Ahojte takže nová zostava, nákup v pláne niekedy júl/august (v prípade, že do vtedy sa očakávajú novinky, tak beriem aj odporúčanie na tie)
Pc prevažne herný, na prácu by som ho využíval, ale moju prácu zaručene zvládne aj výkonovo o dosť slabší pc, takže prácu riešiť nemusíme, ak aj fotky a podobné grafické veci robím, tak čas nejak nehrá rolu, kľudne počkám o čosi dlhšie, akurát aby som mohol pozrieť a vypočuť koncert v 4k kvalite (ale to už spadá do kategórie fičuring)
Cena od 1000-1500€ max. Monitor a ostatné periférne zariadenia nepočítam. V prípade monitoru potešia návrhy s ohľadom na kartu.
Zatiaľ som sa rozhodol len pre precesor Intel i5-8600k, pretaktovanie robiť nebudem. Rozmýšľal som aj nad i7, ale menší hrubý výkon na jadro ma z logických dôvodov (prevažne hry) priviedol k i5, kde je ten výkon na jadro väčší. Takže teraz rozmýšľam nad matičnou doskou ktorá to všetko ponesie, grafika by mohla zvládnúť 4k, ram min 16gb mhz od 3600+, bude zálezať na cene/výkon, každopádne s možnosťou dokúpenia novej, ak sa rozhodnem. Skrinka na dizajne nezáleží a veľkosť tiež nehrá roľu, kľudne zoberiem väčšiu ak tam budem musieť vpratať napr. väčší chladič a kvôli chladeniu by som privítal aby dáke vlastne odvetrávanie/chladenie mala zabudované. Chcem ešte aj mechaniku, ale (ak sa niečo také vyrába) s možnosťou na tom prehrávať bluray v 4k, tá by ale mohla byť teoreticky aj externá, takže podľa ceny zostavy by som buď kúpil rovno, alebo dokúpil časom externú, alebo tak nejak poriešil situačne.
Čo sa týka toho 4k podľa pomeru cena/výkon. 4k by som chcel, ale ak to bude zbytočne extrémne navyšovať cenu, alebo by som musel voliť výkonovo výrazne slabší HW aby som sa spratal do rozpočtu, tak som ochotný sa 4k vzdať a uspokojiť sa s FHD, ale s výkonovo o dosť lepším pc. ďakujem za rady.