Článok je neaktuálny - všetky informácie boli platné k januáru 2012Mozno to niekomu pomoze s prehladom studentskych (aj nestudentskych) uctov v danych bankach - Tatra banka, Slovenska sporitelna, VUB, CSOB, ZUNO, Volksbank. Su tam aj nejake subjektivne pocity, tak to prosim akceptujte. Niektore detaily som zabudol a ani sa mi ich nechce nejak zistovat telefonovanim a pod. Co sa dalo najst na webstrankach to som sa pokusil najst.
Vsetky banky ponukaju mesacne vypisy zdarma na e-mail. Niektore aj mesacny vypis na postu bez poplatku (vacsina si uctuje poplatok), ale to som si moc nezistoval lebo to nepotrebujem a nechcem. Poplatky som pisal za bezne operacie, teda prikaz na uhradu a prijatie prich. platby. Vacsina bank ma vsak spoplatnene operacie vykonavane telefonicky alebo na pobocke, ale tak chromi predpokladam nieste

.
Vsetky ucty (okrem ZUNO) su pre studenta vysokej skoly, takze neviem o podmienkach pre nestudenta, pripadne studenta strednej skoly. Viem akurat ze vo VUB je pre nestudenta 0,30 centovy mesacny poplatok a ze ZUNO ma rovnake podmienky bez ohladu na status studenta, no dalsie podmienky ost. bank neviem. Na pripadne nedostatky ma upozornite.
Internet banking vsetkych bank ma v podstate vsetky dolezite funkcie a ja to vidim rozdiel len v intuitivnosti a v niektorych drobnostiach ktore spomeniem.
Tatra bankaPlatobna karta:- Visa Electron
- karty podporuju bezkontaktne platby
- motiv je mozne vybrat si z tychto styroch:

Poplatky: (
Sadzobnik)
- vklad hotovosti v banke: 0€
- vybery z bankomatu, prijate a odoslane platby, platby kartou a vsetky bezne pohyby cez IB 0€
- poplatok za vedenie uctu 0,35€ - ak mesacne uskutocnite 5 platieb platobnou kartou (5 krat kupite zuvacky a zaplatite kartou), poplatok 35 centov neplatite
- zmena limitu na karte 5€
- zmena PIN kodu 5€ - prva zmena PIN uskutocnena do 6 mesiacov od vydania karty je zdarma
Osobine poznamky:- studentsky ucet - potvrdenie o navsteve skoly je treba doniest iba raz, potom je ucet studentsky az do dovrsenia 26. roku
- na
http://www.tatrabanka.sk je k dispozicii online chat podpora
Internet banking:- moznost nastavit osobne uvitanie

, napr. ja mam "Vitaj, ty milionár!"
- podla
rok a pol stareho clanku najkvalitnejsi interne banking, ziskal ocenenie 9krat v poradi, neviem a
- v prevadzke taktiez spustena nova verzia IB, ktora je vytvorena vo Flashi - niekto moze nadavat, no mne sa velmi paci, ovladanie je perfektne, jednoduche a vzhlad tiez na najvyssej urovni, vsetko rychle a pohodlne
- aplikacia pre Internet Banking pre
Android a
iPhone- nutnost pouzivania
citacky pre prihlasovanie sa do IB (neplati pre mobilnu aplikaciu IB pre Android a iPhone) - citacku je mozne nainstalovat do telefonu ako Java aplikaciu a bezpecnostny kod si vzdy vygenerovat v telefone, pripravuju sa aj klasicke aplikacie citacky pre Android a iOS - ako potvrdenie platby v citacke pre Android a iOS potom bude stacit odfotit QR kod a nie zadavat vsetky udaje rucne - uzitocne hlavne pri hromadnych prevodoch, pouzivanie citacky je defaultne nastavene aj na prikazy na uhradu - toto je vsak mozne vypnut v internet bankingu, povinna citacka je len pri prihlasovani do IB
-
demo stareho IB- screeny (prve dva su zo stareho IB, druhe dva su z noveho IB)

Slovenska sporitelnaPlatobna karta:- VISA Electron alebo Maestro
- nieje na vyber ziadny motiv, za 5€ je ale mozne si vytvorit vlastny motiv
http://www.vlastnakarta.sk - defaultny motiv je tento:
Sadzobnik)
- vklad hotovosti v banke: 0,45€
- vybery z bankomatu, prijate a odoslane platby, platby kartou a vsetky bezne pohyby 0€
- zmena PIN kodu 2,00 €
- zmena limitov na karte 0,70€ cez IB
- zmena limitov na karte na pobocke/cez telefon 1,80€
Osobine poznamky:- studentsky ucet – je potrebne vzdy v septembri doniest potvrdenie o navsteve skoly
- po vydani VISA Electron karty mozete vyuzivat zlavy
http://www.sphere.sk- SlSp ma app pre pohodlne platenie postovych poukazok
http://skener.slsp.sk/ pre Android a iPhone
- SlSp ma aplikaciu pre iPhone, avsak nieje mozne pracovat s uctami, su tam len veci ako bankomaty, kurzovy listok atd..
Internet banking:- je mozne nastavit si prihlasovanie do IB s dodatocnou autentifikacou SMS kodom, nieje to ale nutnost
-
mobilna verzia IB (mobilny web)
- screeny
CSOBPlatobna karta:- VISA Electron alebo Maestro
- nieje mozne vybrat motiv, za 6€ sa da vytvorit vlastny (fotka a pod.)
- defaultny motiv je (rozdielny motiv pre Maestro a VISA Electron, farba karty je taka „metaliza“ a vyzera to dobre):

