[ Príspevkov: 10 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 05.09.09
Príspevky: 1157
Témy: 127 | 127
Bydlisko: Lehota pod ...
NapísalOffline : 31.03.2010 0:04 | súbor vz. DB

Pekný večer vospolok!

Mám takú teoretickú otázku ohľadne ukladania obsahov.
Začal som oňuchávať podstatu tvorby redakčných systémov a mám takú dilemu.
Čo sa rýchlejšie vloží do stránky, Mysql query, alebo includovaný súbor? Všetko čo som čítal zatiaľ ukladalo contenty do DB a z tade ich ťahalo. Ale to mi príde pomalšie ako include zvlášť ak je tých query viac. Chápem, že je to jednoduchšie, ale dôležitejšia je rýchlosť, nie? Je to dobrý nápad vytvárať nové súbory s obsahmi trebárs cez fopen("adresa","xb")? ,,Proste,, by som zostavil celú stránku na základe POST[]ov z administrácie stránok a uložil ju ako stránku.
Dá sa to nejako tak robiť, že by to bolo rýchlejšie ako DB? Teda či to vôbec stojí za úvahu....


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 09.07.08
Prihlásený: 17.01.15
Príspevky: 1586
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 31.03.2010 7:28 | súbor vz. DB

nie.
Ak by to aj mozno trocha pomohlo, rozdiel by mohol byt napr. 0.00002 vs. 0.00004 sekundy, co nestoji za to. Taketo mikrooptimalizacie su cestou do pekla.
Pouzivanie plaintext suborov miesto DB ma zmysel iba v pripade, ze DB nemas k dispozicii, co sa uz velmi nevyskytuje.


_________________
neříkejte, že něco nejde udělat, protože se vždycky najde nějaký blbec, co neví, že to nejde – a udělá to!
Offline

Užívateľ
Užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 05.09.09
Príspevky: 1157
Témy: 127 | 127
Bydlisko: Lehota pod ...
Napísal autor témyOffline : 31.03.2010 22:23 | súbor vz. DB

Sorry, že sa tak blbo spýtam, ale naozaj sú query tak rýchle?


Offline

Čestný člen
Čestný člen
súbor vz. DB

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 31.03.2010 22:46 | súbor vz. DB

Záleží od toho, ako je navrhnutá db a o akú query ide.
Ale pri php platí, že includovanie veľkého množstva súborov je zabijak výkonu, takže práca s db bude naozaj lepšia.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 05.09.09
Príspevky: 1157
Témy: 127 | 127
Bydlisko: Lehota pod ...
Napísal autor témyOffline : 31.03.2010 23:02 | súbor vz. DB

Ešte jedna otázka:
Keď ťahám z DB dajme tomu tittle, meta description a content, je lepšie(rýchlejšie) to mať v jednej tabuľke, alebo každé zvlášť.
Myslím, že v jednej to bude rýchlejšie. Keď sa to nebude ešte inak kombinovať s inými tabuľkami pre iné účely.

A zase ma napadá, že kontent aj meta aj tittle sa dá uložiť aj ako pevná stránka už pri jej tvorbe. Z DB by sa ťahalo len dynamické menu.
Len neviem či by som dokázal meniť obsah nejako cez regulárne výrazy priamo v tom súbore. Ak hej tak to by odpadlo sťahovanie obsahu, tittle aj meta z DB. To by bolo už lepšie, nie? Žiadne includovanie, ani query(okrem menu).


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 09.07.08
Prihlásený: 17.01.15
Príspevky: 1586
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 01.04.2010 7:15 | súbor vz. DB

Ked chces tak optimalizovat, zacni meranim. Jedno meranie je lepsie ako 100 rad.


_________________
neříkejte, že něco nejde udělat, protože se vždycky najde nějaký blbec, co neví, že to nejde – a udělá to!
Offline

Užívateľ
Užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 05.09.09
Príspevky: 1157
Témy: 127 | 127
Bydlisko: Lehota pod ...
Napísal autor témyOffline : 01.04.2010 12:00 | súbor vz. DB

Meraním sa myslí, urobiť 1000 query a 1000 includov a porovnať ich časy?


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 09.07.08
Prihlásený: 17.01.15
Príspevky: 1586
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 01.04.2010 13:25 | súbor vz. DB

napr


_________________
neříkejte, že něco nejde udělat, protože se vždycky najde nějaký blbec, co neví, že to nejde – a udělá to!
Offline

Užívateľ
Užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 01.04.10
Prihlásený: 08.10.11
Príspevky: 343
Témy: 0 | 0
NapísalOffline : 01.04.2010 15:52 | súbor vz. DB

K povodnej otazke : Urcite DB query!


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
súbor vz. DB

Registrovaný: 09.07.08
Prihlásený: 17.01.15
Príspevky: 1586
Témy: 96 | 96
NapísalOffline : 02.04.2010 8:58 | súbor vz. DB

tiež sa prikláňam k DB. Aj keby si tým stratil nejaký ten zlomok sekundy, furt to nestojí za to. Keby boli databázy polamé, že by to niekomu vadilo, tak ich nikto nepoužíva.


_________________
neříkejte, že něco nejde udělat, protože se vždycky najde nějaký blbec, co neví, že to nejde – a udělá to!
 [ Príspevkov: 10 ] 


súbor vz. DB



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

TV vz PC

v Krčma

9

1277

30.04.2009 11:28

tairikuokami

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

AMD vz. INTEL

v Procesory

3

455

25.09.2011 19:59

takin

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Notebook vz.Tlaciaren

v Notebooky a netbooky

6

330

16.07.2009 14:24

ScorpionSX

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

LCD vz. Plazma

v Ostatné

24

1293

14.12.2009 16:46

Andre

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

urlencode vz. rawurlencode

v PHP, ASP

2

288

06.09.2010 11:06

camo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Tabulator vz medzery

v Ostatné

6

647

10.04.2011 15:32

walther

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Position:relative vz. float

v HTML, XHTML, XML, CSS

2

321

28.10.2011 17:33

camo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Input submit vz image

v PHP, ASP

18

754

10.07.2010 11:16

php30

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Tablet vz Mini notebook

v Notebooky a netbooky

15

144

26.08.2013 14:46

SKiLEX

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

4 JADRA vz XP

v Operačné systémy Microsoft

8

589

02.01.2009 20:57

OmeGa

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

CANON PIXMA MP 520 VZ. 540

v Externé zariadenia

20

1446

07.12.2009 16:34

ivaroš

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

nexus 5 vz. Xperia Z1 Compact

v Mobilné zariadenia

2

172

03.07.2014 9:48

Phanteom

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

I/P Paperovka OSSR vz 2007

v Predám

1

162

24.08.2015 8:07

ryan123

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Child Control 07 vz. 9.495

v Ostatné programy

2

459

11.09.2008 18:31

roomanr

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

C++ Hlavickovy subor vs Hlavickovy subor s CPP suborom (Alebo deklaracia a definicia tried v1 alebo 2och suboroch)

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

5

155

19.06.2017 21:16

BX

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Pomoc na dialku (Profesional vz. Home Edition)

v Ostatné programy

5

618

23.07.2009 22:42

Tech



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF