V rokoch 2003 - 2013 som napálil dosť veľa DVDčiek a pár CDčiek. Ešte v roku 2014 som sa snažil všetky dáta nakopírovať na HDD, ale už vtedy som mal problém niektoré prečítať (2 - 3 roky staré napr.), niektoré vôbec, niektoré iba zčasti. Chybná časť je vždy nejaká súvislá časť média, či už 1 MB alebo 1 GB, alebo 2 max. 3 súvislé časti. Teraz sa snažím zachrániť tie čo nešli. Všetky média sú nepoškriabané, nie je na nich vidieť žiadna zmena oproti tým, čo idú čítať. Ale zrejme je tam záznamová časť degradovaná. Všimol som si, že médiá, ktoré som mal na špindli (50 a 100 ks), išli prečítať úplne bez problémov všetky na 100 % (Aj tie z roku 2003). Ale tie, čo som mal v "taške" na CD/DVD média, s tými to už bolo horšie, z tých zrejme niektoré zoxidovali.
No, ale teraz k mojej otázke. Existuje špeciálna (viac senzitívna?) mechanika, na čítanie ťažšie čitateľných CD/DVD médií? Ja som skúsil pogoogliť, ale úspešný som nebol. Existuje nejaká firma, zaoberajúca sa záchranou dát z nosičov CD/DVD?
Ďakujem.
|