Sadzobnik)
- poplatok za balik 0€
- zmena PIN na karte 2,5€
- vklad hotovosti na pobocke 0,5€
- zrusenie uctu 7€ (poplatok plati len ak si zrusite ucet do 12 mesiacov od zalozenia, inak je to 0€)
- pohyby na ucte, platby kartou, vybery z bankomatu 0€
- zmena limitov na karte 5€
- absurdny poplatok 0,05€ za zistenie stavu uctu vo vlastnom bankomate
Osobite poznamky:- studentsky ucet – kazdy rok treba doniest potvrdenie o navsteve skoly, staci ked to donesiete do az konca Decembra - mne to ale pani nastavila na cele tri roky, aj ked som mal potrvrdenie platne iba rok, mozno som mal stastie, mozno to robia bezne, neviem
- kazdy student ma povolene precerpanie 300€, z toho prvych 100€ je bezurocnych! bez ziadnych potvrdeni o prijme
- enormne mnozstvo zmluv a papierovaciek pri zakladani uctu - vyhradte si na zakladanie uctu minimalne hodinu
Internet banking:- prihlasovanie do IB vzdy aj so zadanim SMS kluca ktory vam pride cez SMS, u tejto banky je to ale dost nepohodlne, kedze sms kluc sa sklada z pismen a cisel a preto nemozem drzat mobil v jednej ruke a natukat rychlo cisla druhou rukou na numerickom bloku (ako je to napr. u VUB kde sa SMS kluc sklada len z cisel) a musim si polozit mobil a tukat striedavo pismena a cisla - trochu nepohodlne
- moznost zmenit na domovskej stranke IB v bocnom menu vlastne skratky na casto pouzivane volby (zostatok na ucte, pohyby, dobitie kreditu, prevodne prikazy, atd...)
- pri natukani ID a hesla nieje mozne potvrdit enterom, treba kliknut mysou
- mobilna app pre IB pre
iOS a
Android- screeny
ZUNOPlatobna karta:- embosovana VISA Classic
- motiv karty je nemenny a je takyto:
Sadzobnik)
- poplatok za balik 0€
- prichadzajuce, odchadzajuce platby, platby kartou atd - 0€
- vyber z bankomatu Tatra banky 0,80€, inak 1,80€
Osobine poznamky:
- Zuno neponuka studentsky ucet, no jeho zakladny balik stoji za uvahu
- vyhodne uroky pri sporiacich produktoch - viac na
http://www.zuno.sk- na webstranke ZUNO je nonstop online chat podpora
- na platobnej karte je vyrazene aj cislo uctu - uzitocna vychytavka
- zmena PIN nieje mozna klasickym sposobom, mozete si vsak poziadat o znovuvydanie karty (PIN si vyberate pri ziadosti o kartu) a tam si zvolit PIN aky chcete, pri zakladani uctu si taktiez hned volite aj PIN na karte - trosku nestandartne riesenie ale je to zadarmo, pri strate karty neplatite teda ziadny poplatok a jednoducho si poziadate o novu a staru zrusite - ak by ste si vsak chceli ziadat o novu kartu len kvoli zmene PIN kodu, vniknu vam zbytocnosti ako napr. zmena platobnej karty na PayPali, Apple ucte a podobne
Internet banking:- prihlasenie len pomocou ID a hesla
-
mobilny internet banking (mobilna verzia webstranky)
- moznost zmenit na domovskej stranke IB svoje kratky na najpouzivanejsie volby (nastavenia, inkasa, zmena hesla, vypisy, atd..)
- screeny
VUBPlatobna karta:- embosovana VISA Classic alebo MasterCard
- design je nemenny a k dispozicii len jeden (podla mna najhorsi design):
Sadzobnik)
- vedenie uctu zdarma, pripadne 0,30€ pre nestudenta do 26 rokov
- prve dva vybery z bankomatu mesacne 0€, kazdy dalsi za 0,20€
- vsetky bezhotovostne pohyby, platby kartou atd bezplatne
- vklad hotovosti na ucet na pobocke 0,50€
- zmena PIN zadarmo (aspon podla info co som nasiel, neviem na 100%)
Osobine poznamky:- studentsky ucet - treba kazdy rok doniest potvrdenie o navsteve skoly
- minimalny zostatok na ucte je 3€ ktory nieje disponibilny, cize si pri zakladani uctu vlozite 3€ a bude tam stale pisat zostatok 0€, pri zruseni uctu vam ich samozrejme vratia
Internet banking:- prihlasenie trosku nelogicke, treba zadat tri policka - identifikacne cislo (id klienta), PIN a heslo, teda musite zadat dve hesla PIN a heslo
