O aku hru sa hlavne jedna? Mám totiž tiež 3600, a okrem Hearts Of Iron 4 som nikde nemal nejak problem s CPU, to HoI4 je beztak ale kvalitne (ne)optimalizovaná hra, a viacmenej to každemu ide naprd.
Ja by som asi premýšľal
5600X za cca 200-240€ podľa shopu
alebo
5800X3D za okolo 490€ aktuálne na alze,
5700X,5800X by som vynechal úplne určite, viacmenej single core výkon 5600X - 5700X - 5800X je skoro rovnaký, rozdiel skôr kozmetický než by si to nutne poznal v hre, aj ak hej, tak tých pár FPS nestojí za zvýšenú cenu, to asi už len 5800X3D, ale nie každá hra čerpá výhodu 3D V-Cache, to si najlepšie pozri nejaké benchmarky ako komu to ide, ale úprimne sa čudujem žeby to malo problem s 3600, nie je to tak slabý CPU.. to by ma potom zaujímalo kto hrá tú hru, lebo ak to ide vraj na 3600 a teda výkonovo podobne i9 9900, tak to si pozriem koľko % playerbase to hrá na 60FPS

to bude už horšie asi ako Tarkov na Unity engine
edit: a taktiež by som pozeral RAM, ak to je 50vs50, tak to nie len CPU, ale RAM dostane zabrať

ale ako píšem, nepoznáme o akú hru ide, ale dnes hry si vedia lusknutím zabrať 16GB, polovica z toho bude cca systém, ak ti ide v pozadí nejaký browser, a niekoľko drobností ktoré to pozbierajú, tak by som skontroloval, či jednoducho aj RAM nebude na vine, 16GB začína byť dnes už dosť na hrane ak človek chce vedieť fungovať multi-taskingovo, ja to osobne riešim swappom na SSD, ale našťastie mám dosť rýchly disk na to aby to bolo zvládnutelné, na SATA SSD by som už sa obával že swap nebude taký príjemný