Ja mám tiež starší 5-ročný notebook (1,6G), na ktorom mi dodnes šlape WinXP, ale skúšal som si doinštalovať nejaký Linux.
Skúšal som veľké množstvo Linuxových verzií - pomocou Universal-USB-Installer-1.9.2.4.exe resp. LinuxLive USB Creator 2.8.19.exe napáliť na USB kľúč, väčšina z nich mala rôzne "muchy", či nedostatky so zamrzaním, či inštaláciou.
...
Napokon sa mi osvedčil Xubuntu 12.04 desktop 32bit (inštalácia xubuntu-12.04.1-desktop-i386.iso), ktorý mi ide spustiť nielen z USB, ale aj z CD, kde som si ho pre istotu napálil. Je to zatiaľ najstabilnejší systém, ktorý mi umožní inštalovať najnovšie programy : Google, Skype, VLC-player a pod... Nainštaloval som si preto plnú verziu vedľa XP-čka a nesklamal ma.
Okamžite zistí zabudovaný hardvare, ethernet+wifi karty, externý 24-palcový monitor, tlačiareň si tak isto doinštaluje po jej zapojení, prostredie je v Slovenčine, len trocha cítiť, že je to systém náročnejší na hardware...
...
Tento jediný systém mi nepadá, neseká, len netreba mať spustených príliš veľa okien. A možno je chyba, že mám iba 1GB RAM-ky

... ale v každom prípade odporúčam Xubuntu ! údajne ho ľahšie znášajú staršie PC s pomalšou grafikou