Iqwak píše:
Mal by som mensiu otazku, mám prepatovu ochranu v ktorej mam zapojene pc, no nemam v nej aj ochranu na sietovy kabel. Videl som prepatove ochrany ktoré maju aj tieto zasuvky pre sietovy kabel tak by ma zaujimalo ci je nutne mat radsej taku prepatovku, alebo je to jedno, ci viete o nejakych pripadoch kedy by napr blesk poskodil sietovu kartu?
Treba dodrzat ochranu nulovanim a nezapajat zariadenia ethernetovej siete do "starej" komunistickej trojzasuvky..nove uz maju FAZU vzdy na lavej strane..taktiez treba vyhodit predlzovacky bez ochrany nulovanim..
Uz som sa stretol , ze aj vysavacom vie upratovacka odpalit sietove karty...samozrejme to je uz extrem, ..pricina je popisana vid hore..+ aj amatersky urobena siet..
Samotna prepatova ochrana ma tiez zmysel, (ale nie atrapa z hypermarketu za 200SK)..hlavne ak sa na prevadzke pouzivaju motoricke zariadenia a ohrievace a pod...
Hlavne pri vypnuti motorickeho zariadenia sa do toho isteho napajacieho kabla dostava neziaduca "jalova" zlozka, ktora sice po 4-5 metroch najskor zanikne, ale ..ak je skor hned do zasuvky sucasne pripojene aj elektronicke zariadenie s obvodami RAM, mozu vznikat vazne problemy.. VZDY zalezi o ake zariadenie ide.. (ako je na takyto problem pripravene)...najhorsie su na tom zariadenia s klasickym transformatorom..(primar/sekundar)..bez menicoveho zdroja na zakladnej doske

..
Kvalitny pasivny filter vie tuto neziaducu zlozku ihned absorbovat

.
Proti blesku Ti pasivny filter z praxe najskor nepomoze. Reakcia na frekvenciu a velkost amplitudy prepatovej spicky u pasivnych clenov je dost obmedzena..
//
v kazdom pripade pasivne filtre neriesia "X" veci a ani pokles napatia.. k tomu su uz urcene rozne typy zaloznych zdrojov, ale treba vyberat, lebo firmy kvoli cene dost klamu, ..norma je dost benevolentna a kazdy si ju popisuje po svojom...a tak to aj potom vyzera..dost tazko sa presadi na slovensku kvalitny zalozny zdroj
..zakaznik najskor pozrie na cenu a uz je v podstate rozhodnuty .. a o schopnostiach zalozneho zdroja vie vlastne prd

..ale je spokony..ma kupeny zalozny zdroj