Ahoj, mám počítač s následujúcimi parametrami:
CPU: Intel i5 4460 (4th gen)
GPU: Intel HD Graphics 4600 + iGPU boost z Motherboard
HDD: 500 GB Seagate Baracuda
Windows: 10 Education N 64-bit
V počítači bola existujúca RAM (DIMM DDR3): Kingston 99U5471-036.A00LF KVR16N11/8 1.5V
Chcel som k nej doložiť druhú do dual-channel:Kingston 99U5471-036.A00LF KVR16N11/8 1.5V
Z označení RAM chápem tomu, že sú obe DDR3 DIMM a majú veľkosť pamäte 8 GB s časovaním CL11.Ak dám do PC len jednu z RAM pamätí, bootovanie funguje, Windows sa spustí.
V oboch prípadoch píše v UEFI (Asus EZ) KINGSTON 8192 MB, 1600 MHz, DDR3.
Na internete je však pri RAM s týmto označením napísaná aj frekvencia 1333 MHz, tak mám v tom celkom guláš.Ak dám obe do dualchannel (aj pri zmene poradia) a pustím PC, spustí sa na 2 sekundy a opäť sa vypne a takto dookola...
Monitor ani nedostane signál z GPU, nič to nevypíše, ani nepípne POST test.
Skúsil som vybrať CMOS batériu na 15 min a dal som späť.
V takom prípade sa PC spustí a beží, ale signál do monitora nejde ani sa nič nebootuje (žiadna aktivita disku LED diódou).
Taktiež som skúsil pustiť UEFI s jednou RAM a skúsiť aj podtaktovať frekvenciu na 1333 MHz, ale bez výsledku.
Tiež som skúšal restore factory defaults v UEFI, potom všetko na AUTO ale výsledok rovnaký... Taktiež v nastaveniach v UEFI je Both DIMMs allowed.
Myslím si, že tie RAM-ky sú identické a v tých dvoch riadkoch, kde sa označenie líši je to iba niečo ako výrobné číslo.Čítal som si nejaké fóra a bolo tam napísané, že ak RAM nie sú z dual-kitu tak nemusia byť kompatibilné...
Je to teda tak, že to bude fungovať iba s RAM kúpenými ako kit, ktoré sú testované?
A ešte otázka k Motherboard...
Na ofiko stránkach dosky ASUS H81M-K je: 2 x DIMM, Max. 16GB, DDR3 1600/1333/1066 MHz Non-ECC, Un-buffered Memory
Mám tomu rozumieť tak, že je to 16 GB v každom slote, alebo 2x 8GB?
Viz:
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/Business/H81MK/techspec/