Zdar priatelia,
po dlhšej dobe váhania a mojej lenivosti, som sa teda odhodlal na moju prvú recenziu tu na fóre. Na mušku som si zobral moj nový HDD Samsung F3 1TB. Takže hor sa na to.
Základná špecifikácia HDD
Kapacita: 1 TB = 1000GB
Rozhranie: Serial ATA 3,0 Gb/s
Veľkosť DRAM buffera: 32 MB
Otáčky: 7.200 ot./min.
Počet platní: 2
Počet dátových hláv: 4
Šírka: 101.5 mm
Výška: 26.1 mm
Dĺžka: 147 mm
Čistá hmotnosť: 0.625 kg
CrystalDiskInfo
Testovacia zostava
cpu: i7-860
mb: gigabyte P55 UD4
ram: 2x2GB g.skill 1600MHz
vga: hd5870
zdroj: enermax modu 87+ 700W
/ostatne info v mojom popise/
HDD bol zabalený v plastovom obale, ktoré obsahovalo samotný HDD, 4ks skrutiek a informačného sprievodcu pre inštalaciu
Inštalácia do mojej zostavy bola jednoducha, nakoľko mám Thetmaltake Spedo a osadiť HDD do koša nebol problém
Nakoľko mám regulátor otáčok SCYTHE KM02-BK-5.25 Kaze ACE s termočidlami, osadil som teda jedno toto čidlo na HDD, teda docielenie zmerania skutočnej teploty HDD
Pred samotnou inštaláciou OS po zapnutí PC bola teplota 22,1 stupňa celzia, k teplotam HDD sa ešte vrátim.
S detekciou HDD v BIOSE nebol žiadny problém a PC ho detekovalo ihneď.
Samotná inštalácia OS:
Dal som si tú námahu a zmeral som presný čas, stopkami, inštalacie OS na dané HDD, pričom táto trvala 14 min. a 45 sek. pri win 7 64-bit Ultimate, čo si myslím, že je slušný čas.
Skóre hodnotenia v samotnom windowse sa vyšplhalo na hodnotu 5,9.
Testovanie samotného HDD vo windowse
HD tune
tu ma prekvapil dosť veľký výkyv výkonu počas testu
CrystalDiskMark
ATTO
Spustenie OS od samotného reštartu pc až do načítania OS do základnej pracovnej plochy trval celkovo 36,1 sekundy, namerané stopkami.
K teplotám, počas práce na HDD ako bolo možné vidieť aj z testu HD Tune som nameral priamo v tomto softe 31 stupňov, no podľa regulátora otáčok v tom čase bola teplota HDD 30,2 stupňa celzia. Zašiel som trocha ďalej a zatažil som HDD na trocha dlhší čas ako iba jeden test v HD Tune ci CrystalMarku. Spustil som AS SSD benchmark, čo je benchmark na SSD disky ako už zo samotného návzu aplikácie vyplýva. Teplota HDD sa podľa termočidla vyšplhala na 32,5 stupňov celzia, čo je veľmi dobre. Dané hodnoty porovnávam s mojim bývalým diskom a to WD 640GBAAKS, pričom tento v klude bez záťaže, mal 34 stupňov. Čo sa týka hluku taktiež si zoberiem na paškál moje bývalé WD640GB. Aj keď nemám hlukomer, s kľudom prehlásim, že je značne tichší v porovnani s 2-platňovým WD 640GBAAKS. Podobne čo sa hluku týka, nemám ani wattmeter, teda som nedokázal zmerať jeho spotrebu teda aspoň uvediem čo uvádza výrobca
Vyhľadávanie (typické): 8,6 W
Čítanie/zápis (bežné): 7,9 W
Nečinnosť (bežná): 7,7 W
Pohot. stav (bežný): 0,8/1,2 W
Spánok (bežný): 0,8/1,2 W
Mňa toto HDD vyšlo na 57 eur ale keď si ho porvnám s WD 1T Caviar Black, ktorý patrí k najdrahším 1TB HDD, s vyššími teplotami a doporučeniami od recenzistov, aby sa uchytil antivibračnými uchytmi, vzhľadom na pomer cena/výkon je to skvelé HDD, ktorý mne poslúži ako úložisko dát, nakoľko na OS mam SSD disk.
Dúfam, že sa vám táto mini-recka bude páčiť, prinesie vám užitočné info a hlavne poslúži pri rozhodovaní pri kúpe HDD. Robím to prvý krát tak ma hneď nezvozte pod čiernu zem.