Prepetová ochrana.Zdravím. Kupil som novy pc a hned k nemu aj prepetovu ochranu EATON Protection Strip 6 FR. Mate niekto skusenosti ? Do teraz som pouzival znacku belkin a oproti tejto mi to pride o dosť lacno. Ise mi hlavnw o ochranu zariadenia Ochranu pred čím? EATON ochrana 10A (lepsia predlzovacka?), Belkina ochrana 16A + dozivotna zaruka + poistenie na pripojene zariadenia. V najblizsich mesiacoch asi ziadne burky nehrozia. Nemusia - stačí technická porucha v rozvode elektriny a pri troche smoly vyletí napätie v zásuvke na 400 Voltov. Otázka však je, ako by sa tá ochrana zachovala. Pri troche šťastia je v tom obyčajná tavná poistka, takže nijako (resp. rovnako ako poistka v zdroji) - nadprúd a prepätie sú dve odlišné veci.Ochrany pred bleskom (zvodiče, bleskoistky,...) v elektroinštalácií majú niekoľko stupňov (bežne tri), sú vo výsledku rádovo stokrát drahšie, ako táto predlžovačka a aj tak nie sú vždy 100% Hlavne sú bleskoistky na vedení, teda ak dôjde k poruche za nimi - chránia trt. Môj názor, ktorý nikomu nenútim je KVALITNÁ UPS. Dobre zamerať sa na tie zo sínusovým priebehom. Napríklad na APC Smart-UPS 750 som zavesil všetku citlivejšiu elektroniku, teda telku, gramec, CD, zosilňovač. Za takú UPS, čo má skokový priebeh napätia (väčšina) na výstupe to nieje možné! Ochrana je rozumná - v staršom kompe mi búrka odpálila LAN, našťastie tak, že sa nemuselo nič vyletovať. Primárnym účelom bleskoistky/iskrišťa/zvodičov na vedení je ochrana samotného vedenia.UPS neposkytuje žiadnu zvýšenú ochranu pred ničím s výnimkou výpadku, takže chráni trt, ale názor ti neberiem.Preto som sa v prvom mojom príspevku pýtal čo chce chrániť. Väčšina akožeUPS možno chráni trt no niektoré - citácia:Zdroj poskytuje automatickú reguláciu napätia (AVR), kvalitnú filtráciu šumu a nechýba prepäťová ochrana všetkých výstupovčo som našiel osciloskopické priebehy KVALITNÝCH UPS majú výstupnú sínusovku čistejšiu, než je vstupná.Sorry - pán sa pýtal na prepäťovku, už som ticho Veď ja sa nehádam, ale UPS bude to prvé, čo urobí pápá keď ti niekto do siete zahučí so 400V Inak máš v zásade pravdu, časový a frekvenčný priebeh z batérie sínusovej UPS bude rozhodne čistejší ako ten bordel v drôtoch, ale ani to ťa pred bleskovým napätím neochráni. pred bleskom prepetova urcite neochrani, ale moze ak ti nejaky iny spotrebic pokazy na tej istej vetve Čo prosím? Ochrany, UPS - stálo by možno za samostatnú tému Písal som trocha viac no medzičasom ma to odhlásilo Čo prosím?ako co? na tu istu zasuvku mas pripojenu TV aj zehlivku, zehlicka skratuje a vyhodi poistku v predlzovacke a neodpali TV Akurat ze cela ochrana je na vstupe do prepatovky, nie medzi jednotlivymi zasuvkami.. A ked aj skratuje zehlicka, preco by nieco malo odpalit TV? Elektrikar nie som, ale z teorie elektrickych obvodov a fyziky si nieco pamatam.. https://i.czc.cz/djm022sk2khgb9bnv6m518def7_7/obrazek Tak ako potom ochranit pc ? U nas sa casto deje ze ked nieco robia elektrikari tak zapinaju a vypinaju prúd. Poznám chlapca ktorému tak odišli 2 kompi do teplých krajín. (Staršie stroje). Zdroj mam evga 750 g3. Kúp si záložny zdroj. Kvalitný. ...
Prepetová ochrana.
|