[ Príspevkov: 5 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 24.06.11
Prihlásený: 19.12.13
Príspevky: 11
Témy: 5 | 5
NapísalOffline : 29.12.2011 18:55 | Polia , príkaz foreach

Dobrý deň. Učím sa jazyk PHP s knižky PHP5 , MySQL , Apache vytvárame webové aplikácie.
Som v lekcií kde preberáme polia . Vytvoril som stránku ktorá má zobraziť zoznam filmov a kto mu aj zoznam filmov abecedne. Všetko funguje ako má , teda aspoň podľa knižky . Ale moc nerozumiem ako to prebieha , čo vlastne má na starosti foreach , potreboval by som od Vás vysvetliť pojem Polia + tie funkcie čo sú v Code . Ďakujem , dúfam že som to napísal zrozumiteľne .

Film.php
Kód:
<?php
session_start();
    //overí ci je užívatel prihlásený pomocou platného hesla.
if ( $_SESSION['authuser'] != 1 ) {
   echo "Bohužial nemáte dostatocné oprávenie k prezeraní tejto stránky!";
   exit();
}
?>
<html>
<head>
<title>Filmový web </title>
</head>
<body>
<?php include "zahlavi.php"; ?>
<?php
$oblfilmy = array( "Život Briana",
                   "Matrix",
               "Matrix 2",
               "Matrix 3",
               "Transformers",
               "Transformers 2",
               "Transformers 3",
               "the social network",
               "Tron",
               "Pianista", );


if( isset($_REQUEST['oblfilm'])){

echo "Vitaj na  mojom webe."; 
echo "prihlásený uživatel: " . $_SESSION[ 'username' ];
echo "</br>";
echo "Mojim oblúbeným filmom je ";
echo $_REQUEST[ 'oblfilm'];                   // premenná zo stránky film1.php
echo ".<br>";
$hodnotenie = 5;                              // zadal som premennú
echo "Tento film hodnotím známkou: ";
echo $hodnotenie;
} else {
echo "Mojich 10 najoblúbenejších filmov:<br>";

if( isset($_REQUEST['zoradene'])){
  sort($oblfilmy );
  }
foreach ( $oblfilmy as $aktualnihodnota) {
echo $aktualnihodnota;
echo "<br>\n";
}
}

?>
</body>
</html>             

Film1.php
Kód:
<?php

session_start();
$_SESSION['username'] = $_POST['user'];      //meno
$_SESSION['userpass'] = $_POST['pass'];      //heslo
$_SESSION['authuser'] = 0;
// overí užívatelské meno a heslo
if( ( $_SESSION['username'] == 'Lukas')and          //:lukas
    ( $_SESSION['userpass'] == '123456'))           //:123456

{ $_SESSION['authuser'] = 1;
} else {
   echo "Bohužial nemáte dostatocné oprávenie k prezeraní tejto stránky!";
   exit();
}   
?>
<html>
<head>
<title>Najsť oblúbený film!</title>
</head>
<body>
<?php include "zahlavi.php"; ?>
<?php

 $oblúbenýfilm = urlencode('Život Briana');                // Špeciálna funkcia urlencode ktoré prenese názov filmu s medzerou .
 
 echo "<a href='film.php?oblfilm=$oblúbenýfilm'>";        // Zadal som url , s oblúbením filmom . prehodí premennú na stránku film.php
 echo "Další informácie o mojom oblúbenom filme!";
 echo "</a>";

 echo "<br>";
 echo "<a href='film.php'>";
 echo "Mojich 10 najoblúbenejších filmov.";
 echo "</a>";
 echo "<br>";
 echo "<a href='film.php?zoradene=true'>";
 echo "Mojich desať najoblúbenejších filmov usporiadaných abecedne.";
 echo "</a>";
 
 ?>
 </body>
 </html>


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.01.10
Prihlásený: 10.05.16
Príspevky: 92
Témy: 33 | 33
NapísalOffline : 29.12.2011 21:53 | Polia , príkaz foreach

predstav si premennú ako nejakú krabičku do ktorej dáš nejakú hodnotu.
no a pole je vies takýchto krabičok pri sebe.

čize obyčajna premenna sa vola, že zadáš jej názov,
a pole že zadáš názov a k nemu akoby nejaká index, že s ktorej krabičky chceš vytiahnuť danú hodnotu.

