Tak som vrcholne spokojny.
Prakticky mas tam 3 typy switchov.
Blue: ber ak nemas rad ticho, alebo chces vyhnat kolegov z kanclu. Tactile(citis kedy sa zopne), clicky(hlucny). Je vo vseobecnosti na primarne pisanie. Z tychto vsetkych vyzaduje najvacsiu silu na aktivaciu spinaca.
Brown: tiez nieje z najtichsich, ale mechanicka klavesnica ani nebude. Mozes si dokupit dampening rings na stisenie. Tactile. Tuto mam, je taky kompromis, je menej hlucna, vyzaduje mensiu silu na aktivaciu. Je dobra na hranie aj napisanie, no nie je dedikovana ani jednemu.
Red: este mensia sila na aktivaciu ako brown, linearny spinac (necitis kedy sa aktivuje). Mala by byt urcena primarne na hranie.
Osobna preferencia je je blue (ale je to tak hlucne ze somna tom nemohol pisat diplomovku, lebo to budilo cely dom) a brown. (cize zjavne tactile)
https://www.cherrymx.de/en/mx-original/mx-red.html < pozri tu rozdiely. Idealne je vyskusat a podla toho vyberat.
Pise sa mi na to vyborne, nestava sa mi, ze mi prehodi pismenka ako lacne KB. Potesi nabijanie telefonu priamo cez klavesnicu, fajn kabel, lahko cistitelna. Velmi dobry build quality. Iba cervene podsvietenie, ma niekolko modov (zasvieti po slaceni, svieti stale, nesvieti vobec, potom simulacia hladiny vody, pulzovanie...) zarovne ma aj upravenie sily podsvietenia. Nema ziadny software ktory potrebuje instalovat vstko to je v klavesnici (+ aj -). Vyzera pekne, elegatne. Normalne som zvazoval ze si zoberem este jednu do prace tak dobre sa mi na tom pise.