[ Príspevkov: 2 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.06.07
Prihlásený: 31.01.17
Príspevky: 66
Témy: 39 | 39
NapísalOffline : 28.12.2010 18:08 | Staticke metody v OOP a kedy ich pouzit

Viete mi poradit kedy je vhodne pouzit staticku metodu? Kedy sa to oplati a kedy zase nie. Ake su pravidla kedy sa ma staticka metoda zaviest a kedy naopak nie? Je lepsie sa statickym metodam vyvarovat?

Dakujem


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Staticke metody v OOP a kedy ich pouzit

Registrovaný: 01.04.10
Prihlásený: 08.10.11
Príspevky: 339
Témy: 0 | 0
NapísalOffline : 28.12.2010 18:47 | Staticke metody v OOP a kedy ich pouzit

Ked potrebujes, aby metodu bola schopna vykonat samotna trieda pred instanciovanim (resp. bez vytvorenia instancie).

Predstav si, keby PHP bolo ciste objektove. Ako by si volal metodu (v sucanosti len funkciu) "echo"?
Keby bola echo staticka, mohlo by to vyzera napr. takto:
Kód:
PHP::echo("hello");

alebo pekne to vidno napr. na Javackom vypise:
Kód:
System.out.println("hello");


Co keby toto neboli staticke metody?
Musel by si vcelku nezmyselne vytvorit instanciu nejakeho objektu ktory ti je na nic. Mohlo by to vyzera nejak takto blbo:
Kód:
$php = new PHP(); php->echo("hello");

A vzdy keby si chcel pouzit obyacajne echo by si si musel vytvorit objekt, co je fakt zbytocne.

Takze zhrnut sa to da takto: Pouzivaj staticke metody, ked nepotrebujes volat metody "zivej" (rozumej vytvorenej) instancie.
Potom odporucam nastudovat vselijake triky so statickymi metodami v konkretnom jazyku tvojej volby.
Velmi oblubene su napr. static factory konstruktory.


 [ Príspevkov: 2 ] 


Staticke metody v OOP a kedy ich pouzit



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Kedy sa rozhodnut pre SSD a kedy staci obycajny HDD?

v SSD disky

16

582

06.04.2014 11:04

AsuSmaNiaK

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

alternativne metody chladenia

v Chladiče a všetky druhy chladenia

11

515

12.03.2009 16:52

tommy1104

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Unit testy privatne metody

v Kôš

1

64

04.09.2016 14:46

walther

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Metody a class extend

v PHP, ASP

3

315

22.03.2010 21:06

emer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Staticke smerovanie

v Siete

1

394

12.10.2012 10:55

majky358

Táto téma je zamknutá, nemôžete posielať nové príspevky alebo odpovedať na staršie.

Statické stránky

v HTML, XHTML, XML, CSS

1

208

30.05.2010 13:35

shaggy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

statické pozadie

v HTML, XHTML, XML, CSS

5

832

02.11.2008 17:00

chrono

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Statické stránky

v Ostatné

4

971

30.01.2009 15:17

Berny

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Staticke okno

v HTML, XHTML, XML, CSS

6

380

13.03.2008 15:10

ove

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Java - spustenie metódy len na určitý čas

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

1

303

09.11.2009 23:19

stopa27

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

C++ Preťaženie metody pri dedení - mám to dobre?

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

10

257

08.03.2017 19:04

globalik

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

DevC++ a statické členske premenné

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

4

648

02.08.2009 13:35

Loko11

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

USB Headset robi roboticke/staticke zvuky

v Zvuk

0

206

21.09.2011 18:35

rhythmic

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

DYNAMICKE vs. STATICKE pole smernikov !!!SUUURNE!!!

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

6

1809

11.05.2009 8:48

sangokoko

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Staticke pole smernikov a jeho polozky - alokacia pamate

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

6

1126

27.03.2009 17:42

programator

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

OOP

v PHP, ASP

20

1078

29.02.2008 20:24

stenley



© 2005 - 2018 PCforum, edited by JanoF