Zdravím,
v prvom rade sa ospravedlňujem, nebol som tu dlhšiu dobu a teda neviem, či zadávam tému do dobrej sekcie

Hľadám riešenie na uloženie väčšieho množstva dát, primárne video a projekty z Final Cutu. Mrkal som na nejaké úložiska, ale kvôli rýchlosti, možnosti rozšíriť do budúcna a možnosti využiť server viacúčelovo rozmýšľam skôr nad serverom v zmysle PC buildu.
Som v tejto veci nováčik, skúsim spísať požiadavky:
Strihám cez MacBook Pro 2018 15", teda pripojenie káblom len cez thunderbolt/usb C
Ideálne strih priamo zo servera, bez nutnosti kopírovať na interné ssd (strihám bežné 4k60 klipy (GH5s), občas multicam talkshows)
Moje otázky:
Aký SW potrebujem prevádzkovať? Chápem správne, že napríklad freeNAS?
Ako dosiahnúť ideálne rýchle pripojenie?
Aký rýchly konektor potbujem? 10Gbit ethernet? Potrebuje byť na doske?
Podporuje freeNAS (alebo alternatíva) aj PCI sloty? Výjde cenovo rozumnejšie kúpiť kartu?
Čo USB C na doske (prípadne PCi?) Stačila by niektorá iterácia na môj workflow, alebo treba thunderbolt? (rozmýšľam, pretože adaptér na 10gbit internet z thunderblotu stojí masaker, čo 5gbit? 2,5gbit?)
Urýchlenie s SSD ako akási forma cache? Existuje niečo takéto? Má to význam? Alebo konfigurovať disky do RAID0?
Skúsil som naskladať niečo na alze, bude pravdepodobne potrebovať kritiku:
https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7767666F686C637A8 (+ dokúpiť disky neskôr, zatiaľ stará PC skriňa, pripojené do wifiny cez 1gbit pre ostatné zariadenia, strih cez USB C)
Verím, že som napísal všetko podstatné, ale v prípade ak nie, rád odpoviem
Ak niektorá otázka nedávala význam ospravedlňujem sa, nie som v tejto problematike doma, ale už ma nebaví vláčiť kopec externých diskov a SSDs. Hľadám riešenie ktoré je škálovateľné aj dobudúcna)
Veľmi pekne vopred ďakujem za všetky rady