Citácia:
liqua1 : ty si akože vzorka tých 90% bežných užívatelov čo ako základ musia mať na doske osadený XEON + 16GB RAM + výkonnú hernú GPU ? Trošku reality nie ? Ty patríš medzi tých 10% čo potrebujú PC na prácu a ktorý vedia ten výkon aj využiť
Ivan-K viem ze si to pisal liquovi, ale tiez som podobny. Ano, drbnem si do domaceho pc vykonne komponenty, pretoze okrem hier sa mi nechce jednoducho cakat kym to nastartuje, kym so zobrazi narocnejsi web, kym to nieco skopiruje....nemam proste cas cumet a cakat kym PC daco dokonci. Cim rychlejsie, tym lepsie. By si sa divil, na zostave v podpise co mam, tak v poslednom case len beham po nete a robim kancelariu.
Rovnako ako si niekto kupi sportove kupe - naco mu to je, sak to nema 4 dvere, je tam velky zeruci motor a vzadu malo miesta (ak nejake), nic s tym neodveze...je to podobne.
V praci mam obycajne Pentium E5200 dvojjadro, 3GB RAM, 1TB HDD a win7...ked dojdem domov a zapnem pc z podpisu tak, ako keby som sadol do rakety. Office sa mi spusta 2x kratsie, vsetko bezi hned, fuk, fuk, fuk, hotovo. Na nic zbytocne necakam.
Ano, mohol som si kupit o polku lacnejsie i5-4460, ale...
peky1128 píše:
Tak neviem ci je OS rozdrbany ale uz viac ako rok a pol na nom bezim a bolo tam uz vela veci instalovanych a odinstalovanych. Este taka otazocka preco pptom ked 8 GB staci mava vela ludi 16GB?
Ked riesis taketo problemy, tak je to jedna z veci, ktore skusas. Obzvlast v pripade haluznych problemov, ake si popisoval. A vzhladom na to, ze je to software, tak ta to nic nestoji. Za rok a pol sa moze stat milion veci, existuju ludia co vedia OS polozit do par dni/hodin

peky1128 píše:
Cize by to boli zbytocne vyhodene prachy? Dobre a keby namiesto ram kupim nejaky ssd disk kde nainstalujem win a programi a ten co mam teraz seagate sshd necham ako disk D bolo by to rychlejsie ako so 16 GB ram?
RAM nieje len o rychlosti. Ano, viac RAM pomoze ked prepinas medzi pamatovo narocnymi aplikaciami (hlavne photo editory, 3d modelovanie, videoeditory a pod.) na hry je to skor druhorade, pretoze isto nemas zapnute tri 3D hry naraz. Ked mas vela RAM, tak prepinanie medzi tymito programami bude sviznejsie, nebude to sahat tak casto na HDD, ktory je oproti RAM 1000x pomalsi a budes menej cakat. Velka RAM ti skorej pomoze k produktivite, alebo ako to nazvat. Proste necakas kym sa nejaky pamatovo narocny program spamata po prepnuti.
Ked si pustis hru vyzadujucu 4GB RAM a ty mas 8GB ci 16GB, neuvidis rozdiel. RAM nebyva limitujuca v hrach, skorej uvidis ze ti nestaci CPU ci GPU ako RAM. Malo RAM v hre zvycajne sposobi sem tam chvilkove cukanie pretoze sa veci musia tahat z HDD. Ale ze by si mal trvale o napr. 20fps menej, to nie.
K rychlosti OS to skorej pomoze SSD, pretoze HDD je defakto najpomalsia vec v PC. A tiez, aj ked mas malo RAM na nejaku hru, ako som pisal vyssie, nepocitis take drasticke cukanie ak bude treba daco z toho SSD nacitavat, lebo je ovela rychlejsi ako HDD.