Zapojenie TN-C a nové zásuvkyAhojte. V prvom rade sorry ak som zle zaradil tému.Mal by som na vás otazku. V byte mám (okrem jadra, to bolo nedavno prerábané) naťahané hlinikové káble. Zapojenie starých zásuviek je v TN-C s tým, že hlinikové vodiče (nespomeniem si na priemer) sú zapojené do fázy, to je jasné a 1 hlinikový ide cez PE na Nko (obe šrobovacie svorky). Nedávno som si kúpil nové zásuvky Legrand - zacvakovacie svorky (dokopy 6 svoriek, na každý typ vodiča po 2 dierky) . Konkrétne tieto: https://www.svet-svietidiel.sk/legrand-753180-zasuvka-domova-valena-life-250v-16a-2p-t-as-biela/Chcem sa opýtať ako tieto zásuvky zapojiť ? Spôsob č.1 : Mám ich zapojit ako doteraz, to znamená že jeden z fáza do fázy a druhý do Nka a z Nka ten istý priemer hlinik. vodiča napojit aj do PE ? Zjednodušene povedané: odcvakol by som kúsok hliníkového drôtika a z Nka by som urobil premostenie do PEčka.aleboSpôsob č.2: Mám ich zapojiť podľa obrázka: https://i.ibb.co/qpVQPd8/TNC-S.jpg s tým,že by som použil páčkové Wagovky, 3 medené drôty s rovnakým priemerom ako maju pôvodné hliníkové a kontaktnú pastu. Do dierok Wagovky kam prídu hlinik.vodiče by som použil kontaktnu pastu. Tým by som sa vyhol elektrolytickej korózii na hliníku. Alebo by som mal použiť šrobovacie svorky ?alebo je ešte nejaký iný spôsob ???Rekonštrukcia el.rozvodov nepripadá do úvahy.Ďakujem za každý typ Oba sposoby su Ok v podstate pri druhom by si mal mat dve svorkovnice zvlast pre zeleno zlty a zvlast pre modry a tie medzi sebou prepojene a nedavat tie ZŽ a modre na jednu svorkovnicuKed pouzijes “wago” svorky ziadnu pastu netreba tam je prepojovaci plech cez ktory sa vodice prepoja bez toho aby sa dotykala med s hlinikomAle vzhladom na to ze nerobis prerabku elektriky by som pouzil prvy sposob, tie zasuvky maju po dve dierky zacvakavacie vzadu tak lahko tam spravis mostik a kludne aj medeny Takto si to myslel ? https://i.ibb.co/zNq43RN/2.jpgTakže hovoríš,že najekonomickejšie a zároveň aj najšetrnejšie ( čo sa týka miesta v krabičke) bude jednoducho spravit mostík medzi Nkom a PEčkom pomocou medeného drôtiku ? Nebude to robit nejaké problémy ? Viem,že sa nebudú tieto dva Al a Cu vodiče dotýkať priamo, len sa pýtam pre istotu Ano presne takto som to myslel a ano ten mostik v krabicke priamo na zasuvke mas najjednoduchsi, vzhladom na to ze to tak bolo zapojene su tie hliniky asi 2zilove takze to co mas nakreslene by malo zmysel len v pripade 3 zilovych vodicov a bod rozdelenia by bol v rozvadzaci Áno tie hliniky su len dvojžilové. Tak to spravím tak ako radíš. Vezmem kúsok medeného drôtika a spravím mostík medz Nkom a PE. Je jedno aký priemer bude mať ten medený drôtik alebo musí byť rovnakého priemeru ako tie hlinikové ? Teraz neviem či su tam 1,5mm2 alebo 2,5mm2 . To zalezi od toho ake mas istice, na hlinik sa davalo 6 a 10A tusim pri 1,5 a 2,5mm2 prirezu... pri medi sa to posunulo na 10 a 16A ... hlinik sa daval vzdy o prierez vyssi, cize ak mas hlinikovy drot 2,5 med by mala stacit ...
Zapojenie TN-C a nové zásuvky
|