ono zaleži od monitora , 4070-tka v 2K a 4K pri monitore so 144Hz refresh rate už dosť vyrazne zaostava za Ti modelom , alebo za radeonom 7900xt . (v 4K je dokonca slabšia ako stara rtx 3080)
4070-tka bez DLSS poriadne nenakrmi ani 144Hz WQHD monitor pri max. detailoch a v 4K už uplne prepadava aj so zapnutym DLSS - v podstate nie je to vobec karta vhodna pre 4K rozlišenie a vysoke detaily . je to idealna karta pre full-hd a 2K rozlišenie k monitoru s vysokym refresh rate pre hranie na high/ultra details .
dalši faktor može byť ochvilu aj VRAM usage - taky hogwarts legacy si na ultra už vo full-hd potiahne 10gb VRAM z grafiky a v 2K už ťaha cez 10gb (a to bez zapnuteho RT - po aktivacii RT už vo full-hd ide VRAM usage cez 14gb)
možno by som zvažil radeon 7900XT , ktory stoji rovnako ako rtx 4070Ti - ma viac hrubeho vykonu pre 2K a 4K rozlišenie a hlavne ma 20gb VRAM , takže nikdy (ani v zle optimalizovanej hre ako napr. last of us nenarazi človek na problemy s nedostatkom VRAM)
tieto hry su sice ešte len take prve lastovičky (alebo dajme tomu zle "optimalizovane" tituly) , ale kupovať novu kartu za 650-950 eur a strachovať sa či nahodou nepridu dalšie hry , ktore budem chcieť hrať a kde ma bude limitovať VRAM a budem odkazany na medium detaily by ma nebavilo .
_________________ PC: cpu: ryzen 5700x , mb: ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II , cooler: DeepCool AK400 , memory: 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16 vga: Asus Dual RTX 2070 SUPER EVO OC , psu: EVGA 600 GD , ssd: Crucial P3 Plus 1TB NVMe , case: Fractal Design Focus 2 Black Solid , headphones: Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x sound card: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus , monitor: MSI Optix G241 , operating system: windows 10 PRO |