no ja neviem.... tuto otazku som prave riesil a rozhodol som sa zrovna pre blu raye. dovod je jednoduchy:
pri niektorych filmoch ripy nechcem. obzvlast pri 3D. Pri filme som dost narocny na kvalitu, nehovorim, ze 15000kb/s rip rozoznam od blu ray, ale 15000kb/s rip uz zabera tiez dost miesta na to aby bol niekde mimo pevneho disku.
Pretoze pevnych diskov nikdy nie je dost. kupim 3000GB, zaplnim ho, mozno este dokupim dalsi, ale potom co? Aj tak si myslim ze skor ako ku kupe dalsieho disku by som sa pustil do "triedenia" a zacal vymazavat tie filmy ktore si poviem: " tento zas az tak nepotrebujem, vsak som ich uz videl x krat". Tomuto sa chcem vyhnut pretoze sa poznam. A potom to o xy rokov lutujem.
Napalovacku mam uz doma, objednanych mam 50x50GB nosicov z ciny, uvidime co to bude za kvalitu.
Co sa tyka tej zivotnosti.... nikdy sa mi este nestalo ze by mi len tak same od seba prestalo ist dvd pokial teda nebolo total doskrabane alebo som mechanicky neposkodil jeho datovu vrstvu. A to som niektore skladoval fakt zle. Bez obalu, pohodene atd... Preto blu ray. Pred niekolkymi rokmi som hovoril ze uz nidky sa k optickym diskom nevratim, ale teraz mam 3D projektor a 130" platno a tam uz ta kvalita roznych ripov vidiet. Co sa tyka ceny, pocital som to, a vyjde to celkom vyhodne v porovnani s HDD. Len je mi luto ze uz nebudem mat peknu elektronicku kniznicu

Otazna vsak ostava ta zivotnost a trvacnost samotneho media, tak ako ty hovoris. Snad som sa nerozhodol zle. Teraz si ma trochu zneistil