Kód:
$array = array("45","asd","75j","sd");


mám pole, a chcem napr, vytiahnuť hodnotu 75j, tak vidím že je to v tretej krabičke, ale kedže sa indexuje od nuly, tak ju budem volať ako $array[2].

funkcia foreach. je niečo také, že keď by som chcel vypísať celé pole, všetky jeho prvy, tak
Kód:
foreach($array as $premenna)
{
     echo $premenna;
}

je to niečo také ako cyklus, ktorá ide v poli, čiže na začiatku je v prve krabičke, potom ide na druhu, atd.

sort je obyčajne utriedenie podľa abecedy.

dúfam že som pomohol, lebo viem ake to je keď som začínal, tak som tiež dosť veľa nerozumel :)


Offline

Čestný člen
Čestný člen
Polia , príkaz foreach

Registrovaný: 11.08.07
Príspevky: 4110
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Brno
NapísalOffline : 29.12.2011 22:14 | Polia , príkaz foreach

Necro, skusal si aspon otvorit oficialnu dokumentaciu na php.net? Myslim, ze by si sa tam docital uplne vsetko. Anglictina je nutnost. A vobec, snazis sa ucit uplne nemoznym sposobom. Prestan kopirovat kody, ktorym nerozumies; vymysli si vlastne jednoduche aplikacie a programuj ich sam. Kniha ta ma inspirovat, mal by si sa v nej docitat uzitocne veci, ale myslim, ze aj sam vidis, ze takto sa daleko nedostanes.
kurtulik1, ujasni si terminologiu. Volat sa daju funkcie (resp. metody), urcite nie premenne, a foreach nie je funkcia. A sort nemusi vzdy triedit podla abecedy.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 24.06.11
Prihlásený: 19.12.13
Príspevky: 11
Témy: 5 | 5
Napísal autor témyOffline : 29.12.2011 22:35 | Polia , príkaz foreach

kurtulik1 ďakujem , už som to pochopil . Ďuri nie neskúšal som , Myslel som si že najlepším spôsobom ako sa naučiť php je cez nejakú knižky , je to tam vysvetlené , príklady , na konci lekcie cvičenia ale niektoré veci som nepochopil nvm teda kde brať informácie a učiť sa php , odkiaľ ste čerpali Vy ?


k tím poliam si našiel ešte toto . http://sk.php.net/manual/en/language.types.array.php
Bohužiaľ anglický jazyk neovládam , mienim to zmeniť .
Preložil mi to Google Chrome , zatiaľ

Našiel som ešte na linuxsofte serial na PHP , myslíte že k zvládnutiu jazyka to bude stačiť ?


Offline

Čestný člen
Čestný člen
Polia , príkaz foreach

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 30.12.2011 11:51 | Polia , príkaz foreach

Necro - Ďuri to myslel tak, že skôr ako sa budeš pýtať na fóre, či ti to môže niekto vysvetliť, radšej by si si mal preložiť dokumentáciu. Otázky typu "vysvetlite mi, čo je to ..." budú nabudúce zmazané. Ak ti to nevysvetlila tá kniha, tak je zlá.
Seriál na linuxofte je dobrý, s nim nič nepokazíš. A oficiálnu dokumentáciu budeš potrebovať každú chvíľu, preto sa musíš učiť po anglicky (to je pri programovaní nutnosť).


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
 [ Príspevkov: 5 ] 


Polia , príkaz foreach



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

dve polia & foreach

v PHP, ASP

8

437

08.07.2009 16:03

Snacker

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Foreach - pomoc

v PHP, ASP

10

360

09.01.2011 12:43

walther

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

foreach() nepracuje

v PHP, ASP

4

134

24.08.2017 14:16

dilong

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

JAVA, FOREACH CYKLUS

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

2

120

25.08.2017 8:20

mitko

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Posledná hodnota v foreach

v PHP, ASP

2

204

31.03.2012 19:40

1daemon1

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

C# foreach v DNS.GetHostAddresses

v Technológia .NET

2

147

12.01.2014 11:18

dany2281995

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Else a If vo foreach()

v PHP, ASP

3

257

22.04.2011 19:12

Blackshadow

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Polia

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

12

242

29.12.2014 13:24

chrono

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Polia

v Delphi, Visual Basic

2

516

03.05.2009 14:59

ricco24

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

viacrozmerne polia

v PHP, ASP

4

548

04.08.2009 18:39

pilná lama glama

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

c++polia

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

3

233

10.07.2014 12:56

marian_r

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Dropdown - schova polia

v JavaScript, VBScript, Ajax

3

138

14.01.2013 18:47

shaggy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

vyber prvkov - POLIA

v PHP, ASP

5

302

23.04.2010 10:48

stenley

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Objekty ako polia

v PHP, ASP

7

351

03.01.2010 12:49

stenley

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

polia postupnosti pascal

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

6

1034

01.05.2007 20:40

audiotrack

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP... konk.: arrays (polia)

v PHP, ASP

2

411

11.03.2007 19:46

qacer



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF