Učím stredoškolské a univerzitné kurzy úvodu do Java a teraz je to ročné obdobie, kedy sa pripravujem na prepracovanie svojich učebných osnov. Rozhodol som sa aktualizovať svoj materiál tak, aby používal Java 17, pretože je to vydanie LTS a má niekoľko skutočne úžasných a moderných funkcií, ktoré chcem predstaviť, ale nie som si úplne istý, čo mám robiť s JDK.
Posledných niekoľko rokov som sa zameral na Javu 8 (nie dobrovoľne, ďakujem College Board...), ale práve som nechal svojich študentov používať najnovšiu verziu OpenJDK kvôli licencovanej ceste Oracle. Nechcel som, aby sa moji ambicióznejší študenti omylom dostali do problémov s licenciami tým, že budú používať Oracle JDK samostatne, kým nebudú vedieť lepšie, a navyše bolo ťažké vysporiadať sa s Oracle.
Oracle má však novú licenčnú zmluvu pre Java 17+, ktorá je bezplatná alebo na všetky účely. Vyzerá to tiež tak, že OpenJDK už prešlo na Java 18 a 17 môžete získať iba z ich archívnej stránky, zatiaľ čo Oracle JDK vyzerá, že bude k dispozícii až do ďalšieho LTS.
Myslíte si, že by bolo najlepšie, aby moji študenti aj naďalej používali najnovšiu verziu OpenJDK, alebo by som im mal nechať používať Oracle JDK 17 teraz, keď máme nový licenčný plán?
|