rozdelenie diskucfte, chcem si v gparted rozdelit disk ale nejde mi snim nic robit, mam totiz len jednu particiu a chcem si ju rozdelit na tri, lenze nejde na nic kliknut, co stym ??? http://upnito.sk/imgresize.php?id=50f03 ... 645d&ms=-1 najprv musis kliknut na kazdu particiu s ktorou chces pracovat pravou mysou a dat odpojit disk, alebo prikazom umount /disk/particia/ a az potom mozes menit velkost a formatovanie samozrejme particiu na ktorej mas OS z ktoreho bezis sa nebude dat odpojit, ak chces menit tu budes musiet pouzit live cd este aby si nezabudol ak chces viac ako 4 particie na disku musis mat vytvorenu extended oblast, lebo primarne particie mozu byt iba 4 ak chces viac stvrta musi byt logicka a aj dalsie za nou najprv musis kliknut na kazdu particiu s ktorou chces pracovat pravou mysou a dat odpojit disk, alebo prikazom umount /disk/particia/ a az potom mozes menit velkost a formatovaniesamozrejme particiu na ktorej mas OS z ktoreho bezis sa nebude dat odpojit, ak chces menit tu budes musiet pouzit live cd este aby si nezabudol ak chces viac ako 4 particie na disku musis mat vytvorenu extended oblast, lebo primarne particie mozu byt iba 4 ak chces viac stvrta musi byt logicka a aj dalsie za nou no praveze ja by som chcel tu na ktorej mam OS zmensit, ale aby sa nic nevymazalo jednoducho zober live cd (asi mas ubuntu tak to) aalebo hocico ine co obsahuje gparted (ja odporucam systemrescue cd) nabootovat, pripojit disk (ubu to spravi automaticky) otvorit gparted a tam urobit co treba ale data si treba zalohovat, gparted by to mal zvladnut pohode ale obcas nastane zadrhel zalohovat sa da jednoduchym skopirovanim vsetkych dat na particii (pripadnym zozipovanim,targzovanim - kvoli velkosti) pri pripadnej chybe ich staci znovu nakopirovat a nahodit grub a system funguje pre komplexnu zalohu odporucam partimage (zo systemrescue cd) alebo clonezillu ...
rozdelenie disku |