou frameworku. Myslím, že na PHP je framework nepotrebný, a programator si vytvorí (vytvára) vlastné "prostredie".


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 30.05.06
Prihlásený: 08.10.14
Príspevky: 1772
Témy: 35 | 35
Bydlisko: BA - WESTSIDE
NapísalOffline : 12.07.2009 20:16 | Stredny/velky portal

Chyby som myslel skôr ako chyby v návrhu, nie syntaktické chyby. Syntaktické ti predsa oznámi interpreter. :)

Keď si vytvoríš vlastné triedy ("vlastné prostredie"), tiež sa to dá považovať za framework. Nevýhodou ale je, že jeho kvalita bude s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi nízka. Nových vecí sa netreba báť, práve naopak, rozšírením znalostí sa môžeš zlepšovať.


_________________
A. S. Tanenbaum píše:
The terms LF, MF, and HF refer to low, medium, and high frequency, respectively. Clearly, when the names were assigned, nobody expected to go above 10 MHz, so the higher bands were later named the Very, Ultra, Super, Extremely, and Tremendously High Frequency bands. Beyond that there are no names, but Incredibly, Astonishingly, and Prodigiously high frequency (IHF, AHF, and PHF) would sound nice.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Stredny/velky portal

Registrovaný: 04.04.08
Prihlásený: 27.02.12
Príspevky: 532
Témy: 27 | 27
Bydlisko: Nitra
NapísalOffline : 12.07.2009 20:55 | Stredny/velky portal

Našiel som celkom fajn blog o CakePHP. Možno sa niekomu bude hodiť v budúcnosti - http://ims.rockretail.com/ :)


_________________
V príprave...
Offline

Čestný člen
Čestný člen
Stredny/velky portal

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 12.07.2009 20:57 | Stredny/velky portal

Tominator, možno si zbehlý v programovaní, ale ešte zjavne nechápeš celý proces vzniku nejakého programu/skriptu.

Tominator píše:
pri JS sa využije framework považujem za priateľné, lebo tam chyby naozaj vznikajú v závislosti od prehliadača, ale pri PHP?

Na "minimalizovanie chýb" framework naozaj nepotrebuješ.


Ani v JS nevznikajú chyby v závislosti od prehliadača. Ak využívaš všetky funkcie správne a využívaš tie funkcie, ktorý daný prehliadač podporuje, chyby nevznikajú. Problém však vzniká, ak použiješ nejaké časť, metódu, funkciu nesprávne. A toto je rovnaké v PHP aj v JS.

Ja sa tiež vyhýbam frameworkom (proste sa na vlastnej tvorbe učím), ale považujem ich za prínosné. Napríklad také nette, na tom ti viem ukázať, ako môžeš pomocou frameworku predchádzať chybám:
A) robíš kód sám, bez FW. Ideš urobiť formulár na odosielanie komentárov. Všetko urobíš dobre, len zabudneš ošetriť vstup proti jednej z mnohých zraniteľností.
B) používaš napríklad spomínané Nette. Použiješ triedu, pomocou ktorej vytvoríš formulár. Aj keď zabudneš ošetriť vstupy, nič sa nedeje, tento (ako aj ostatné frameworky) na to mysleli a ošetrili vstup za teba.

Už chápeš ako to pomáha budovať čistý, bezchybný a bezpečný kód ;)


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.02.07
Prihlásený: 21.02.10
Príspevky: 3991
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 12.07.2009 21:52 | Stredny/velky portal

Shaggy: S JS je to tak, že niektoré veci fungujú v MZ a nie v IE a opačne. Samozrejme základy ako getElementById ide všade ale ako náhle ide do hĺbky tak môžu vzniknúť problémy. A to teda nie je rovnaké s PHP (teda ak neberieme rozdiely v hostingu či podporujú PHP4 alebo 5, lebo väčšina už prešla na PHP5)

Čo sa týka príkladu, tak pri použitý stenleyho funkcie (musím sa priznať že jej deriváciu používam), zabraňujem aby mi čo i len náhodou vošiel do skriptu nebezpečný kód cez GET, POST, SESSION či COOKIES. :) Ja vlastne ani bezpečnosť typu XSS či SQL injection príliš neriešim (teda prejde to tým filtrom a potom sa to už príliš nerieši).

Samozrejme cenným si tvoju snahu napísať príklad z reálnej situácie. Ako vravím, určite tie frameworky majú svoje výhody, ale ja si budem "budovať ten svoj". Keď pre nič iné tak viac sa pri tom naučím.


 [ Príspevkov: 30 ] 


Stredny/velky portal



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
Táto téma je zamknutá, nemôžete posielať nové príspevky alebo odpovedať na staršie.

I/P: Portal 1 a Portal 2 + gift Dota 2

v Predám

2

141

28.01.2013 15:10

BiGTomEE

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Portál

v Ostatné

12

762

15.03.2008 17:07

Veplus

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Portal

v Redakčné systémy

4

571

20.03.2007 18:41

JanoF

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Portál

v Redakčné systémy

1

166

22.10.2012 9:14

don jebot

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

portal

v PHP, ASP

3

478

31.07.2008 10:45

dadmtb

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Portal

v Redakčné systémy

13

678

25.03.2007 20:45

kajbo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Portal 2

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2 ]

v Počítačové hry

53

2341

25.12.2015 18:06

SteanerSVK

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

game portal

v Redakčné systémy

6

608

03.01.2009 13:48

Achtan

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

HL2 - Portal

v Počítačové hry

22

1190

18.09.2011 12:37

mirom

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Webový portál

v Krčma

7

362

08.03.2011 13:52

Bajzik

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Novy portal (?)

v Webdesign

15

1181

24.09.2009 23:54

pizet

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Inzertný portál

v Redakčné systémy

1

1230

17.07.2009 19:42

beks

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Inzertný portál

v Webdesign

3

713

15.02.2010 10:03

GoodWill

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Hudobny portal

v Webdesign

15

974

15.06.2008 21:47

lio

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

M4rek`s portal

v Webdesign

20

838

21.11.2007 19:35

M4rek

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Captive portal help

v Sieťové a internetové programy

0

122

04.10.2012 16:07

eustajL



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF