EXT3 vs. EXT4ktory suborovy system by ste odporucili skor? lebo nad tym vaham, docital som sa, ze v Ubuntu nie je ani 4-ka defaultne nastavena, pretoze su tam nejake nezhody, chystam sa to nahodit na notebook. vraj ext4 urychluje bootovanie. vyjadrite sa ext4 aj mi to vies zdovodnit? cital som dalej tuto: zhodujes sa s tym? http://www.linuxos.sk/forum/16501/index.html http://www.dsl.sk/article.php?article=6883&title= je tam ta possible data loss aj ked iba pri tvrdom vypnuti, no ten druhy clanok este viac presvedcil o nasadeni ext4. Tak ext4 udrzuje data najrpv v pamati a az po urcitom case ich zapise na disk - to znizuje fragmentaciu (subory su zapisane naraz zasebou namiesto rozsekania) ale nevyhodou je mozna strata dat v pripade okamziteho vypnutia, okrem toho je to viac menej vylepsene ext3 vratane journalingu, ktory sa da ale v novom jadre (myslim ze 2.6.29) vypnut (viac to opotrebovava SSD, ja mam na netbooku napr ext2 prave koli tomu) Tak ext4 udrzuje data najrpv v pamati a az po urcitom case ich zapise na disk - to znizuje fragmentaciu (subory su zapisane naraz zasebou namiesto rozsekania) ale nevyhodou je mozna strata dat v pripade okamziteho vypnutia, okrem toho je to viac menej vylepsene ext3 vratane journalingu, ktory sa da ale v novom jadre (myslim ze 2.6.29) vypnut (viac to opotrebovava SSD, ja mam na netbooku napr ext2 prave koli tomu) presne tak a kedze to ide na notas asi sa nahodneho/necakaneho vypnutia bat nemusi (bateria to isti aj po vypade prudu/vytiahniti adaptera) realne zrychluje boot (odskusane) pouzivam od alfa verzie a no trouble (zatial a snad nastalo) Keď sme už pri EXT filesystemoch... čo je vlastne ten journaling? vie mi to niekto po lopate vysvetlit? thx... inak tiež už by som šiel asi do EXT 4 Keď sme už pri EXT filesystemoch... čo je vlastne ten journaling? vie mi to niekto po lopate vysvetlit? thx... inak tiež už by som šiel asi do EXT 4Tak polopate. Žurnál je v podstate záznam vykonávaných operácií v súborovom systéme (ďalej FS). Udržuje FS v konzistentnom stave. Každá korektne vykonaná operácia v FS sa zapíše do žurnálu + medzi operácie. Pri výpadku prúdu, zamrznutí počítača a pod. sú nezapísané, prípadne operácie neoznačené ako dokončené - vymazané a FS pokračuje podľa posledného korektného záznamu v žurnále. Samozrejme príde k strate dát, ale iba neuložených údajov, aj keď, niektoré FS vedia aj toto zrekonštruovať ale neviem ktoré. Pri žurnálovom FS odpadá kontrola disku pri nekorektnom vypnutí ak nie je naplánované inak. Taktiež je tam max velkost HDD zvíšena, max počet podpriečinkov... ...
EXT3 vs. EXT4 |