- pri platbe prikazom v IB je potrebne zadat SMS kluc (8 cisel) ktory vam pride na mobil do par sekund
-
DEMO- screeny
VolksbankPlatobna karta:- embosovana MasterCard s PayPass (bezkontaktna platba) alebo neembosovana VISA Electron s PayWave alebo neembosovana Maestro s PayPass - vsetky maju bud PayPass alebo PayWave, teda mozete platit bezkontaktne, najvyhodnejsie je vziat si embosovanu MasterCard, kedze ziskavate vsetky vyhody, plus ak platite v zahranici, platby sa zuctuvavaju v Eurach, narozdiel od VISA kde sa spracovavaju v USD a tak s MasterCard ziskate vyhodnejsi kurz, na druhu stranu, ak by ste cestovali do USA, tam je viac akceptovana VISA, ale napr. v Rakusku skor zaplatite s MasterCard, tam nejak VISA karty neberu
- design je fajn, je to vlastne textura listu nejakeho stromu, celkom originalny, neda sa zmenit
Sadzobnik)
- vedenie uctu 0€
- vsetky bezhotovostne pohyby, bezplatne
- platba kartou 0,17€
- vybery z bankomatu 0€
- vklad hotovosti na ucet na pobocke 0€
- zmena PIN 1,66€
- zmena limitu na karte 1,66€
Osobine poznamky:- studentsky ucet - treba doniest potvrdenie o navsteve skoly
- minimalny zostatok na ucte je 7€ ktory nieje disponibilny, teda po vlozeni prvych 7 eur mate kvazi 0€ na ucte, pri ruseni uctu vam im samozrejme vratia
Internet banking:- prihlasuje sa naprv cez ID a ciselny PIN a potom treba zadat kod z Grid karty (kto nevie co je grid karta-> vygooglit), takisto pri platbe v IB prikazom je treba zadavat kod z Grid karty
-
DEMO- screeny
SMS notifikacie (pre vsetky banky)
- ako mozete vidiet v tabulke (ranne = kazde rano vam pride sms o stave uctu, notifikacne = vzdy po uskutocnenej transakcii, platbe kartou, ked vam pridu Lóve na ucet, atd), SMS o uskutocnenych pohyboch na ucte ponukaju vsetky banky, bezplatne je to u Tatra banky a v Slov. sporitelni a Volksbank, v Zuno sa za tuto sluzbu priplaca 0,80€ mesacne (pripadne pri type uctu UCET PLUS je to v cene mes. poplatku, ktory cini 2,80€), u CSOB je to 7 centov za kazdu SMS (co je sakra vela, ked u operatorov je bezna cena 6 centov) a vo VUB je to 5 centov za SMS
- neviem presne u ktorych bank je to ako, no aspon u vacsiny je mozne nastavit aby vam nechodili SMS v noci (a nebudili vas teda) a tiez moznost nastavit vysku sumy, od ktorej vam SMS budu chodit (ak nechcete aby vam chodili notifikacie o zaplateni 60 centov za rozky)
- informacne SMS kazde rano si mozete nastavit u CSOB, VUB, Tatra banky a Volksbank (ostatne banky taku moznost nemaju), avsak u CSOB je to za spominany polatok 7 centov za kazdu SMS, ako aj vo VUB je to 5 centov za SMS, u Tatra banky a Volksbank je to zdarma
- takze Tatra banka a Volksbank su jedine banky ponukajuce zdarma SMS aj notifikacne o transakcii, aj ranne informacne SMS o stave uctu
Dizajn kariet- dovolil som si ohodnotit jednotlive dizajny platobnych kariet, nakolko mne osobne zalezi aj na dizajne karty, neprihliadal som vsak na moznost zmeny layoutu karty na fotku ci iny obrazok, ktoru ponukaju CSOB a Slov. Sporitelna
- tu je moje subjektivne hodnotenie
ZUNO - 90%
CSOB - 85%
Tatra banka - 80%
Volksbank - 75%
Slov. sporitelna - 70%
VUB - 30%- to poradie som stale menil ked som to pisal, no design VUB karty ostal vzdy na poslednom mieste, je otrasny (aspon podla mna, vyzera ako detska karta pre ucet "Slonik" pre 12-rocne deti a nie pre studenta vysokej skoly), u CSOB sa mi pacila ta "metaliza" a vyzera to efektne, u Tatra banky je fajn ze su 4 typy na vyber, no ajtak som si dlho rozmyslal ked som zakladal ucet (uz pred dvoma rokmi), vybral som si vsak zelenu kedze tu farbu mam rad, aj napriek tomu kvetinkovemu vzoru

- nizsie je fotka danych plat. kariet ako ich mam ja
//editovany a nahradeny prvy stlpec, editovany nazov temy na ziadost uzivatela Vlad. jtbs