Zdravím, rozhodujem sa medzi kúpou dvoch notebookov: Lenovo IdeaPad G580 Dark Metal: Procesor: Intel Core i5 3230 s frekvenciou 2,6 GHz 3 MB L3 Cache 2 jadrá, 4 thready Intel Turbo Boost 2 s frekvenciou 3,2 GHz Max TDP: 35 W Virtualizácia (VT-x)
Pamäť: 4 GB DDR3 Maximálne 8 GB v 2 slotoch
Displej: 15,6 "TFT LCD s LED podsvietením, lesklý Rozlíšenie: 1366 x 768 bodov
Grafická karta: NVIDIA GeForce GT635M s 2 GB vlastnej pamäte 144 CUDA jadier
Pevný disk: 500 GB 5400 RPM
Lenovo IdeaPad G500s Black: Parametre a špecifikácie:
Procesor: Intel Core i7 3612QM s frekvenciou 2,1 GHz 6 MB L3 Cache 4 jadrá, 8 vlákien Intel Turbo Boost 2 s frekvenciou 3,1 GHz Max TDP: 35 W Virtualizácia (VT-x/VT-d)
Pamäť: 1x 4 GB DDR3
Displej: 15,6 "TFT LCD s LED podsvietením, lesklý Rozlíšenie: 1366 x 768 bodov
Grafická karta: NVIDIA GeForce GT720 s 2 GB vlastnej pamäte 96 CUDA jadier
Pevný disk: 1000 GB (5400 RPM) + 8 GB (Cache pre zrýchlenie behu OS)
Ide o to, že na internete som hľadal informácie o grafických kartách a videl som rozdielne informácie. Niekde písali, že karty majú len 1GB pamäte inde zase 2GB, šírka zbernice sa tiž líšila (64/128). Ale mám taký dojem je GT635M je lepšia ako 720M, čo je dôvod prečo dávam skôr prednosť lacnejšiemu Dark Metal, i keď procesor i7 v drahšom Black je tiež veľmi lákavý. Samozrejme, rozdiel cca 100€ je momentálne pre mňa dosť, takže drahší by som bral len v prípade, že rozdiel parametrov je naozaj pre mňa hodný toho finančného rozdielu. Keďže majú oba 4gb RAM, plánujem dokúpiť ďalšie 4 GB v blízkej budúcnosti.
Počítač používam, resp požiadavky: -v škole na bežné potreby ako je písanie, internet. -programovanie najčastejšie len web v php, ale občasj aj nejaká grafika a výpočetnejšie náročné programy -hranie, nepotrpím si na vysoké detaily, ale skôr mi ide o to aby som si mohol zahrať aj novšie hry -dávam prednosť HDMI konektoru -superkvalitný zvuk nepotrebujem -dávam prednosť Intel procesorom a nVIDIA grafikám, možno práve preto, že v ostatných sa vôber neorientujem. -s notebookom budem asi veľa cestovať, takže odolnejší je pre mňa lepší. -nepotrebujem veľký disk, 500gb stačí
Chcel by som teda poradiť, aký veľký je rozdiel v grafických kartách, prípadne procesoroch, a ktorý z dvoch vybraných modelov by bol pre mňa vhodnejší, alebo aspoň nejaké jednotné informácie o grafických kartách, nie som v tom až taký veľký odborník. Zatiaľ som viac rozhodnutý pre lacnejší Black Metal, pretože grafika sa mi zdá lepšia kvôli 128 bitovej zbernici a pamäť majú obe 2GB DDR3. Procesor je síce slabší, ale aj ten ktorý tam je považujem za celkom dobrý.
V prípade, že moja úvaha alebo informácie nie sú korektné, prosím o upozornenie, alebo aspoň radu, ktorá mi pomôže pri rozhodnutí. Dodávam, že cenový rozdiel nie je pre mňa zanedbateľný. Prípadne, ak niekto vie o nejakej lepšej možnosti, v rovnakej cenovej kategórií, dajte vedieť. Ďakujem
|