[ Príspevkov: 9 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 29.01.11
Prihlásený: 05.07.16
Príspevky: 38
Témy: 20 | 20
NapísalOffline : 09.02.2016 16:56 | PHP a Informačný systém

Ahojte, som v jazyku PHP začiatočníkom, zopár krát som si kódy upravil podľa toho na čo som potreboval - to som ešte dokázal ale teraz ma čaká tvorba nejakého informačného systému pre správu rôznych údajov. Potrebujem sa toho veľa naučiť, chcem siahnuť aj po nejakej odbornej literatúre ale aj tá je už kategorizovaná na rôzne konkrétne riešenia a dosť sa v tom strácam. Potrebujem teda poradiť, akým smerom sa mám vybrať? Z toho mála čo som sa zatiaľ dozvedel, mi je jasné že to bude fungovať na podobnom princípe ako CMS systémy ale nebude to priamo CMS. Budem potrebovať pravdepodobne nejaký framework a tak sa pýtam vás čo máte skúsenosti, akým smerom sa vybrať? Ktorý framework mi odporúčate na systém v ktorom bude evidencia obyvateľstva, daní a pod? Systém by mal mať nejaké rozhranie v ktorom sa budú môcť pridávať dáta do databázy, nejako prehľadne v nej vyhľadávať a údaje schopne zobrazovať.

Okrem toho frameworku by ste mi mohli poradiť aj to, že čomu sa vyhnúť, čo by ma mohlo pri tomto zbytočne zmiasť a čomu mam naopak venovať veľkú pozornosť? Potrebujem iba nejaké nasmerovanie, čo hľadať ak chcem vytvoriť IS? Ďakujem ;-)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 06.02.14
Prihlásený: 17.10.17
Príspevky: 449
Témy: 9 | 9
NapísalOffline : 09.02.2016 17:22 | PHP a Informačný systém

pytat sa, ktory framework pouzit je ako pytat sa ktorym autom mas jazdit. kazdy ma nejake vyhody a nevyhody, kazdemu vyhovuje iny, ziaden nie je najlepsi. kvalitnych frameworkov je vela, s kazdym urobis co potrebujes a aj logika bude pri nich podobna. najlepsim kriteriom pre teba by mohlo byt, to kolko ludi ho pouziva a aka je dokumentacia, teda aj skor najdes riesenie tvojich problemov. alebo ci mas niekoho v okoli, kto dany framework ovlada.
na sr a v cechach je velmi popularny nette tak mozno ten, alebo ak nie tak mas symfony3, yii, cakephp, codeigniter, laravel, slimphp atd...

a poradit comu mas venovat pozornost, vyhnut sa atd je tazke, kedze nevieme co ides tvorit. informacny system je siroky pojem ;)

inak mozno by ti na informacny system stacilo aj cms. s wordpressom alebo drupalom vytvoris tiez IS a zrejme by to bolo pre teba jednoduchsia volba. ale tym nechcem povedat, ze aj lepsia :) lebo tvorenie niecoho takeho v cms sa moze velmi lahko zvrhnut na jeden velky bordel, v ktorom sa nebudes vyznat.


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.07.11
Prihlásený: 21.10.17
Príspevky: 1422
Témy: 2 | 2
Bydlisko: Praha / Rev...
NapísalOffline : 10.02.2016 10:09 | PHP a Informačný systém

Ja možno vyzniem hnusne, ale čo už: V prvom rade by som to nechal na profesionálov - niekoho, kto programovať vie a nejaký systém už urobil.
Ak sa má ten systém naozaj reálne používať a máš to ako zákazku, alebo ti v práci povedali "chceme ušetriť, napíš nám systém v php-ku", tak je to veľmi veľmi zlé. Amatér tam vie toľko vecí pokaziť, že až. Systém tak môže fungovať mesiac, možno pol roka a potom sa zosype a narobí viac škody, ako sa ušetrilo na jeho tvorbe.
V tomto prípade by som sa určite pozrel po hotových riešeniach - či už spoomenuté open source cms, alebo na codecanyon.net, kde sa dá všeličo kúpiť za pár eur.

A teraz inak: Ak to nie je nejaká citlivá záležitosť a robíš to viac-menej pre seba, alebo niekoho, kto to ani veľmi nepotrebuje a chceš sa trochu zdokonaliť v tvorbe webových aplikácií, tak určite doporučujem framework. V čistom php-ku sa dá ľahko utopiť v nepodstatných veciach a tiež sa tam toho dá pokaziť 100x viac.

A ešte poznámka - netreba podceniť databázovú vrstvu! Ak má byť v systéme naozaj veľa údajov (píšeš o obyvateľoch, tých je veľa), tak je treba dobre navrhnúť databázový model. Už som videl veľa webových aplikácií, ktoré krásne fungovali v testovacích podmienkach s pár záznamami a už keď sa do toho nasypalo 2000 záznamov, aplikácia sa zmenila na slimáka kríženého s korytnačkou. A to najmä preto, že SQL dotazy nevyužívali správne kľúče a indexy, alebo boli tabuľky nejak šialene nelogicky rozvrhnuté.
A potom na to treba myslieť aj v aplikácií. Už som niekoľko krát videl, že sa z DB ťahala jedna tabuľka a potom v php-ku sa pre každý záznam robil ďalší select (alebo niekoľko). A videl som to napr. aj vo Wordpresse, keď som optimalizoval pomalý web - takže platí čo písal hatto, s CMS-kami opatrne.


