ono žiadny z nich nevychádza úplne dokonale, ale za Dell hovorí cena, kde kvalitatívny rozdiel podľa mňa nezodpovedá tomu cenovému. ale dôležité je aj to na čo chceš monitor využívať. na testy 2440w som nenarazil, ale predpokladám, že rovnako ako 2740w nebude mať žiadne OSD menu, čiže pre bežného smrteľníka je doladenie farebného podania nemožné, jedine kalibračnou sondou. aj keď zas oproti Dellu mal o dosť presnejše farebné podanie v továrenskom nastavení /bavím sa stále o 2740w, ale predpokladám, že 2440w bude na tom s vlastnosťami veľmi podobne/.
Dell je určite viac "user friendly" pre bežné využitie, ináč všetky 3 kúsky sú IPS, takže celkovo podobné vlastnosti aj povrchová antireflexná úprava je zhruba rovnaká, to by som veľmi neriešil medzi nimi. začalo sa to kritizovať až s nasadením veľmi hladkej antireflexnej varianty u PLS panelov od Samsungu. dal by som ti do pozornosti práve Samsung,
http://www.alza.sk/24-samsung-s24a850dw ... 280824.htm , ale podľa všetkých recenzií aj skúseností užívateľov trpia tie monitory na silné priesvitanie a nerovnomernosť podsvietenia, čiže minimálne tieto prvé várky by som rozhodne neriešil. Ale verím, že Samsung čo najrýchlejšie na tú kritiku zareaguje a dá to doporiadku, lebo tu ide v podstate o lajdácku kvalitu kontroly, nie konštrukčnú vadu. Inak má ale PLS navrch oproti klasickému IPS v hĺbke čiernej, povrchovej úprave panelu, rozsahu jasu aj dobrému kontrastu. Len škoda toho priesvitania.
aby som to zhrnul... ak by som mal kupovať dnes, išiel by som do Dellu. za tú cenu v podstate porovnateľný panel s tými HP, len trochu viac mimo s farbami v továrenskom nastavení, ale ak to nechceš na profi grafiku, tak to nie je vážna vada. a vždy sa to dá aj doma "na kolene" od oka doladiť s priloženým listom bieleho papiera a skúsiť v RGB škále trafiť odtieň. je to jednoduchá a prekvapivo účinná metóda.