_________________
Na súkromné správy týkajúce sa problémov, ktoré sa riešia vo fóre, neodpovedám!
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 06.02.14
Prihlásený: 17.10.17
Príspevky: 449
Témy: 9 | 9
NapísalOffline : 10.02.2016 10:20 | PHP a Informačný systém

suhlasim s tebou BX. ja som ho pochopil, ze to ma ako projekt do skoly, tiez som take nieco robil, ale mozno sa mylim, bolo by fajn keby povedal o tom viac. takze aj moja reakcia bola podla toho, s tym aby dosiahol vysledok pomerne jednoducho, rychlo a na ktorom sa nauci a pochopi, bez milionov zaznamov v db a tisickach navstev


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 29.01.11
Prihlásený: 05.07.16
Príspevky: 38
Témy: 20 | 20
Napísal autor témyOffline : 10.02.2016 15:29 | PHP a Informačný systém

ďakujem chlapci, áno jedná sa iba o prácu do školy, nič pre konečného zákazníka a nič platené ;-)


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 17.07.11
Prihlásený: 21.10.17
Príspevky: 1422
Témy: 2 | 2
Bydlisko: Praha / Rev...
NapísalOffline : 10.02.2016 15:38 | PHP a Informačný systém

V tom prípade sa ešte prikláňam aj k tomu, aby si to napísal celé v čistom php-ku. Aspoň neskôr tie frameworky oceníš a budeš vedieť, koľko práce ti uľahčujú. V škole sa máš učiť, tak sa uč a na framework sa môžeš vykašľať.
Čo bude zlé, ti učiteľ určite povie.


_________________
Na súkromné správy týkajúce sa problémov, ktoré sa riešia vo fóre, neodpovedám!
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 03.08.10
Prihlásený: 29.09.17
Príspevky: 85
Témy: 14 | 14
NapísalOffline : 24.04.2016 1:00 | PHP a Informačný systém

Nastuduj navrhove vzory a pouzi Laravel.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
PHP a Informačný systém

Registrovaný: 05.02.13
Prihlásený: 20.09.17
Príspevky: 59
Témy: 3 | 3
NapísalOffline : 24.04.2016 21:58 | PHP a Informačný systém

To SP!DER:

To je ako keby si niekoho nútil čo má v živote robiť a čo nie a pritom nevieš, na čo je daný človek vhodný. Laravel je naozaj krásny framework, má kvalitnú podporu, ale nemôžeš len tak, bez akýchkoľvek recenzií, ohodnotení, podpory určiť, čo má daný človek používať. Existujú aj horšie, aj lepšie frameworky.

Treba uviesť konkrétne dôvody, prečo by sa mal pustiť do daného frameworku. Laravel je dobrý pre jeho mvc a orm. Thats all


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
PHP a Informačný systém

Registrovaný: 24.01.08
Prihlásený: 13.09.17
Príspevky: 14691
Témy: 66 | 66
Bydlisko: Žilina
Vek: 29
NapísalOffline : 24.04.2016 23:24 | PHP a Informačný systém

To s tým nesúvisí. Začiatočník nemá začínať návrhovými vzormi a navrhovaním IS. On to posral už v momente, kedy sa v škole poriadne neučil a len upravoval už hotové veci. Tam sa treba vrátiť späť a PORIADNE sa to naučiť. Až potom má zmysel riešiť pokročilejšie témy.


_________________
C#, PHP, ...
 [ Príspevkov: 9 ] 


PHP a Informačný systém



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Na čo je spoločný informačný systém?

v Siete

1

85

21.11.2014 20:49

shiro

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

akademicky informacny system (ais) na ipade

v Smartfóny a tablety

0

181

08.01.2014 18:06

vladoff

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Php systém

v Redakčné systémy

1

471

03.02.2011 19:35

Bajzik

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP Login system

v PHP, ASP

5

405

25.04.2011 11:47

TommyHot

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

php dochadzkovy system

v PHP, ASP

2

197

19.10.2015 23:04

henrik35

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Redakčný systém PHP-Fusion

v Redakčné systémy

12

635

04.11.2007 20:26

xFERKOx

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Informacny nahlad ?

v HTML, XHTML, XML, CSS

2

129

01.01.2013 16:20

hawo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP programátor - PHP, MySQL, jQuery,X)Html/CSS

v Ponuka práce

0

799

02.05.2011 12:08

magicmedia

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Vytvorenie suboru php a vlozenie php scriptu

v PHP, ASP

4

909

07.05.2010 14:02

DeiForm

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP nevie precitat .PHP

v PHP, ASP

8

453

18.03.2011 19:21

camo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

php ->mysql ->php Help.zoradit

v PHP, ASP

4

300

20.06.2009 12:44

KViki

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

System

v PHP, ASP

0

525

18.11.2007 12:48

DADDY

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

system

v Operačné systémy Microsoft

4

477

19.01.2009 15:32

crawn

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

pipeline system

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

0

197

19.12.2010 20:33

bimbo34

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Redakčný systém

v Redakčné systémy

5

568

13.06.2007 23:02

majdo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

FTP system

v Ostatné operačné systémy

5

185

15.08.2013 19:33

Krakish



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF